x

Tinderbox-talsmand: – Folk må godt danse vildt, men der skal være en grænse

Tinderbox-talsmand: – Folk må godt danse vildt, men der skal være en grænse

Tinderbox Festival er overstået for i år, og her dagen efter dagen derpå har vi fået en snak med talsmand John Fogde om, hvordan han selv synes, festivalen er gået, og hvad der kan forbedres.

– Vi er meget, meget tilfredse, vi synes, festivalen er gået virkelig godt. Vi har haft det største program til dato, og vi har fået masser af positive tilbagemeldinger både fra gæster og presse. Folk skriver også, at det var en vildt flot festivalplads. Vi har desuden haft besøgsrekord med lige knap 45.000 besøgende hver dag. Vi kan også notere os, at selvom navne som Miley Cyrus og Macklemore trak rigtig mange folk til på hovedscenerne, så var der hele tiden liv i alle de forskellige rum på pladsen, på Magicbox, på Groove-box-scenen, på Moonshine-området, på Smutvejen. Folk søger i høj grad festen i festen.

Men I havde jo ikke udsolgt, modsat sidste år?

– Ja, sidste år havde vi besluttet at melde udsolgt ved 40.000 billetter, selvom pladsen sådan set er den samme i år, men en udsolgt-melding er jo bare et tal, man sætter i en database. Og i år satte vi så tallet til 45.000.

Hvad siger økonomien så, får I overskud?

– Det er alt for tidligt at sige endnu. Det er klart, at med så mange besøgende har vi haft en stor omsætning på pladsen, men vi har også haft et historisk dyrt musikprogram, så hvor vi ender regnskabsmæssigt, er svært at sige.

Er du skuffet over, at I ikke fik udsolgt – det sagde du jo tidligere i år til GAFFA, at det regnede du med?

– Nej, vi har jo som sagt haft besøgsrekord. Men jeg kan da undre mig lidt over det, når vi har så stærkt et musikprogram, som jeg mener er et af de stærkeste i Europa, hvis ikke i verden. Men vi kunne se, at folk købte billetter rigtig sent, også i ugen op til og under festivalen, og det undrer mig. Men måske venter folk på en vejrudsigt, eller deres eksamensskema, eller hvordan deres ferie ligger, det skal jeg ikke kunne sige.

Knald på inden for rimelighedens grænser

Noget af det, der undrede mig mest var, at under A$AP Rocky-koncerten opfordrede han gentagne gange til moshpits, men samtidig kunne man på storskærmene se, at moshpits ikke var tilladt. Hvad gør I sådan en situation?

– Vi satte sikkerhedspersonale på scenen og informerede tourmanageren om, at det skulle han stoppe med, og det gjorde han så også. Der var også en hypeman, som stod nede i pitten, og han blev fjernet. Men situationen var hele tiden under kontrol, og der var ingen, der var i fare. Hvis vi på noget tidspunkt havde vurderet, at der var ved at opstå en farlig situation, havde vi trukket stikket på musikken. Vi kunne se på vores publikum, at de gerne ville have, at der var knald på, og det vil vi gerne være med til inden for rimelighedens grænser, så det ikke kammede over. Vi har heller ikke registret personskader under koncerten.

Men mange unge rappere opfordrer jo til moshpits. Vil I blive ved med at booke denne type kunstnere?

– Ja, der er jo ingen, der bliver tvunget til at deltage i moshpits. Der må gerne være fest og folk, der danser vildt, men der er helt klart en sikkerhedsmæssig grænse, vi er meget opmærksomme på. Der var jo også moshpit til Idles på NorthSide, og det holdt vi også skarpt øje med.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: You have to end this tour, ASAP!

Miley Cyrus optrådte kun i 50 minutter, det var da lige det korteste?

– Hun var booket til at spille i 60 minutter, og jeg havde da gerne set, at hun havde givet et ekstranummer, men det er svært at gøre noget ved, når artisten er gået af scenen. Men hun lod jo også selv til at hygge sig, og hun havde da publikum med sig.

Bliver hun trukket i honorar så?

– Nej, det forventer jeg ikke.

LÆS OGSÅ: Miley som denne generations rockstjerne

Neil Young og Giorgio Moroder optrådte samtidig. De er måske ret forskellige rent musikalsk, men de er fra samme generation. Var det ikke ærgerligt, at de skulle spille på samme tid?

– Det kan vi hurtigt blive enige om, men det skyldes, at vi bookede Neil Young sent i processen, og så kunne det ikke blive anderledes.

Snakkende gæster et generelt problem

På NorthSide uddelte I hold-kæft-bolsjer for at sætte fokus på folk, der taler under koncerter. Det gjorde I ikke på Tinderbox, men kunne I ikke også godt have brugt dem dér?

– Det var en kampagne, vi havde lavet sammen med Hi-Fi-Klubben på NorthSide og ikke på Tinderbox, men det er da et generelt problem på alle festivaler, også i udlandet. Det er ærgerligt, at folk ikke kan være stille, når musikken spiller. Det kan vi jo godt i teatret og i biografen. Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne fra vores side. Forslag om snakkezoner er utopiske, men vi skal selvfølgelig have en dialog om det, mellem festivalerne og ikke under dem.

Både Billie Eilish og Lana Del Rey spillede ret lavt, synes jeg, kunne I have gjort noget ved det?

– Det er kunstnere selv, der bestemmer lydniveauet. Vi træder kun ind, hvis de spiller for højt. Lydniveauet er dog meget forskellig i forhold til, hvor du står på pladsen. Til Lana Del Rey synes jeg ingenlunde, det var for lavt. Det var det måske til Billie Eilish, men som sagt afhænger det også af, hvor man står.

Hvad synes du egentlig var højdepunktet ved festivalen?

– Det var helheden, og at folk tog del i alt, eksempelvis også standup-comedy, live-podcast, Odense Filmfestivals filmvisninger og foredrag og de forskellige pop up-arrangementer. Og at der for eksempelvis var folk, der gik ned i hængekøjeområdet ved Teltscenen, så snart festivalpladsen åbnede, og blev der og hyggede i mange timer. Musikalsk synes jeg selv, det var fantastisk at gå fra Miley Cyrus til Duran Duran, to forskellige generationer af popmusik i verdensklasse. Som gammel Duran Duran-fan var jeg da også ret begejstret over det show, de leverede. Og det var skønt, at legenden Neil Young tog det elektriske sæt med og fyrede den af i over to timer, og han var jo nærmest ikke til at trække af scenen.

Hvad var du mest skuffet over?

Der var for eksempel lidt meget kø ved indgangen på åbningsdagen omkring fyraften, hvor der var rigtig mange, der kom samtidig, men det er jo lidt svært ved at gøre noget ved. Vi skal i gang med en stor evaluering, og får også lavet en Epinionsundersøgelse, hvor vi spørger 5-6000 af vores gæster om, hvad de synes, vi skal gøre bedre.

TV2 Fyn har skrevet, at der i flere tilfælde blev solgt alkohol til mindreårige?

– Det skal selvfølgelig ikke ske, og det havde også en konsekvens under festivalen, hvor der blev strammet op og givet reprimander i barerne. Og det skal vi også evaluere på.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA