x

Udvekslingsstudent banede vejen: Sådan fik Roxette deres amerikanske gennembrud

Udvekslingsstudent banede vejen: Sådan fik Roxette deres amerikanske gennembrud

Historien om Roxettes amerikanske gennembrud er en bemærkelsesværdig en af slagsen. I kølvandet på Marie Frederikssons nylige død kan du læse beretningen her.

I februar 1989 begyndte sangen "The Look" pludselig at få spilletid på diverse amerikanske radiostationer. Begyndende i Minneapolis spredte hittet sig langsomt, men sikkert, til de nationale radiokanaler. Og det undrede Roxette. For pladen, eller sangen, for den sags skyld, var end ikke udgivet i Guds eget land på daværende tidspunkt – samtidig var 500 plader sat i omløb blandt stationerne. Hvordan kunne det dog gå til?

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksson, forsangereren i Roxette, er død

Her kommer den amerikanske udvekslingsstudent, Dean Cushman, ind i billedet. Han var på udveksling i Borås i Sverige for at samle data til et studieprojekt. Og han var svært begejstret for Roxette, og især deres andet album Look Sharp og åbningsnummeret "The Look", der allerede var et hit i Sverige, ramte en nerve i ham. Da han skulle vende hjem til "The States", pakkede han naturligvis sin Roxette-plade i kufferten og drog afsted. Knapt var han landet, før han ilede op til den lokale radiostation KDWB og bad medarbejderne om at lytte til albummet. Og tricket virkede. Ifølge Expressen svarede radioens dj:

"Først og fremmest er det en god sang. Den passer det brede publikum, da den er meget 'amerikansk' i udtrykket, uden fremmede og kunstige ingredienser, som forstyrrer eller vækker forundring."

Oven på den overraskende succes tog Roxette straks til USA for at smede, mens jernet var varmt. Og Marie Frederiksson var mildest tlt chokeret over modtagelsen. 

"Det er helt utroligt, jeg fatter ingenting. Da vi kom til USA, stod alle bare og bukkede. Det var som om, vi var ægte rockstjerner."

Kort efter skete det umulige. "The Look" gik den 29. marts 1989 nummer 1 på Billboards hitliste. En bedrift, kun to andre svenske sange havde opnået. ABBAs "Dancing Queen" fra 1976 og Björn Skifs "Hooked on a Feeling" fra 1983.

Tilbage i Sverige tog Roxette på sommerturné, men den amerikanske succes fortsatte. "Listen to Your Heart" nåede også førstepladsen, mens "Dressed for Success" ligeledes blev et hit. Efterfølgende var "It Must Have Been Love" med i filmen Pretty Woman, og Roxettes tredje nummer 1-single var en realitet – og det på mindre end ét år. På under en måned solgte det efterfølgende album Joyride 2,2 millioner eksemplarer, og i maj 1991 gik det såmænd også nummer 1 på album-hitlisten i USA ligesom singlen af samme navn.

Roxettes drøm var gået i opfyldelse, og i de efterfølgende år havde de stor succes, om end de ikke fik flere hitlistetoppere i USA.

Historien om Dean Cushman og Roxettes amerikanske succes blev oprindeligt bragt i Expressen.

(Gen)oplev "The Look", som altså startede Roxettes amerikanske eventyr her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA