x

MÅNEDENS SPILLESTED: Brundby Rockhotel – Carnegie Hall på Samsø

MÅNEDENS SPILLESTED: Brundby Rockhotel – Carnegie Hall på Samsø

Rockmusik og hoteller plejer at være naturlige fjender. Hvor ofte har man ikke hørt eskapader om smadrede møbler, fjernsyn smidt ud ad værelsesvinduer og lignende?

Dog er der et lille hotel på Samsø, der i modsætning til denne tendens har fungeret som respekteret, opbyggeligt og kreativt frirum for danske såvel som internationale musikere siden dets åbning i 1995. Året forinden havde Smukfest-medarbejderen Turid “Guf” Hanevold Nielsen købt et gammelt badehotel for at realisere en idé, hun delte med en gruppe nære musikalske bekendtskaber inklusive Poul Krebs.

– Han havde set det her Brundby Hotel, der var kommet på tvangsauktion, og så havde de gået og haft en idé om at lave et musiksted, hvor der var plads til sangskrivning, fortæller Nielsens søn, Rasmus Hanevold, der sammen med sin mor bestyrer Brundby Rockhotel.

På mange måder er der tale om et helt almindeligt hotel, men værelserne har navne som ”Flower Power”, ”Marilyn Monroe” og ”Gasolin”, én af suiterne hedder ”Stairway to Heaven”, og hotellets lille musikscene danner ramme om mere end 50 koncerter året rundt. – Mange gæster bliver enten skræmt væk, fordi ”åh, det er et rockhotel”, så de har en eller anden idé om, at det er noget værre noget, fordi de ikke kender stedet. Så på den måde er vi måske nogle af de sidste, der bliver booket, men omvendt er vi nok også det første sted, der bliver booket på Samsø, fordi vi netop er anderledes, forklarer Hanevold.

I løbet af lidt over to årtier har Brundby Rockhotel opnået et særligt renomme i den danske musikbranche som et anerkendt tilholdssted, hvor kunstnere søger hen for at deltage i sangskriver-workshops, tage på øve-lejr eller for at afprøve nye koncertkoncepter. Tim Christensen debuterede som soloartist på hotellets lille scene, og artister som blandt andre Niels Hausgaard, Pernille Rosendahl og De Eneste To har også haft gavn af stedets musikervenlige forhold.

– Det ligger jo lige midt i landet. Musikerne kommer fra begge sider og tager deres familie med, hygger og spiller en koncert. Der er mange, der har prøvet noget af. Nogle gange har de fundet ud af, at "det her, det duer ikke", og andre gange har de fundet ud af, at ”det her er bare skide godt”. Så der er sket mange sjove ting, fortæller Hanevold. Koncerterne finder sted året rundt, og de bidrager også til øget omsætning for Samsøs forretninger og madsteder, der holder åbent uden for sæsonen.

For den almene koncertgæst kræver det selvfølgelig tid og kapital at tage til Samsø for at se livemusik. Det har dog ikke været til hinder for Brundby Rockhotel, der inden for de seneste tre år har haft markant flere udsolgte koncerter. På trods af den succesfulde udvikling er hotellet stadig et privatejet familieforetagende, hvor tre Hanevold-generationer står for driften, og hvor koncerterne udelukkende finansieres af billetsalget.

– Vi lever i os selv, og vi får ikke statstilskud for musikken. Det er svært, men det er også det, der gør, at mange musikere er glade og accepterer det og gerne vil det på en anden måde, forklarer Hanevold. Han har flere gange hørt, at man da ikke kan drive forretning, sådan som Brundby Rockhotel gør det. Alligevel har det formået at sætte nogle anderledes skibe i vandet med det resultat, at både musikken og gæsterne stadig hyppigt tager turen til Samsø for at opleve, hvad Bent Fabricius-Bjerre har kaldt et ”dansk Carnegie Hall”.

Koncerter, du skal se frem til

31/8 Tom Donovan

7/9 Moonjam

14/9 Ivan Pedersen

21/9 Karl William

5/10 Anne Dorte Michelsen

17/10 Hush og Aske Jacoby

18/10 Carl Emil Petersen

7/11 Sing Sing Sing

15/11-19: Mezzoforte (ISL)

Fakta:

Hotellets koncertsal har plads til cirka 200 gæster, og ud over koncerterne er Brundby Rockhotel også hjemsted for sangskriver-workshops som Song Island og House of Songs med mentor Poul Krebs. I 2002 spillede Gary Brooker fra Procol Harum "A Whiter Shade of Pale" i strømpefødder på et udstillings-harmonium i hotellets morgenmadsrestaurant, mens Rolling Stones’ Bill Wyman lyttede med blandt de andre gæster.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA