Reportage: Finalen i KarriereKanonen 2019

Reportage: Finalen i KarriereKanonen 2019

Tirsdag og sidste dag for Live Camp på Kærligheden for i år. Vi er nået til finalen i årets Karrierekanon, hvor de otte finalister har et sidste forsøg på at vise, at de skal gå i fodsporene på Minds of 99, Benal, Katinka og alle de andre vindere fra tidligere år, som fylder æteren og spillesteder i disse år.

Det er et felt, der er blevet skåret ned fra over 1000 ansøgere, igennem flere processer, og i dag skal de tre vindere findes. I skrivende stund er vinderne ikke afsløret, så følgende er skrevet ud fra gårsdagens indtryk

Mange af de branchefolk, der havde bands med til selve Live Camp er her stadig, og jeg spurgte Søren Mensberg fra 3RD Tsunami om, hvad de mere præcist leder efter på sådan nogle dage her, og samtalen vender hele tiden tilbage til ”hittet”. ” Det handler om sangene, eller i hvert fald en virkelig god sang. Hvis du så vil have en karriere, skal du selvfølgelig have flere, men hvis du ikke har det hit, som P3 kan samle op og spille, så kommer det ikke videre.” Og det hit hørte jeg ikke i går. Jeg så interessante kunstnere og gode idéer, men det haltede på den tydelige sangskrivning. Muligvis handler det om, at de fleste af bands’ne på Live Camp tænker i koncerter og hele oplevelser, hvor at Karrierekanonen har radioen og den klare branding for øje. Og der var nogle rigtig gode historier på scenen, men kun ganske få havde musik nok til at holde opmærksomheden fanget en hel koncert.

En undtagelse er aftenens sidste act, Patina. Gennem-musikalske og tændte fra start til slut, og tydeligvis et band, hvor alle elskede at stå deroppe, og alle var med til at føre festen videre. Det giver god energi, at de skifter roller på scenen, og der er i det hele taget en god partyvibe, som man kender den fra for eksempel Talking Heads, uden at det dog er lige så funky. De er som skabt til store scener, og det fungerede rigtig godt kl. 23 på Kærligheden.

I det modsatte hjørne imponerede Angående Mig også. Ingen tvivl om at det er et udtryk, der vil dele vandene, men jeg tror på hende. En vildt spændende persona og en stemme, man rigtig gerne vil lytte til. Man kan godt sige, at det ikke er sange som sådan, men et dragende univers at træde ind i. Koncerten føles mere som en historiefortælling inderst inde fra, og hun brænder igennem og vil slås med alle. I forhold til, hvor nært og sart det også er, er autotuneren en fed effekt at smide ind, men hun kunne nu godt bruge den lidt mindre for min skyld.

Derefter bliver det lidt sværere at gætte den tredje. Ingen tvivl om, at Undertekst havde en fed oplevelse, men de var også de lokale helte og havde et stort publikum, der kendte deres ting. De udnyttede den medvind godt, men jeg kan ikke forestille mig, at de ville kunne spille en scene op i København. På trods af at de er meget umiddelbare og helhjertede, ved jeg ikke helt, hvorfor folk skulle vælge dem, når der er så mange andre efterskolefester, der er lige så gode.

Der tror jeg til gengæld, at Høker er nemmere at formidle. Det er en spændende og frisk lyd, og de ser godt ud på scenen med de to vokaler, der understøtter hinanden og fører numrene videre. Der må have været tekniske problemer på scenen, for det var ikke mange toner, de var fælles om, og det er et problem. Så kan man have nok så fede moves og kølig charme, men hvis man ikke kan synge, er det nok ikke sangerjobbet, man skal satse på. Men kan han det, så er de mit tredje bud på en vinder i dag.

Elyss er også en vildt god idé. Fed karakter og rammer tidsånden uden direkte at kopiere. Men det bliver tydeligt, at der ikke er mere i det end det. Og så kan man godt synes, at det er sjovt med en trist Mø, men når hun står deroppe og keder sig, så smitter det af på publikum. Havde hun kun spillet to sange, ville jeg være solgt, men hun løb i den grad tør. Lidt samme udfordring havde Gimi tidligere på dagen. Jeg var rimelig wow’ed af den full on queer karisme og underspillede synthpop tilsat den silkebløde vokal. Men synthpop uden hooklines bliver meget tomt efter et par numre. Men han er likeable og vild at se på, og så er det noget af en statement at gå på scenen med hvide sokker i sandaler!

Et band, der skilte sig ud i dag var det indadvendte rockband Frida Diamant. Bandet ser enormt sommerlige ud, men Frida er en skøn frontfigur, der ligner sin rock 100 procent. Jeg oplevede dem en tak for modne og civiliserede, men deres lyd er heller ikke helt egnet til en solskinsramt eftermiddag. De fortalte senere, at de var i en kæmpe udvikling for tiden, og at forløbet med Karrierekanonens coaches havde været vildt godt for dem. ”Det har været en stejl learning curve, med en del sunde lussinger og nogle lorte der skulle ædes. Vi har både været sure og kede af det, men kan se nu at det virker jo! De havde jo ret!”

Og det er noget der går igen hos kunstnerne. Udfordringen ligger så i at tage imod rådene, og samtidig blive ved med at være sig selv. Et band, der havde husket den sidste del af den læring, var dagens første act, Statisk. Ren efterskole level 2.0, men stadig helt klart efterskole. De giver den gas deroppe, men energien kommer ikke helt udover scenekanten. Et band, der helt bestemt hygger sig med at spille, men måske ikke har så meget nyt at byde på.

Samlet set oplever jeg feltet noget svagere end de tidligere år. Selvfølgelig skal de først nu til virkelig at finpudse udtrykket og ambitionerne, men jeg hørte ikke nogen Minds of 99, Ravi Kuma eller Katinka. Så det bliver spændende at se, hvor meget der sker i den proces, de nu skal i gang med, med professionelle folk indover performance, producering, sangskrivning og branding.

Men uanset om man bliver blandt de tre eller ej, så har de allesammen været igennem et spændende forløb med helt andre tjekkede øjne og ører på på. Og når man går rundt backstage, så summer det af god stemning og kammeratskabsånd. De er på en fælles rejse, der dog for nogen først rigtigt starter i dag. I går var det dog dejligt at blive behandlet som stjerner, og det tjekkede hold af frivillige sørger for, at den dag nok er den bedste dag i de fleste af kunstnernes liv.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA