x

Færøerne, det nye Island?

Færøerne, det nye Island?

Færøerne har fået blod på tanden. Efter at navne som Teitur og The Dreams er ved at slå igennem udenfor landets grænser, er der opstået helt andre muligheder for nye bands.

Den færøske regering har kigget på Island, og set hvor stor betydning musikken har for turismen dér, og man er nu så småt klar til at investere seriøst i eksport af færøsk musik.

Men er der basis for det? Der er bands nok i hvert fald. Alle på Færøerne spiller mindst ét instrument, og selvom det traditionelt er bundet til kirken og historiefortælling, er der masser af unge, der spiller mere tidssvarende musik.

Boys In A Band
Fem af dem har dannet Boys In A Band, der udgav deres første album "Black Diamond Train" i lørdags. Det markerede de med at spille 24 koncerter på 24 timer i 24 forskellige byer på Færøerne. De kom rundt skiftevis i bil, båd, helikopter, cykel og bag på nogle rockere. Det lykkedes dem rent faktisk at holde den stramme tidsplan igennem et døgn uden søvn, men med masser af musik.

- Det er vigtigt for os at have Færøerne helt med, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at klare os udenlands, siger guitarist Hein. - Det har en kolossal personlig betydning, og derfor var det vigtigt for os komme ud til så mange som muligt på selve dagen.

Og at dømme ud fra den varme modtagelse bandet modtog overalt, er der grund til forhåbning.

- Vi spillede ude på nogle af de små øer, hvor der aldrig er blevet spillet rock før. Og folk kom og det var en meget speciel og varm oplevelse. Den tror jeg hverken, at de eller vi glemmer igen.

Koncerterne, typisk en lille håndfuld sange udført akustisk, blev opført i naturen, på tage, på lastbiler og alle mulige andre steder, og turnéen endte på G!-festivalen i Göta. Hér var det med fuld instrumentering på en scene og med et parat publikum.

Og man kunne ikke se, at bandet netop havde spillet konstant et døgn. Uden at lade sig mærke af tekniske problemer, løse forbindelser, mislyde og et kabel, der gentagne gange faldt ud af mikrofonen, pløjede de derudad, og leverede en full on rock fest. Og de er et rigtig godt liveband!

Tidligere spillede gruppen helt anderledes indadvendt og stemningsfyldt. Ikke ulig de fleste andre færøske bands eller Sigur Rós.

- Det kom både bag på os selv og folk omkring os, da vi begyndte at spille glad musik, fortæller de. - Men det frigav en masse energi, og pludselig gik det stærkt. Efter fem års strikkeklub fik vi med ét samlet fokus og vidste, hvad vi ville.

Med engelsk inspiration
De tydeligste inspirationer er nok bands som Fratellis og Arctic Monkeys, men live er der flere blueselementer, og man kan i vokalen også høre, at præstesønnen har en masse på hjerte. På tværs af alt det, så er de først og fremmest enormt charmerende både på og af scenen. Det vælter ud af dem med idéer og påfund, og der er ingen tvivl om at de elsker at spille.

Jeg så ingen gentagelser igennem de syv koncerter jeg oplevede med dem i weekenden.
Før festivalen havde SamVit (Færøernes handelsforbund) arrangeret en konference om musikeksport, med talere fra Island, Danmark og England.

Udgangspunktet er en begyndende anerkendelse af musik som branding og eksportvare. Det bedste eksempel er vel Björks betydning for Island, og hvordan hun udover at have placeret Island på Verdenskortet på en ny og cool måde også har skabt en masse arbejdspladser.

Men det kræver penge, og den private sektor er ikke helt klar endnu til at smide de store summer efter musik. Det var et tilbagevendende tema, hvordan musik kan hive andre brancher med sig, udover turisme, så også computerspil, byliv, underholdning og design. Men for at de private kan se det, må nogen først slå igennem. Og det må så blive på et mindre budget.

Hjælp fra topproducer
Og det bringer os tilbage til Boys In A Band. - Når man nu ikke har millioner til markedsføring, så må man få nogle bedre idéer og tænke anderledes, siger trommeslageren Rógvi. - Og nu ved alle her i hvert fald hvem vi er.

Og pengene skulle ikke spares på selve pladen, var de enige om. - Vi vidste bare, at Ken Thomas (Depeche Mode, Sigur Rós, M83) var den rette for os. Han forstår virkelig musik, og fik det allerbedste frem i os alle.

Om bandet også kan få det bedste frem i investorerne, er der sikkert mange, der håber på. Hvis succesen kommer, er det sandsynligt at pengekasserne bliver åbnet mere op, og der står rigeligt med bands parat i kulisserne. Rógvi nævner specielt The Ghost, Petur Pólson og Orca som gode færøske bands, og er ikke i tvivl om, at landet er parat til at gå i Islands fodspor.

Der er endnu ikke en dato for, hvornår "Black Diamond Train" udkommer i resten af verden, og lige pt. heller ikke nogen koncert-datoer for Danmark.

Boys In A Band på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA