x

MÅNEDENS SPILLESTED: Rust sover aldrig

MÅNEDENS SPILLESTED: Rust sover aldrig

Det er snart 30 år siden, at ét af de helt markante nervecentre i Københavns musik- og natteliv opstod. Spillestedet og natklubben Rust har siden 1990 dannet ramme omkring mangen en festlig forsamling, mangen en frivol flirt og talrige mindeværdige musikalske momenter. I årene forinden havde den lille beliggenhed i Guldbergsgade fungeret som kampagnekontor og aktivistcafé for protestbevægelsen Next Stop Sovjet, som, foruden deres politiske aktiviteter, også brugte lokalerne som socialt tilholdssted. Derfor blev Rust inden længe til en café og spisested, der også bød på live-musik. Senere tog musikken over, og siden årtusindeskiftet har særligt de urbane musikafgreninger skudt ud af Rust.

– I hele vores 30-årige liv har vi selvfølgelig skiftet meget i vores kreative profil. Vi er forholdsvis kendt for at være et urbant spillested, i og med at vi er blevet en natklub, der fokuserer på musik som hiphop, r&b og afrobeat. Dét har selvfølgelig påvirket spillestedet en del, men vi præsenterer stadigvæk også andre koncerter med for eksempel metal, indierock eller folk, fortæller Mikkel Glenstrup. For fem år siden startede han som booker på Rust, og i dag er han stedets musikchef og daglig leder. I dette tidsrum har han overværet mange unikke koncertøjeblikke, som blandt andet er opstået på baggrund af Rusts stigende lyst til at vende blikket fremad.

– Vi fokuserer mere på det nye, så det er et mere fremadskuende musikprogram. Det er jo meget sjovt at have de gamle koryfæer med, men vi vil gerne kigge fremad i stedet for tilbage, forklarer Glenstrup. Rusts program afspejler da også én af stedets hovedværdier om at give upcoming artister et sted at optræde. Spirende lokale navne såsom Barselona har for eksempel betrådt Rusts scene tidligt i karrieren. Dog er flere af de store internationale acts også blevet budt velkommen gennem årene som for eksempel den frembrusende rapper J Hus, der gav sin første koncert uden for Storbritannien på Rust. – Artister som Post Malone og Bruno Mars har også spillet her, og det er ikke mere end to år siden, at MØ spillede her, da hun havde haft ét enkelt eller to verdenshits. Det er ikke kun de små artister. De store får også lov, hehe.

Det er ikke kun som spillested, men i høj grad også som natklub, at Rust har markeret sig i den offentlige bevidsthed. Som Glenstrup fremhæver, arbejder Rust også i denne sammenhæng for at håndhæve værdien om at lade alle være inkluderet i festlighederne: – Spillesteder har jo ikke rigtig tradition for at diskriminere, men det har natklubber desværre i København. Det er dér, vi går ind og siger, at det vil vi ikke. Vi afviser ikke folk på grund af deres hudfarve, deres tøj eller hvad det nu er, man kan have af sjove grunde til at afvise folk.

Der er løbet mange gyldne dråber under broen, og mange opløftende musikoplevelser har fundet sted i Rusts lokaler gennem de sidste årtier. I øjeblikket arbejder Glenstrup og resten af holdet på at gøre denne liste længere og tilgodese diverse publikumstyper ved blandt andet at tilbyde mere forskelligartet live-musik i hverdagene og ved fortsat at holde et vågent øje med store såvel som små kunstnere, der kan hjælpe Rust med at sætte kulør på de besøgendes nætter, weekender og uger.

Koncerter, du skal se frem til:

12/10-19: Royal Deceit

16/11-19: Paris Shadows (US) 

21/11-19: Look Mum No Computer (UK)

Fakta om Rust:

Rust var oprindeligt en skiltefabrik, som stod ledig, da bevægelsen Next Stop Sovjet i slutningen af 1980’erne gjorde det til kampagnekontor, café og spisested. Det er opkaldt efter den tyske pilot Mathias Rust, som i 1987 fløj forbi det sovjetiske luftforsvar og landede ved Den Røde Plads i Moskva. I 1990 blev Rust et regulært spillested, der i dag huser 105-115 koncertarrangementer om året.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA