x

HALLOWEEN-PLAYLISTE: Uhygge og rædsel forklædt som uskyldig popmusik

HALLOWEEN-PLAYLISTE: Uhygge og rædsel forklædt som uskyldig popmusik

Artiklen er skrevet i samarbejde med Mikkel Clausen, Morten Marstal og Kristina Grønning

Endnu en gang har allehelgensaften og uhyggen sænket sig over GAFFAs redaktion, og vi udbygger sidste års liste med yderligere en række sange, som på det ydre måske nok giver dig lyst til en svingom, men som i virkeligheden gemmer på nogle ret dystre og kuldegysfremkaldende hemmeligheder. 

The Beatles – Run For Your Life

Det hele ligger i titlen. John Lennon skrev angiveligt “Run For Your Life” ud fra Elvis-nummeret ”Baby Let’s Play House”, der indeholder linjen ”I’d rather see you dead, little girl, than to be with another man”. Trods den muntre og uskyldige melodi danner John Lennon sig her et skummelt narrativ, hvor en jaloux hovedperson gentagne gange truer sin kæreste med at slå hende ihjel, hvis hun er ham utro.

Kate Bush - Waking the Witch

"Waking the Witch" er en interessant, men også uhyggelig sang. Nummeret er en del af sang-suiten The Ninth Wave (svarende til side 2 på albummet Hounds of Love) som bearbejder en kvindes oplevelser før, under og efter en nær-druknedød i kølvandet på et sunket skib. Sangen beskriver følelsen, når man løber tør for ilt og er ekstremt afkølet. Nogle mener endda at "Waking the Witch" også beskriver en voldtægt.

Maroon 5 – Animals

Med en excentrisk og i den grad blodig musikvideo er ”Animals” et popnummer, hvor gruppens frontmand, Adam Levine, synger om seksuelt begær på en yderst forstyrrende og makaber måde.

”Baby I'm preying on you tonight / Hunt you down eat you alive” er ikke just den mest romantiske kærlighedserklæring, men snarere en grum sætning, der giver dig lysten til at kigge dig over skulderen, hvor end du går hen.

Lionel Richie - Hello
Lionel Richie-klassikeren, der for de fleste mennesker nok blot er kendetegnet som en lidt cheesy romantisk ballade, er rent faktisk en ret creepy stalker-historie. Når man ser musikvideoen til “Hello” står det hurtigt klart, at sangen rent faktisk handler om en lærers lystige tanker om en elev. Det bliver ikke bedre af, at Lionel Richie, der spiller læreren i videoen, begynder at stalke eleven, der oven i købet er blind. Han får lynhurtigt proklameret sin kærlighed til det stakkels stalker-bytte, der blot kan høre Lionel Richie bag sig synge ordene: "And I want to tell you so much, I love you…"

Foster The People – Pumped Up Kicks

Det er velkendt, at dette upbeat nummer fra Foster The People ikke har en så munter betydning som det glade omkvæd og den catchy bas-linje. Tager man blot et hurtigt kig på teksten, skinner budskabet igennem. Nummeret er skrevet på baggrund og de mange tragiske skoleskyderi i USA, hvor teksten beskriver en ung mands forstyrrende tanker og fantasier om at myrde folk.

Rihanna – Disturbia

Rihanna er på dette nummer i tæt kontakt med sine indre dæmoner, der kommer til udtryk gennem en angstvækkende tekst og en tilhørende musikvideo med så mange gotiske elementer, at selv Tim Burton ville være stolt. Ligesom titlen indikerer, er ”Disturbia” et dansevenligt popnummer i verdensklasse, der handler om mentale pinsler, hvor musikvideo er en glimrende visuel repræsentation for denne højtid.

Dixie Chicks – Goodbye Earl

Man skal lede længe efter fortællingen om et planlagt mord, som efterfølges med et muntert og lalleglad na-na-na-kor. Den amerikanske country-trio, Dixie Chicks, formår dog at pakke narrativet om hustruvold og mord ind i en glad og country-melodi med en stor, morbid sløjfe på.

The Police – Every Breath You Take

Hvis man nævner stalking og forfølgelse, kan man ikke undgå The Police og deres Grammy-vindende signatur-nummer, der er maskeret som en uskyldig kærlighedssang. Gruppens ikoniske frontmand, Sting, har adskillige gange indrømmet, at nummeret handler om en besidderisk elsker, der overvåger hvert åndedræt og bevægelse fra sin elskede... liiidt creepy!

Eminem ft. Rihanna - The Monster

Der bor øjensynligt bogstaveligt talt et monster under Marshall Mathers' seng. Et monster, som rapperen med den så omdiskuterede og barske fortid så har valgt at omfavne og blive venner med. Meget mere uhyggeligt bliver det vel egentlig ikke, men Eminems lynhurtige flows og Rihannas smørbløde stemme synes mere at invitere folk på dansegulvet, end ind som flue på væggen i den lukkede afdeling, førstnævnte befinder sig på i musikvideoen. 

Sia – Chandelier

Sætningen ”I’m gonna swing from the chandelier” fra sangens omkvæd skal slet ikke forstås som et festligt stunt, og nummeret er ikke en stor hyldest til fest og farver, som man umiddelbart skulle tro. Det beskriver i stedet en melankolsk kamp med indre dæmoner og misbrug, som resulterer i et selvmord. Denne dystre fortælling optræder desuden på den australske sangerindes sjette studiealbum kaldet 1000 Forms of Fear, hvis titel også kaster en mørk skygge henover det populære popnummer.

Billie Eilish - bad guy

"bad guy" er sin grundnatur uskyldig, men også skræmmende. Sangen handler om at miste sin uskyld – og den smerte, der er forbundet med det. 17(!)-årige Billie Eilish synger om seksuelle antydninger, sit korrupte indre og ligegyldighed. Sangen har også en ret så skræmmende billedside med blod, blå mærker og afskårne menneskehoveder.

Van Halen – Jump
Man finder ikke et gladere og mere stemningsfuldt synth-tema end i Van Halens 80’er-hit ”Jump”. Den amerikanske hard rock-gruppes forsanger, David Lee Roth, lod sig inspirere af en nyhedsrapport omhandlende en forstyrret mand, der truede med at begå selvmord ved at hoppe ud fra en høj bygning. Han skrev således teksten ud fra en imaginær og usympatisk tilskuer nede på gaden, der opfordrer manden til at ”go ahead and jump”.Rockwell – Somebody’s Watching Me

Dette nummers uhygge ligger især i det snigende synth-tema, der reflekterer tekstens gennemsyrede paranoia. Med Michael Jackson og broderen Jermaine Jackson på kor sætter Rockwell en hårrejsende og ængstelig stemning an, som den tilhørende musikvideo fyldt med gravsten, zombier, flyvende hoveder og en Psycho-reference også påpeger. Nummeret er ganske enkelt enhver stalkers jam.

The 1975 - It's Not Living (If It's Not With You) 

Udbasunerende synthesizere, storsmilende backupdansere og et kvindeligt kor, der hjerteligt skråler med på forsanger Matty Healys umiddelbare, titulære kærlighedserklæring – "It's Not Living (If It's Not With You)" følger den musikalske formular for den moderne, britpoppede kærlighedssang til punkt og prikke. En skam, at kærlighedserklæringen, med udgangspunkt i Healys egen, stof-fyldte fortid, er en personlig håndsrækning til heroin og det ikke at kunne fungere uden et skud i armen. 

Michael Jackson – Smooth Criminal

Trods det åbenlyse valg kan nummeret ikke ekskluderes fra denne liste. Med sit detaljerede og maleriske narrativ samt en dyster synth-bas er ”Smooth Criminal” (naturligvis også sammen med ”Thriller”) et sikkert hit på dansegulvet til enhver halloween-fest og uden tvivl et soundtrack, som Leatherface gejler sig op med, inden han slår til.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA