x

GUIDE: De bliver store i 2020 – internationalt

GUIDE: De bliver store i 2020 – internationalt

Et nyt år har meldt sin ankomst. Traditionen tro har GAFFA sammensat en oversigt over 10 internationale bands og solister, som vi tror kommer til at præge det kommende år. Der er god grund til at holde øje med dem allerede nu, for du kommer til at høre meget mere fra dem.

BabyJake

Hvem er han?

Hvis du går ind på Spotify og kigger nærmere på BabyJake, står der, du bare kan spørge ham, hvis du er i tvivl om noget. Og derefter står der et amerikansk telefonnummer. Vi turde ikke ringe til det amerikanske stjerneskud, men vi ved, at fyren fra Florida har en ret distanceret tilgang til at være musiker.

Hvorfor skal du elske ham?

BabyJake forstår at smide en sang sammen. Manden på over to meter er der ikke meget baby over, men tag et lyt til ”Cigarettes On Patios”, og så fanger du nok også, at en nonchalant tilgang til et miks af pop og hiphop egentlig fungerer meget godt.

Hvad kan du forvente?

Manden har kun tre singler ude. På det store internet er der ikke så meget at finde om BabyJake, så vi må antage, at han lige nu sidder begravet i ny musik og turnéplaner. Vi tror på det.

Brenn.

Hvem er de?

Den bedste måde at beskrive Brenn.'s musik er i Nirvanas vildskab, der møder Pixies’ popmelodier. Intet kan egentlig sige det meget bedre, og efter koncerter på by:Larm og Roskilde Festival er der efterhånden ingen tvivl om, at Norge har godt fat i punkens nerve.

Hvorfor skal du elske dem?

Brenn. er egentlig lyden af Skam. I hvert fald er det nemt at drage den konklusion, alene grundet bandets tekster på modersmålet. Samtidig handler musikken om at være ung og have det sjovt, og fra et band, der ikke helt har lagt teenageårene bag sig, virker det bare lidt mere ægte.

Hvad kan du forvente?

Tilbage i november besøgte Brenn. København, hvor de optrådte på Loppen. De havde for nylig udgivet deres debutalbum, Elsker, så lige nu er der sådan set bare tryk på turnéplanerne. Så var du en af dem, der indtil videre har misset dem på dansk grund, er der nok ingen grund til bekymring. De kommer tilbage før eller siden, men inden da kan det anbefales at smide pladen på anlægget.

Celeste

Hvem er hun?

Den kun 24-årige Celeste er en af Storbritanniens mest interessante stjernefrø. Lyt bare til singlen ”Strange” – den siger mere eller mindre det hele. Og var du en af de heldige, der var forbi Michael Kiwanuka inden jul, var du måske også en af heldige, der fangede Celeste i supporten.

Hvorfor skal du elske hende?

Hendes soulede og hæse stemme trækker tråde fra jazz, soul og mod popmusikken. Celeste forstår at tilføje personlighed til popkulturen, som lige nu kommer til udtryk i de singler, hun indtil videre har spyttet ud.

Hvad kan du forvente?

Selvom vi ikke kender kalenderen endnu, ved vi, at Celeste har rigtig meget i støbeskeen. Det nye år byder blandt andet på en omfattende europæisk turné og meget mere ny musik.

Daughters

Hvem er de?

Sjældent har et band været sværere at beskrive med ét ord. Daughters er overordnet punk, men smider alt fra industrial til folk og metal ind i mikset og skaber ud af det ét stort kaos. Bandet har såmænd 20 år bag sig, men gennembruddet kom først sidste år, da Mike Patton (Faith No More, Tomahawk, Fantômas etc.) signede bandet på sit Ipecac-label og udgav albummet You Won’t Get What You Want. Og siden da er det gået så stærkt, at selv bandet har svært ved at følge med.

Hvorfor skal du elske dem?

Daughters er ikke kun én ting. Musikken er for alle, og bandets koncerter er et godt eksempel på, at de kan spille for nærmest hvem som helst. Det inderlige mødes af aggressionerne, som bandets frontmand, Alexis Marshall spytter afsted mod publikum. Tag bare koncerten fra Loppen i efteråret, hvor Alexis Marshall tilbragte 99 procent af tiden oppe under loftet.

Hvad kan du forvente?

Bandet fra Rhode Island har efterhånden haft så meget tryk på, at det er blevet tid til en lille pause fra turnélivet. Daughters satte gang i maskinen i 2018 og fortsatte på højtryk indtil for et par uger siden. Men Daughters er samtidig et af de bands, der er pisseligeglade med andres forventninger, så lige pludselig er der stensikkert en plade og en turné i støbeskeen.

Dermot Kennedy

Hvem er han?

Dermot Kennedy trækker på den irske sangtradition. Trods sin unge alder er han er en spillemand med hjertet uden på tøjet, og det afspejler sig i hans musik. Hans akustiske melodier, der bevæger sig omkring hans fraserende stemme, har allerede taget verden med storm, ligesom Glen Hansard allerede har vist stor interesse for sin landsmand.

Hvorfor skal du elske ham?

Noget af det, der gør Dermot Kennedy interessant er, at han ikke bare bevæger sig i det velkendte popunivers. Han bevæger sig uden om det forventede ved at tilføje skæve fortællinger til de fængende melodier. Men helt uden at give slip på sin irske baggrund.

Hvad kan du forvente?

Hvis du missede Dermot Kennedy på Vega i efteråret, er det bare med at krydse fingre for et nyt besøg. I oktober sidste år udgav han sit debutalbum, Without Fear, som han lige nu turnerer verden rundt med. Uden at vide os sikre er han sikkert en af de musikere, der sagtens kunne svinge forbi en dansk festival til sommer.

King Princess

Hvem er hun?

King Princess er et af de der stjerneskud, der bare har så meget fart på, at næsten ingen kan følge med. Den kun 20-årige sangerinde har allerede millioner af afspilninger på Spotify, og du har sikkert allerede hørt ”1950”, der er et dybtfølt popnummer, båret af en gudsbenådet stemme og en fængende fortælling.

Hvorfor skal du elske hende?

Hvorfor ikke, spørger vi bare. King Princess er en af de sangerinder, der gør alt for at være anderledes end det, man i forvejen kender. Hun er et multitalent, der trækker inspiration fra alt imellem Nick Cave og Dolly Parton til Perfume Genius og Beyoncé. Seriøst, what’s not to like?!

Hvad kan du forvente?

Sidste efterår ramte Cheap Queen gaden, og siden da har kalenderen været pakket. King Princess rejser allerede verden rundt og har planer om at gøre det indtil et godt stykke ind i foråret. 4. maj varmer hun op for Harry Styles i Royal Arena.

Lil Halima

Hvem er hun?

Vi har allerede mærket hypen. På by:Larm har Lil Halima allerede pakket salene på branchefestivalen, og hun har senest besøgt Danmark under sidste års Roskilde Festival. Den karismatiske norske stemme plantede sig solidt i festivalmulden med sin betagende kombination af r&b og tung hiphop.

Hvorfor skal du elske hende?

Lil Halima er uden tvivl et gennemført eksempel på, hvordan urban-musik skal se ud i 2020. Hendes gennemarbejdede udtryk og fløjlsbløde stemme af storhed kan få alle med på vognen, men alligevel er der noget i musikken, der ikke findes hos mange andre. Lil Halima følger ingen regler og bevæger sig over urban-musikkens mange stilarter.

Hvad kan du forvente?

Hun er lige nu i gang med at tage hele verden med storm. Hun har allerede lagt Danmark ned, og vi står uden tvivl for skud i nærmere fremtid. 2020 er året, hvor Lil Halima skruer helt op.

The Murder Capital

Hvem er de?

Dublin har i mange år været lidt overset, men sammen med Fontaines D.C. og Girl Band har The Murder Capital sat den irske hovedstad på verdenskortet med deres grumsede og vrede postpunk.

Hvorfor skal du elske dem?

The Murder Capital holder sig ikke til den formel, der i begyndelsen blev startet af Joy Division. De tager den skridtet videre og smider lidt Nick Cave og Iceage ind i mikset. Ud af det har bandet skabt en særlig originalitet i en musikstil, der aldrig vil dø.

Hvad kan du forvente?

Siden udgivelsen af bandets debutalbum, When I Have Fears, har kalenderen været tætpakket for The Murder Capital. Turnéplanerne har været glødende, og det nye år starter godt ud for os i Danmark, når bandet den 31. januar optræder på Loppen og den 1. februar på Atlas.

Power Trip

Hvem er de?

Riff-inficeret thrash fra Texas. Hverken mere eller mindre kan sige det. Vores egen Simon Nielsen har kaldt det for Slayer, der møder Kvelertak, og den beskrivelse er ikke helt ved siden af. Det er dåsebajer-rock, der er til at køre knallert til, inden monstrummet crasher totalt i en eksplosion af aggressionsudladninger.

Hvorfor skal du elske dem?

Power Trip er alene et eksempel på, at den internationale metalscene sjældent har været mere spændende. Power Trip dyrker ikke tidens tendenser, men hylder det, der altid har virket. Kærligheden til Slayer og Metallica er næsten til at føle på, og det er jo ikke til at klage over.

Hvad kan du forvente?

Det er ikke længe siden, Power Trip beærede os med deres besøg, men 28. marts er det allerede blevet tid igen, når bandet besøger København. Og det bliver med selveste Lamb of God og Kreator i turbussen.

Freya Ridings

Hvem er hun?

I Danmark har vi allerede kastet vores kærlighed over Freya Ridings. Singlen ”Castles” blev valgt til P3's Uundgåelige, og man kan roligt sige, at den hører til blandt sidste års største radiohits. Den har banet vejen for sangerindens gennembrud sammen med singlen ”Lost Without You”, der gør hende til et af Storbritanniens spirende stjernefrø.

Hvorfor skal du elske hende?

Lyt til hendes stemme. Seriøst. Det burde være rigelig grund i sig selv. Med sin stemme befinder Freya Ridings sig helt oppe i luftlag med Adele, med catchy popmelodier og et solidt håndværk bag.

Hvad kan du forvente?

Bare rolig, din FOMO behøver ikke gå i selvsving. Til februar optræder Freya Ridings i Vega, men det er nok med at være hurtig, for næste gang vil vi skyde på en arena som det primære spillested.

LÆS OGSÅ: GUIDE: De bliver store i 2020 – Danmark

Sådan gik det sidste års udvalgte:

Grace Carter

Den engelske soulsangerinde har hittet med især ”Why Her Not Me” fra debut-ep’en af samme titel, og 8. marts kan hun opleves i Vega.

Ella Mai

Den britiske r&b-sanger gav en rost koncert i Store Vega oven på debutalbummet fra 2018, og vi venter spændt på mere musik fra hende.

Sam Fender

Den engelske sanger og sangskiver udsendte debutalbummet Hypersonic Missiles, der toppede hitlisten i hjemlandet, og 10. marts giver han koncert i Amager Bio.

KillASon

Den franske rapper kiggede forbi GAFFA-Prisen og gav en hæsblæsende optræden med Farveblind, og han har udsendt albummet Supaheroz.

Alice Merton

Den tysk-britiske sangerinde udgav det roste debutalbum Mint og skulle have spillet på NorthSide, men måtte aflyse. Til gengæld kan man opleve hende i Vega 4. marts.

Nina Nesbitt

Det skotske folk-pop-sangerinde udgav sit anmelderroste andet album, der gik top 40 i Storbritannien, men hun nåede ikke forbi Danmark i 2019. Hun er hjertelig velkommen i 2020!

Rosalía

Den spanske flamenco-møder-moderne-pop-sangerinde fik et internationalt gennembrud og gav blandt andet en meget rost Roskilde-koncert i et propfyldt Avalon-telt.

Serpentwithfeet

Den eksperimenterende r&b-sanger, som besøgte Haven og Vega i 2018, og som en GAFFA-anmelder har kaldt en ”queer Niels Hausgaard”, udgav en enkelt single, men har ellers været ret stille. Vi håber på mere lyd i 2020!

Sophie

Den eksperimenterende skotske elektropopkunstner optrådte på Roskilde og udgav et remixalbum.

Viagra Boys

De højenergiske svenske post-punkere har turneret i både Europa og USA og var også en tur forbi VoxHall i Aarhus. Vi glæder os, til de kommer tilbage til landet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA