x

GUIDE: De bliver store i 2020 – Danmark

GUIDE: De bliver store i 2020 – Danmark

Et nyt år har meldt sin ankomst. Traditionen tro har GAFFA sammensat en oversigt over 10 danske bands og solister, som vi tror kommer til at præge det kommende år. Der er god grund til at holde øje med dem allerede nu, for du kommer til at høre meget mere fra dem.

Elliot

Hvem er han?

Elliot er ikke bare et kunstnernavn, men et symbol på noget, der har fulgt Carl-Emil Lohmann gennem hele hans opvækst. Første gang han sådan rigtigt stiftede bekendtskab med navnet, var som hovedrolleindehaveren i musicalen Billy Elliot på Det Ny Teater, da han var bare 13 år gammel. I dag har den 17-årige popdreng taget navnet til sig som et udtryk for sin musikalske identitet.

Hvorfor skal du elske ham?

Vi har det ret vildt over Elliot her på redaktionen. Elliot er gået direkte fra covernumre på Instagram til at skrive sit eget materiale, der til tider læner sig lidt op ad Billie Eilish. Han er lyden af sin generation.

Hvad kan du forvente?

Elliot er stadig i gang med at udforske sit musikalske univers og har kun et par singler ude. Hidtil har han befundet sig under radaren og trygt i undergrunden, men vi tror, at 2020 bliver året, hvor han når ud til hele Danmark.

Ganger

Hvem er de?

Spritnyt band fra København. Det er kun få måneder siden, vi hørte det kradse i undergrunden, da en samling af allerede etablerede musikere fandt sammen for at lave ny musik. Ganger så lynhurtigt dagens lys og blev omgående en succes.

Hvorfor skal du elske dem?

Statens Kunstfond tildelte for nylig bandet 80.000 kroner for debutalbummet Mørk. Bandets produktivitet er næsten ikke til at forstå, men dykker du ned i albummet og i særdeleshed ”Kometen” og ”Olympisk”, forstår du, hvad det handler om. Intelligent og velspillet indie, med dybe elektroniske elementer og vokalharmonier, der bare ikke helt er hørt før.

Hvad kan du forvente?

Ganger summer sikkert stadig på den kærlighed, den danske kulturbranche har smidt efter dem, og derfor har bandet valgt at trække ud i landet til foråret. Vælger man at tro anmeldernes ord, er der helt sikkert noget særligt i vente. Gruppen har lovet yderligere to album i henholdsvis 2020 og 2021.

 

Girlcrush

Hvem er de?

To kvinder og en non-binær transperson, der pludselig er opstået fra den danske musikscene. I sommer var de at finde på plakaten for Roskilde Festival, og med stor enighed folk imellem væltede de festivalen med deres feministiske pop-punk.

Hvorfor skal du elske hende?

Ifølge dem selv er de ikke særligt gode til at spille musik. Det er vel alene en beskedenhed, der er værd at kigge nærmere på. Men måske også bare, fordi Girlcrush er et friskt pust til en genre, der i mange år har været domineret af mænd.

Hvad kan du forvente?

Girlcrush er et af de bands, der har travlt med at komme ud at spille. Bandet har kun udgivet tre singler, og vi tror, 2020 byder på mere. Flere shows og mere musik, tak.

 

Høker

Hvem er de?

Høker er dem, der varmede op for The Minds of 99 i Royal Arena tilbage i november. Tidligere deltagere i KarriereKanonen og et stjerneskud fra København lyder generelt lige så godt, som bajeren fra Hancock smager.

Hvorfor skal du elske dem?

I disse tider, hvor urban-musik ofte bliver lidt for forudsigeligt, er det meget rart, at sådan nogle som Høker kan komme ind og ryste posen lidt. Deres druggy, jazzede beats har lidt af det hele, hvor de skæve vokaler har det med at trække dig tilbage igen, inden du driver for langt væk.

Hvad kan du forvente?

Høker har allerede opnået en milepæl ved at varme op for The Minds of 99. Og det til trods for, at de fire drenge ikke har lagt gymnasielivet bag sig endnu. Vi tror på mere af den slags.

 

Joyce

Hvem er de?

Joyce har ikke mere end et år bag sig. Dannet i København sidste år har post-punkbandet allerede supermeget fart på som en god kandidat i KarriereKanonen og en koncert på Roskilde Festival, der allerede er lagt i kalenderen.

Hvorfor skal du elske dem?

Joyce har kun to singler på gaden, men det er tilsyneladende nok til at overbevise folk. Med dybsindige ord på dansk og harmoniske melodier lægger Joyce sig stille og roligt i svinget på den danske musikscene.

Hvad kan du forvente?

Selvom der ikke står så meget rundt omkring, er vi ret sikre på, at lejren koger. En koncert på Roskilde Festival, KarriereKanonen og det hele baseret på én single? Det her lover godt.

 

Jung

Hvem er de?

Jung trækker på den mangeårige tendens med at kombinere fræsende rockmusik med elektroniske elementer. Og det virker, sågar helt uden at lyde som Carpark North. Jung har en forhåbning om, at deres musik så beskedent kan samle generationerne, og tager du udgangspunkt i ”Jeg skal nok vente”, er der god grund til at tro på det.

Hvorfor skal du elske dem?

Gymnasievennerne fra Frederikssund har en lyd, der ligger lidt ovre i det, Nephew gjorde tilbage i 00’erne. Og smid så lidt af Peter Sommers skæve sangskrivning ind i mikset. Det er ærkedansk og samtidig særdeles fremsynet.

Hvad kan du forvente?

2020 er så småt begyndt at åbne sig for Jung. Med koncerter på flere festivaler, blandt andet Spot, foruden rundt i landet inden da, blandt andet i Store Vega, da Lille Vega hurtigt blev udsolgt. Jung har kun et par singler på gaden, og debutalbummet udkommer til foråret.

Ida Laurberg

Hvem er hun?

Måske har du ikke hørt navnet før, men du har stensikkert hørt musikken. Ida Laurberg har allerede millioner af streams på Spotify, og det vidner lidt om den hitmaskine, der ligger under huden på den unge sangerinde.

Hvorfor skal du elske hende?

Ti millioner afspilninger kan ikke tage fejl her. Bare tjek ”Puppy Dog Eyes”, og så har du et meget godt bud på, hvad Ida Laurberg er på vej til at levere til dansk musik. Stemmen siger det hele. Så meget, at der egentlig ikke er brug for mere end det.

Hvad kan du forvente?

Er du glad for Jada, og det er du selvfølgelig, bliver du stensikkert også glad for Ida Laurberg. Til foråret er Ida Laurberg support for Jada rundt om i landet, og det er da en perfekt mulighed for at slå to fluer med et smæk.

Mekdes

Hvem er hun?

Den 21-årige sangerinde fra Kolling er en af de slags mennesker, man hurtigt lægger mærke til. Hun er en af dem, der er børn af teknologien, og da hun i en meget ung alder begyndte at lave musik, var det Instagram, der var kanalen. Hurtigt begyndte branchen at lægge mærke til hende.

Hvorfor skal du elske hende?

Hvis du er glad for Jorja Smith, Kehlani, Ella Mai og NAO er Mekdes et skud lige ned i samme gryde. Hendes brandvarme neo-soul vil uden tvivl kilde dig i øregangene, og når hun står på en scene, har hun det med at dominere den som ingen andre.

Hvad kan du forvente?

Mekdes har kun fire beskedne singler ude, men vi ved, at der allerede er mere på vej. Samtidig er de fire singler så stærke, at musikbranchen allerede er begyndt at røre lidt på sig, og til sommer kan du opleve hende på Roskilde Festival.

Patina

Hvem er de?

Sidste års vindere af KarriereKanonen står med hele Danmark for deres fødder. Patina fra Fyn er mere avantgardekunst end provins og lægger sig i samme referenceramme som Søn og Kogekunst. Dansk popmusik er uden tvivl blevet mere intelligent, og det er Patina et eksempel på.

Hvorfor skal du elske dem?

Deres komplet originale og skæve tilgang til sangskrivning er alene grund til at tjekke dem ud. Bandet har kun en håndfuld singler ude, men gør dig selv den tjeneste at lade dig omslutte af ”flammer_rammer”, ”miner_paa_papir” og ”naervaer”.

Hvad kan du forvente?

Patina flyver stadig på sidste års succes, og det bringer dem til foråret ud på en omfattende Danmarksturné. Fang dem der, inden de sikkert rammer festivalerne.

Tessa

Hvem er hun?

Hun har allerede taget hele Danmarks undergrundscene med storm. Hun var lynhurtig til at score en pladekontrakt med et major label, og pludselig var hun på alles læber. Tessa er et nyt skud i dansk hiphop. Den slags, vi alle sammen har været klar over fandtes, men som har manglet i æteren. Tessa er det, vi i forvejen kender, men alligevel noget helt nyt.

Hvorfor skal du elske hende?

Hvis du har savnet et mere feminint indspark til Suspekt, er Tessa stedet at starte. Hun er indbegrebet af fucking ligeglad. Bare start med at ”Snakker for meget”, og så er der ikke mere at sige til det.

Hvad kan du forvente?

2019 var året, hvor Tessa så dagens lys og 2020 bliver året, hvor det stikker helt af.

LÆS OGSÅ: GUIDE: De bliver store i 2020 – internationalt

Sådan gik det sidste års udvalgte:

Artifact Collective

R&b-gruppen udsendte ep’en Shadow Play og gav koncerter på blandt andet Spot Festival, hvor GAFFAs anmelder var godt tilfreds. Vi håber på snart at høre nyt.

Bette

Den dansksprogede r&b-sangerinde har givet adskillige koncerter på blandt andet Spot Festival og udsendt to singler, og i 2020 spiller hun på Roskilde.

Boundaries

De danske post-punkere spillede velmodtagne koncerter på blandt andet Spot og Roskilde Festival og har udsendt en dobbeltsingle.

Dør Nr. 13

Rockbandet har givet en stribe velanmeldte koncerter og udgivet den roste ep Side A, der i 2020 bliver fulgt op af, surprise, surprise, Side B.

Ea Kaya

Popsangerinden udgav debut-ep’en Fragile But Strong As Hell, gav koncerter på blandt andet Spot og Roskilde og fik hits som ”Don’t Complicate It” og ”4AM”.

Elisha

R&b-sangeren optrådte blandt andet på Spot Festival, hvor han fik en god modtagelse og udgav singlen ”Parachute”. Vi venter spændt på mere!

Farveblind

Producerduoen sendte den roste ep Boxes på gaden og har spillet velmodtagne koncerter på blandt andet Spot og Roskilde Festival.

Monti

Hiphop-bandet med den engelskrappende Sebastian Monti i front har givet masser af koncerter og skrev i slutningen af året kontrakt med pladeselskabet Warner Music.

Nosaint

Den meget lovende sanger og sangskriver udsendte en enkelt, flot single, men har ellers ikke givet meget lyd fra sig. Vi håber på mere i 2020.

Ravi Kuma

Hiphop-duoen udgav deres anmelderroste debutalbum Sub. og har holdt en lang række koncerter blandt andet på Spot Festival, hvor de fik seks stjerner af GAFFA.

Nicklas Sahl

Den unge popsanger fik et massivt gennembrud med debut-ep’en Planets og singler som titelnummeret og ”New Eyes”, hvor videoen til førstnævnte er vist mere end en halv million gange.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA