x

Guide: Dem skal du høre på Copenhell

Guide: Dem skal du høre på Copenhell

Så er det lige før, helvedes porte åbner sig for tiende gang. GAFFAs mangeårige Copenhell-anmelder Morten Thornvig, der har været med hvert år siden 2012, giver dig en guide til, hvilke koncerter du ikke må misse på årets udsolgte metalfestival.

Stone Temple Pilots, Helviti torsdag 16.15

Sammen med Living Colour uden tvivl årets største wild card. Noget så bedaget som et grungeband, der toppede i midten af 1990’erne, er typisk ikke noget, der sælger mange billetter blandt de mange metal-hipsters, der sværger til død, vikinger og sort metal. Når man så tilmed stiller op uden den ikoniske, afdøde forsanger Scott Weiland og med en relativt uprøvet substitut, Jeff Gutt, der endda har deltaget i X Factor – den vel nok diametrale modsætning til alt, hvad metal og Copenhell står for – ja, så starter man ikke fra 0, men et godt stykke under.

Men hvis det kunne lykkes for kollegerne i Alice In Chains, så kan det måske også for STP? De har i hvert fald sangene til at få selv de mest skeptiske heavy-afficionados til at skyde hul i fordommene og brøle med på klassikere som ”Creep” og ”Interstate Love Song”, men tiden til vise, om vi får et hårdtslående trip ned ad mindernes allé eller blot en bovlam omgang 90’er-karaoke, der ville få Simon Cowell og Thomas Blachman til at gå i kollektivt selvsving med negativt fortegn.

Tool, Helviti torsdag 22.30

Vi kommer ikke uden om Tool. De spidsfindige amerikanere er årets absolutte hovednavn og den primære årsag til, at folk slås som vilde hunde på Den Blå Avis og andre mere obskure steder for at få fingre i en billet til årets udsolgte festival. Bandet har ikke været i Danmark siden deres koncert på Orange Scene i 2006, og et nyt album har vi heller ikke set skyggen af siden. Sådan et skulle imidlertid langt om længe være på vej, og hvis Tool formår at plukke de bedste skæringer fra det og tilsætte klassikere fra de to hovedværker Ænima og Lateralus, kan det blive en episk aften.

Forventningerne er skruet helt op fra alle sider, så det er bare at håbe, Maynard James Keenan og de tre forrygende musikere foran den krukkede forsanger leverer den psykedeliske lektion i progressiv metal, mange sukker efter. Og hvis man skal tro anmeldelserne fra bandets optræden på engelske Download for nogle dage siden, er der i den grad noget at glæde sig til.

LÆS OGSÅ: Sådan er Tools live-form få dage før Copenhell

Baest, Hades fredag 18.00

”Wow, was that a bear”, udbryder Butt-Head, mens de to uduelige tosser fra MTV’s tegneserie "Beavis & Butt-Head" overværer starten på Morbid Angels ”God of Emptiness” i begyndelsen af 1990’erne. Akkurat samme følelse, hvor man ikke kan skille dyr fra menneske, sidder man med, når danske Baests senest single ”Gula”, blæser ud fra de hårdt prøvede højtalere. Det er grum død for alle pengene, hvor de forrådnede bands fra Floridas sumpe på morbid vis krydres med lidt svensk blodbad og andre af dødsmetallens fineste stunder.

Selv om det måske mere lyder som noget, der normalt ikke kommer videre end en sumpet kælder, er danske Baest en rendyrket succeshistorie. Bandet har allerede skabt sig et solidt navn både herhjemme og i udlandet med udgivelsen af debuten Danse Macabre, og med sange fra den i ryggen samt forhåbentlig smagsprøver på numre fra den kommende toer, er aarhusianerne nu klar til at indtage Copenhells næststørste scene. Efter flere års med ørkenvandring i dansk metal kan Baest meget vel blive dem, der sparker liv i døden igen.

Lamb Of God, Helviti fredag 19.45

Kan de gøre det igen? Sådan spørger mange nok sig selv, efter de fem amerikanere fuldstændig splittede Copenhell ad i 2012 og serverede en koncert, der for manges vedkommende var noget af det bedste, metalfesten har leveret til dato. Nogle fik en forsmag på, hvad vi har i vente, da Lamb Of God varmede op for selveste Slayer i Royal Arena på legenders farvel-turné.

Nu står de som et af hovednavnene fredag aften på Copenhells største scene og skal forsøge at gøre det umulige, nemlig overgå den kraftpræstation af en koncert, de gav præcis samme sted for snart syv år siden, og som efterfølgende fik netop Slayer til at ligne en flok forstenede fortidslevn.

Selv hvis det ikke lykkedes kan Virginia-bandet alligevel meget vel ende med at blive en af de helt store oplevelser i år. Forsanger Randy Blythe og hans sydstats-soldater er stort set altid garant for et forrygende show, og hvis man har hang til en tur i en cirle-pit bliver der uden tvivl rig muligheden for det, når bandet kaster sig ud i signatur-sangen ”Redneck”.

Dimmu Borgir, Hades lørdag 22.15

Den norske black-metal scene kom på alverdens forsider i begyndelsen af 1990’erne af alle de forkerte årsager. Behøver vi nævne nedbrændte kirker og mordet på et af de primære kræfter i legendariske Mayhem? Der var i den grad brug for at få fokus tilbage på den sorte metal igen, og netop det var de norske mørkemænd i Dimmu Borgir garant for, da de i 1997 smed hovedværket Enthrone Darkness Triumphant på gaden.

En række stærke udgivelser fulgte siden efter, men senest var bandet otte år om at bakse den noget ujævne Eonian sammen. En plade, der skuffede mange af de sorthjertede fans, da den udkom for lidt over et år siden. Men, men, men. Dimmu Borgir er en institution inden for den mere storladne gren af den black metal, Mayhem i sin tid satte på landkortet på godt og ondt. Og da gruppens seneste besøg i Danmark ligger næsten lige så længe tilbage som Tools, kan Dimmu Borgirs koncert på årets Copenhell være en af dem, vi taler om de næste mange år, hvis forgrynter Shagrath og co. leverer den længe ventede vare lørdag aften.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA