x

Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste danske sange

Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste danske sange

GAFFAs samlede skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – ved prioriteret afstemning – kåret de bedste sange. Der var som sædvanlig tæt opløb om pladserne, og én kunstner nåede i top 10 med hele to sange. Og førstepladsen var noget så sjældent som en debutsingle.

10. Barselona: Bankende hjerter

Den unge popduo omfavner kærligheden og stiller banale, men dog store og væsentlige spørgsmål til livets tilværelse: ”Hvem holder du om? / hvem holder du med?”. Hertil opfordrer teksten efterfølgende: ”Tag dem i hånden, så tager vi af sted”. ”Bankende hjerter” er et nysgerrigt og varmende popnummer, der med et groovy beat og en stærk vokal fra Rud Aslak satte den rette stemning for den første forårsmåned, hvor sangen udkom, og den lyser stadig op her i vinterens mørke.

9. Emil Kruse featuring Benjamin Hav: Air Tonight 

Et af årets store hits var med den unge, melodiske rapper Emil Kruse og hans lidt mere alvorlige åndelige storebror, Benjamin Hav fra Benal. Der er feststemning i det dansevenlige synthpopnummer, men også en mørkere undertone, for der er truer en tomhed i byens natteliv: “Jeg snakker med ham, hende og hende der / Ligemeget, jeg ved, at det' ligegyldigt.” 

8. Blaue Blume: Vanilla

Det ambitiøse og eksperimenterende band vendte stærkt tilbage efter mere end et års total stilhed oven på forsanger Jonas Schmidts sygemelding med depression. “Vanilla” handler netop om at føle sig skrøbelig og ikke turde vise det, og det er blevet til en smuk, luftig sang med et imponerende, inciterende trommespil.

7. Peter Sommer: Begge veje

Peter Sommer har udgivet to singler i år, og de er begge med på listen – og begge er forløbere for hans kommende album, Stærk strøm hen over ujævn bund, som udkommer 17. januar, og som vi glæder os meget til. "Begge veje" er en mørk rocksang præget af et taktfast beat og pumpende bas og guitar i versene og støjende guitarer og melodisk keyboard i omkvædet – og en tekst, der som mange andre Sommer-numre kredser om dobbeltheder, paradokser og lys og skygge.

6. Fribytterdrømme featuring Lydmor: Det skinnende

Det er en ren win-win-kombination, hvor Fribytterdrømme og den skinnende gudinde Lydmor slår talenterne sammen på singlen fra Fribytterdrømmenes tredje album, Skin, hvor det psykedeliske rockband viser sig fra en mere dansabel side end tidligere. Som sædvanlig er teksten fuld af originale billeder. Skål i stærk altervin!

5. Irah: Unity of Gods

Stine Grøns englesmukke vokal, Adi Zukanovics multifacetterede og drømmende keyboardflader og Sebastian Rochfords legende trommer er hovedingredienserne, når Irah skaber musik, og det er rigeligt til at skabe et helt unikt udtryk. Også på førstesinglen fra deres fremragende andet album, Diamond Grid. Det lyder ærlig talt guddommeligt.

4. Peter Sommer: Vi, der valgte Mælkevejen  

Med en Bjarne Reuter-bog som intertekstuelt referencepunkt leverer Sommer en melodisk, inciterende uptempo-sang med standhaftig, ukuelig og hyperoptimistisk tekst som “Jeg er ikke bange for at dø, men for at leve for lidt" ogVi bliver sgu da stjerner en dag, eller lige nu.” Og netop det blev “Vi der valgte Mælkevejen” i 2019. Som i lige nu. 

3. Jada: Lonely

Jada har fået et yderst velfortjent gennembrud i 2019, hvor det er blevet til priser ved både P3 Guld, Steppeulven, Carl-Prisen, Danish Music Awards og Kronprinsparrets Priser. Hun indledte året med den både sjælfulde og dansable single “Lonely”, hvor hendes vokal som sædvanlig brænder stærkt igennem – og heldigvis levede debutalbummet I Cry a Lot op til de høje forventninger, da det udkom i juni.

2. Pernille Rosendahl: The Hurt

Efter tre års udgivelsesstilhed vendte Pernille Rosendahl stærkt tilbage i 2016 med den flotte ep The Hurt, hvor titelsangen er blandt højdepunkterne. En længselsfuld, minimalistisk og diskret dansabel kærlighedssang med en virkelig stærk vokalpræstation.

1. Jung: Jeg skal nok vente

Trioen med Jonas Jung i front kom lige ud af ingenting, og pludselig var deres debutsingle “Jeg skal nok vente” et megahit, ligesom efterfølgeren “Hun kommer tilbage” – og deres første koncert som hovednavn, på Hotel Cecil i København, blev udsolgt under et døgn. Og koncerten i Store Vega 1. april er allerede udsolgt. Musikken er iørefaldende pop-rock med elektroniske elementer og ligefremme danske tekster, ikke helt ulig navne som Kliché – lyt bare til “hu-hu”-råbet i omkvædet – TV-2, Nephew og The Minds of 99. Jung har dog også deres eget udtryk, og vi kommer helt sikkert til at høre meget mere til dem i 2020. To singler er alt, hvad de har ude indtil videre, men der er mere på vej, og vi glæder os. 

LÆS OGSÅ: Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste internationale sange

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA