Tønder Festival i tilbageblik: Fotograf fanger musikere i intime øjeblikke

Tønder Festival i tilbageblik: Fotograf fanger musikere i intime øjeblikke

Både store danske og internationale artister står i kø for at blive portrætteret af fotografen Morten Fog i hans lille studie backstage på Tønder Festival. Se en serie af hans billeder ved at klikke på "Galleri" ovenfor.

Musikere fra hele verden står i kø for at blive portrætteret af den danske fotograf Morten Fog på Tønder Festival

William Crighton er netop trådt af scenen efter at have optrådt i Gentlemen’s Circle i telt 1. Den høje mørkhårede australier rækker guitaren til sin kone og træder indenfor i containeren. Han tager plads i stolen, og gennem ruden kan man se, hvordan det hele foregår. Fotografen instruerer, mens musikeren læner ansigtet lidt til den ene side, så dagslyset rammer helt rigtigt. Hans kone træder indenfor. Fotografen lægger an til endnu et skud og fanger parret i et ømt øjeblik, hvor de står helt tæt.

– Der sker noget helt særligt, når man møder et andet menneske på den måde. Det er en meget intim oplevelse. For mig handler det om at få personen til at føle sig tryg. Kun på den måde kan man få det bedste ud af øjeblikket, fortæller fotograf Morten Fog, der til dagligt arbejder som reklamefotograf.

Gennem de seneste fem år har han hvert år lavet portrætter af kunstnerne på Tønder Festival. I år var det mest travle, og i alt har et sted mellem 250-300 mennesker været forbi hans fotostudie i containeren backstage.

Hausgaard brød sammen af grin

Projektet, der er et samarbejde mellem fotografen og Tønder Festival, er non-profit, og musikerne deltager helt frivilligt. Ud over rammerne, som består af et sparsomt indrettet studie, er intet aftalt på forhånd, og det er helt op til kunstnerne, om de har lyst til at kigge forbi. Det har de fleste, så der har festivalen igennem været travlt i det lille studie.

Igennem årene har de mange fotosessions budt på interessante oplevelser.

– En af de bedste sessions var det første år, hvor jeg skulle fotografere Niels Hausgaard. Han var lidt træt og spurgte, om han godt måtte ryge, mens han blev fotograferet. Min 11-årige søn var med og svarede: ”Ja, i går var der endda én, der røg hash!” Hausgaard brød sammen af grin, og jeg nåede at fange ham lige dér i det øjeblik. Det er den slags, der sker, når stemningen er mere løssluppen end i et almindeligt studie.

Royalt besøg i containeren

Også festivalens royale protektor, Prinsesse Marie har været forbi med sin familie.

– Prinsesse Marie og Prins Joachim kom forbi med familien, og da hun så, hvad vi lavede, spurgte hun, om de ikke også måtte få taget et billede. Det måtte de selvfølgelig gerne, og pludselig stod alle pressefotograferne omkring os og skød løs, mens vi lavede billeder af dem. Så var jeg pludselig også en del af historien.

De mange portrætter bliver hvert år udstillet på festivalen, hvor publikum kan opleve dem rundt om på pladsen, hvor de hænger i stor størrelse på hegn og på storskærme. Men det er ikke kun i Danmark, der er blevet lagt mærke til de flotte billeder. I foråret blev Morten Fog inviteret til at fotografere på den canadiske Folk Alliance festival i Montreal.

– Jeg fik lov at indrette studiet i den samme hotelsuite, hvor John Lennon og Yoko Ono holdt deres legendariske Bed-In i 1969. Det var en kæmpe oplevelse at få lov til at fotografere dér, fortæller han.

Tillid på et på et øjeblik

Tilbage på årets festival i Tønder er fotoseancen med den australske sanger Wiliam Crighton ved at være slut. Med guitaren under den ene arm og fruen under den anden fortæller han om oplevelsen:

– At få taget portrætter er tit ret akavet, men med Morten er det en fornøjelse. Det er anden gang, han fotograferer mig, og han formår at skabe en helt særlig stemning med det samme. Han kan få én til at slappe helt af på et øjeblik, og det betyder virkelig noget i en intim situation, som det er at få taget sit portræt. I år har jeg også min kone med, og vi ville gerne fotograferes af ham sammen. Jeg har været rigtig glad for mine portrætter og har brugt dem i min promotion.

Morten Fog og Tønder Festival har endnu ikke afgjort, hvad de mange portrætter skal bruges til. Indtil nu har de været brugt til udsmykning og en del af kunstnerne har brugt dem til pr, men måske ender det med en udstilling eller en bog.

Se flere af de flotte portrætter på www.mortenfog.dk

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA