x

GAFFA-Pris-vinderne Hun Solo: "Vi har lang vej endnu"

GAFFA-Pris-vinderne Hun Solo: "Vi har lang vej endnu"

Dette års vinder af GAFFAs Tak Rock-prisen, der uddeles til en aktør, som har gjort en ekstraordinær indsats for dansk musik, gik i år til musikkollektivet HUN SOLO, som sætter fokus på kvinder i musik ved især at arrangere koncerter med kvindelige solister. Vi har talt med de tre bagkvinder, musikjournalist Anya Mathilde Poulsen og musikerne Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg. 

I har vundet en ærespris for at have ydet noget ekstraordinært inden for dansk musik, hvordan er det? 

Anya Mathilde Poulsen: – Det er vildt fantastisk, og vi havde slet ikke forudset, at vi ville ende her. 

Kirstine Stubbe Teglbjærg: – Det her projekt har budt på så mange udfordringer, som vi ikke havde set komme, men det er et projekt, vi virkelig tror på, og som vi knokler for ved siden af alt muligt andet, så det er da en kæmpe anerkendelse, når nogen lægger mærke til, hvad vi laver, og hvilken energi vi lægger i det. 

Nana Jacobi: – Hun Solo er et nødvendigt projekt for at fremme diversiteten på scenen, og vi er først lige begyndt. Der er stadig kun 20 procent kvinder i den danske musikbranche, så vi har lang vej endnu. 

Føler I, Hun Solo har rykket noget?

Anya: – Der findes et amerikansk udtryk, der siger: ”If you can see it, you can be it,” som vi lever lidt efter, og vi kan mærke på den respons, vi får, at det virkelig er noget, der kan rykke noget. 

Kirstine: – Det her projekt er større end os selv. Vi har sat gang i en stor bølge, der bare ruller, og som der har været et behov for at starte. Sådan som vores verden er skruet sammen, bliver mændene repræsenteret i alle former for kunst, mens kvinderne falder i baggrunden, og hvis vi vil have kvinderne skrevet ind i historien, så skal de selv være med til at skrive den. 

Nana: – I bund og grund arbejder vi for at udspille vores egen rolle, men der er vi bare ikke helt endnu – se bare på scenen i aften, hvor få kvinder der var til at optræde, og hvor få der var nomineret. Der er stadig nok at kæmpe for.

Hvad byder 2020 på for Hun Solo?

Kirstine: – Det næste, vi ser frem til er vores arrangement den 8. marts på kvindernes internationale kampdag. Her vil der både være koncert med en række dygtige kvindelige musikere som Aura, Kajsa Vala og Stine Grøn, Future Female Sound kommer med et par upcoming dj’s, og så vil der være en talk med fokus på normer for køn og krop. 

Anya: – Derudover optræder vi til Arctic Sound på Grønland i påsken, hvor vi har et stærkt line-up af artister inklusive en grønlandsk musiker. 

Nana: – Og så arbejder vi også på at udvikle vores eget label, hvor vi eksperimenterer med at lave et label, som ikke følger de normer, vi ellers kender det fra musikbranchen, og så har vi et spændende tværkunstnerisk arrangement til august med nykomponeret musik, som vi glæder os meget til at afsløre.

LÆS OGSÅ: GAFFA-Prisen – og vinderne er...

GAFFA-Prisen 2020 præsenteres i samarbejde med:

gallery_large

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA