x

Aalborg Metal Festival: Heavy hygge forever

Aalborg Metal Festival: Heavy hygge forever

Det bliver for alvor hårdt, når Studenterhuset i Aalborg bliver samlingspunkt for diverse afarter af metalmusik ved den 17. årlige Aalborg Metal Festival, der afholdes 7.–9. november

Den hedengangne og højtelskede Motörhead-frontmand Lemmy Kilmister udtalte engang ”The great strength of heavy metal is that it doesn’t progress.” Der skal nok være delte meninger om denne udmeldings rigtighed, men de fleste rock- og metalfans kan formentlig nikke genkendende til heavy metals konstante livslange idealer om høj energi, høj volumen og musikalsk intensitet, der gør det muligt at få afløb for negative såvel som positive følelser. Det er dét, god metal kan, og det er det, idémændene bag Aalborg Metal Festival, Kasper Molin og Mikkel Larsen, altid har haft som altoverskyggende mål at præsentere for festivalens gæster.

– Festivalen startede i 2002, og den bygger på et fundament af nogle tidligere metalfestivaler i Aalborg, som døde ud. Det syntes Kasper var sørgeligt, og han foreslog, at vi skulle starte ét eller andet op. Det syntes jeg jo lød som en god ide, fortæller Larsen og tilføjer: – Der var ingen af os, der havde nogen idé om, hvordan man lavede en metalfestival eller noget som helst, så vi gik sådan set bare i gang.

De første par år varede Aalborg Metal Festival kun én enkelt dag, men konceptet fik hurtigt opbakning fra det lokale musikmiljø, og interessen voksede. I 2005 blev festivalen længere, navnene større, og siden da har bands som Sepultura, Hatebreed, Gojira, Opeth, Illidisposed og Hatesphere gæstet festivalen sammen med et væld af unge lokale grupper. Det er altid foregået i Aalborgs Studenterhus, og det bliver naturligvis også tilfældet i 2019.

– Vi har altid afholdt det på samme sted, og det skaber en utrolig god ramme for festivalen, fordi det er meget kompakt, men alligevel er der mulighed for, at man kan gå et sted hen, sidde og snakke og få noget at drikke, lyder det fra Larsen. Med en let latter forklarer, han at Aalborg Metal Festival ikke stiler mod at revolutionere festivalformatet, genopfinde metalgenren eller andet i den dur. Snarere er det en festival, der ved præcis, hvad den er, og arbejder for at fans skal få en hyggelig oplevelse til tonerne af tidens og byens bedste metalmusik. Der er ikke et ønske om at være unikke – hvilket på sin vis er unikt i sig selv.

- Om vi skiller os ud, det ved jeg ikke, hehe. Vi har bare altid forsøgt at præsentere den bedst mulige festival med mindst mulige forsinkelser og med de bedste bands, vi kan få fat i – hvad end det så er dødsmetal, symfonisk metal, vikingemetal, eller hvad det er. Vi har ramt et koncept og en måde at afholde arrangementet på, som vores rammer tillader. Derfor forsøger vi egentlig bare at arrangere den bedst mulige festival inden for de rammer.

Ved Aalborg Metal Festival 2019 kan man opleve navne som Bloodbath, Cattle Decapitation, Primordial og Defacing God. For dem, der aldrig har dyrket metalgenren eller deltaget i metalarrangementer, kan det med sådanne navne måske virke pudsigt, at det er ordet ”hyggeligt”, hvormed Larsen vælger at opsumere Aalborg Metal Festival. Men dem, der har oplevet metal-kulturens fællesskab på egen krop, er ikke i tvivl om, at sådan en betegnelse altid har været sigende for kemien blandt fans af denne type musik – endnu en styrke, der forbliver konstant:

– Man kan som altid forvente en veldrevet og velsmurt festival med nogle supergode og lækre publikummer, som opfører sig rigtig godt, og som hygger sig og har det sjovt i tre dage.

Læs mere på festivalens hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA