x

Her er 2010'ernes ti bedste danske sange – ifølge GAFFAs skribenter

Her er 2010'ernes ti bedste danske sange – ifølge GAFFAs skribenter

2010'erne lakker for alvor mod enden, og GAFFAs samlede skribentstab har benyttet lejligheden til at kigge tilbage på årtiet, der gik, og i fællesskab – ved prioriteret afstemning – kåre de allerbedste danske sange fra det forgangne tiår. En svær, men meget spændende opgave efter et årti med masser af fremragende numre i alverdens genrer.

10. Ukendt kunstner: Neonlys (2013)

Hiphop-duoen alias rapper Hans Philip og producer Jens Ole McCoy nåede både at brænde igennem og brænde ud i 2010’erne, hvor det blev til to ep’er og tre album i årene 2012-2017. Et af deres største hits blev det stærkt fængende titelnummer fra debutalbummet Neonlys om at drømme om rigdom og berømmelse, men også stadig have tvivlen på, om det er det hele værd. Ukendt Kunstner nåede at blive berømte og formodentlig også nogenlunde velhavende, inden de gik hver til sit. Hans Philip forsvandt fra radaren i to år, men vendte stærkt tilbage i 2019, nu som følsom r&b-sanger på albummet Forevigt, mens Jens Ole McCoy har vist sine producerevner hos blandt andre Noah Carter og har skrevet musik til blandt andet Fenar Ahmads film Underverden og Valhalla.

9. De Eneste To: Jeg har ikke lyst til at dø (2010)

Simon Kvamm og Peter Sommer havde i 2010 godt gang i deres respektive projekter, Nephew og en solokarriere, men de to østjyder og dansksprogede sangskrivere havde udviklet et venskab og et fælles lyrisk univers på aliasset De Eneste Tos selvbetitlede debut. Al snak om et hurtigt sideprojekt blev manet til jorden med et eftertænksomt og stort værk, der har stået tidens test – og som også blev fulgt op af en solid toer i 2014. “Jeg har ikke lyst til at dø” fra debuten blev noget af et hit med sin livslystne tekst og fængende, opløftende melodi, og publikum har sunget med på omkvædet igen og igen ved duoens talrige koncerter.

8. Quadron: Hey Love (2013)

Duoen alias den sjælfulde sanger Coco O. og programmør Robin Hannibal vakte international opmærksomhed med deres andet album, Avalanche, hvor selveste Kendrick Lamar gæsteoptræder på sangen “Better Off”. Førstesinglen var “Hey Love”, en stærk soulpopsang, hvor Coco O brillerer med udtryksfuld vokal, og slagtøjssektionen og klaveret får nummeret til at swinge, så det er svært at stå stille. Siden Avalanche har Quadron desværre ikke givet lyd fra sig, men Coco O. har udgivet og turneret med en række glimrende solosange, mens Hannibal fortsat arbejder som producer i Los Angeles for blandt andre Little Dragon og DNCE, ligesom han i en periode var en del af projektet Rhye, der nu udelukkende består af den canadiske sanger og sangskriver Mike Milosh.

7. Spleen United: Sunset to Sunset (2010)

De tidligere elektrorockere gik for alvor i house- og rave-mode på denne seks et halvt minut lange, konstant pumpende single om at drømme sig væk fra hverdagen i nattelivet, men stadig være bevidst om, at man er “lost in the real life”. Titlen gav også inspiration til gruppens 24 timer lange koncerter i Københavns Sydhavn i 2010 og igen på Roskilde Festivals campingområde i 2012. Samme år var nummeret udkommet på albummet School of Euphoria, der skulle vise sig at blive Spleen Uniteds eneste album i 2010’erne, men de er efter seks års koncertpause vendt tilbage i 2019 og har lovet ny musik.

6. The Rumour Said Fire: The Balcony (2009)

Den udkom strengt taget tilbage i oktober 2009, men The Rumour Said Fires anden single fra debut-ep’en The Life and Death of a Male Body hittede langt ind i 2010, så lad gå, og nummeret er til dato deres største succes. Sangen var om noget med til at give folk-rocken en dansk revival med akustisk guitar og flerstemmige vokalharmonier og banede vejen for en lang række kunstnere med et åndsbeslægtet udtryk, blandt andre Treelight for Sunlight, Cody, Let Me Play Your Guitar og lidt senere Jonah Blacksmith. The Rumour Said Fire var dog ikke for fastholdere og var allerede på deres debutalbum The Arrogant fra 2010 på vej i en mere elektrisk og mindre folket retning, som de har videreført på deres følgende to album – dog stadig med Jesper Lidangs flotte, lyse vokal i en central rolle.

5. Sivas featuring Gilli: D.a.u.d.a. (2013)

Sivas og Gilli kom i den grad til at definere lyden af dansk hiphop i 2010’erne, og Sivas’ debutsingle er af deres mange numre sammen. Lyden er inspireret af amerikansk sydstatsrap med AutoTune på vokalen, hakkende synge-rap-flow og trap-beats fra den faste producer Reza, men det hele får et særligt (ny)dansk præg med Sivas’ multikulturelle slang og mange selvopfundne ord, for eksempel “parash obama” (sorte penge), som han på et tidspunkt lavede en ordbog til i en særlig app. Der er et før og et efter Sivas i dansk hiphop.

4. The Minds of 99: Alle skuffer over tid (2018)

Minds var ligesom Sivas med til at sætte deres store præg på 2010’erne, for Minds’ vedkommende med tre stærke album i 2014, 2015 og 2018. “Alle skuffer over tid” stammer fra treeren Solkongen og markerer sig ikke mindst med titlen, der lyder som en talemåde, men ikke var det, før tekstforfatter Niels Brandt formulerede det – hvem ved, måske går det over i sproget som en fast vending. Minds kommer sikkert også til at skuffe på et tidspunkt, men ikke på denne sang, der er essensen af deres lyd: Supermelodisk elektrorock med høj puls, træfsikker tekst og en snerrende vokal, der sidder lige i øret på dig. Og så en overraskelse i form af en guitarsolo, som ellers er et sjældent fænomen hos Minds, men som lige løfter sangen det sidste stykke op i skyerne.

3. MØ: Pilgrim (2012)

MØ anden singleudgivelse – den første var “Maiden” – blev hendes første hit i Danmark og dermed startskuddet til en karriere, der gjorde hende til et af 2010’ernes tre største internationale danske navne – de to andre er som bekendt Lukas Graham og Volbeat. Kombinationen af MØs karakteristiske, lidt rå vokal, en direkte tekst om at blive “free like the pilgrims on the Camino”, et groovy, hiphop-inspireret beat, en stærk blæsersektion og en solid produktion fra Ronni Vindahl brændte rent igennem, og det holder stadig her syv år senere. 

2. Kellermensch: Bad Sign (2017)

"Bad Sign" var første nye sang fra det eksperimenterende Esbjerg-band i seks år, da den udkom i november 2016. Den tunge bas, de massive trommer og det dystopiske orgel får følgeskab af den melodiske stryger og forsanger Sebastian Wolffs intense vokal, og så er vi i gang med et fremragende nummer om at lægge fortiden bag sig og se frem, også selvom Månen hænger over én som et “bad sign”. Sangen var singleforløberen for Kellermenschs eneste fuldlængdealbum i 2010’erne, det fremragende Goliath fra 2017. For nylig har de annonceret, at der er aktuelle med noget endnu uvist den 24. januar 2020 – vi glæder os!

1. The Minds of 99: Stjerner på himlen (2015)

Så er vi tilbage med Minds, der ganske enkelt har lavet årtiets bedste sang. Nummeret stammer fra toeren Liber, og er ligesom “Alle skuffer over tid” Minds, når de er bedst. På “Stjerner på himlen” hører vi gruppens karakteristiske melodiske, New Order-associerende bas samt en markant synth, der på original vis lyder som et fodboldhorn – og en ligefrem tekst om drømme og ambitioner. Et nummer, der kan få fællessangen frem til gruppens koncerter og en sang, der har været med til at gøre Minds til netop stjerner på den danske himmel – senest med en udsolgt arenaturné i november 2019 og en koncert i 2020 i selveste Parken.

LÆS OGSÅ: Her er 2010'ernes ti bedste internationale sange – ifølge GAFFAs skribenter

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA