x

KOMMENTAR: Fængslet i Sverige og i Trumps politiske spil

KOMMENTAR: Fængslet i Sverige og i Trumps politiske spil

Har man haft fingeren bare lidt på agurkepressens sommerpuls, har det været umuligt at undgå sommerens helt store popkulturelle føljeton: Harlem-rapperen A$AP Rockys voldssag.

I starten af juli – blot få dage efter en middelmådig koncert på Tinderbox – begyndte videomateriale at gå viralt; først fra sladdermediet TMZ og sidenhen fra rapperen selv, som mente, han agerede i selvforsvar. Den 3. juli, blot en uge inde i sin Injured Generation Tour, blev A$AP Rocky anholdt for vold i den svenske hovedstad.

Årsagen var et overfald, begået på en 19-årig afghansk mand, som forud for sammenstødet havde haft svært ved at forstå henvisninger fra rapperens hærdebrede bodyguard. Kulminationen på slagsmålet viste Rocky kaste den unge flygtning, ved navn Mustafa Jafari, i jorden. Begivenhederne den næste halvanden måned var på en og samme tid dybt usædvanlige og meget sigende for tiden, vi lever i.

En overflod af sympatierklæringer fra rapkollegaerne strømmede, ganske forventeligt, ind over de sociale medier i dagene derpå. Sverige var et overstået kapitel for dem, grundet hvad der uden tvivl var et igangværende justitsmord på en ven og kollega.

Nuvel, #FREE[rappernavn]-bevægelser er i nyere tid spiret i langt tørrere muld, og sandfærdigheden i en given anklage er sjældent den mest tungtvejende faktor, når hiphop-artister gang på gang tager deres kolleger og kammerater i forsvar.

Når man fra starten identificerer sig som en stigmatiseret del af en i forvejen stigmatiseret befolkningsgruppe, er en forsimplet og ensidig tilgang til myndigheder og retssystem nærmere reglen end undtagelsen. Uge efter uge plastres sociale medier og øvrige online-feeds til med, hvordan den strukturelle racisme hos de amerikanske myndigheder er med til at give en hårdhændet og i nogle tilfælde dødelig behandling af landets afroamerikanske borgere.

A$AP Rocky er barn af Harlem og vokset op i byen i 90’erne, hvor han oplevede NYPD’s målrettede behandling af byens rappere. At ringe til de lokale myndigheder er derfor ikke første indskydelse – om man befinder sig på 125th Street eller Kungsträdgårdsgatan.

Mere kuriøst blev det, da selveste Donald Trump meldte sig ind i debatten på opfordring fra Kanye West. Lederen af den frie verden brugte selvfølgelig sin favoritplatform Twitter til at tweete Sveriges statsminister, den ”dygtige Stefan Löfven”, og bede ham benåde A$AP Rocky (?!?!). For fem år siden havde jeg ikke troet, at jeg nogensinde skulle overvære USAs præsident blande sig i rettergangen i en demokratisk retsstat i EU, gennem et socialt medie.

Under Trumps ledelse af The World’s Greatest Country er der dog intet, der kan chokere mig længere. Især fordi vi efterhånden alle har set, hvordan præsidenten ikke går af vejen for noget i jagten på at afstive sit narcissistiske ego.

Med sin forsimplede logik, ultrapopulistiske retorik og uhæmmede megalomani påtager han sig enhver mærkesag, som kan forberede imaget, som tidligere har fået skrammer af alt fra klassisk redneck-racisme til rendyrkede white supremacist-sympatier.

Et image, som – til trods for mandens egne, gentagne udsagn – altså ikke er godt blandt den afroamerikanske del af befolkningen.

Det virker helt tosset at skulle påpege det: selvfølgelig skal den slags videomateriale medføre en officiel undersøgelse i et demokratisk og civiliseret samfund som det svenske. Sverige, et land, hvor magten stadig er tredelt i praksis. Hvor man ikke sender diplomatiske trusler om “negative konsekvenser” for mellemstatslige samarbejder grundet tilbageholdelsen af en højtprofileret statsborger for en sigtelse om simpel vold.

Dette er ikke et forsvar for A$AP Rocky og co’s måde at håndtere sagen eller handle på. Men der er bare nogle faktorer, der gør, at man som afroamerikansk superstjerne er ekstra på dupperne, når det kommer til ophidsede udefrakommende og involvering af myndigheder. Faktorer som, paradoksalt nok, er blevet reproduceret fra det officielle USA siden før The Reagan Era og især her under Trump-administrationen.

Når han med den ene hånd vil hente Rocky hjem fra et andet kontinent, og med den anden vil skærpe tonen og nægte at adressere sit eget lands problem med strukturel racisme, opstår et uskønt paradoks. En afroamerikansk mand fra den anden ende af den økonomiske og sociale rangstige var nok blevet enten skudt eller fængslet, havde han gjort det samme som Rocky, men i Trumps eget land.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA