x

Fire priser og et stort smil: Hjalmer er GAFFA-Prisens sejrherre

Fire priser og et stort smil: Hjalmer er GAFFA-Prisens sejrherre

Det var med hænderne fulde, at Hjalmer onsdag aften kunne forlade Musikhuset Aarhus efter GAFFA-Prisen 2020. Fire priser for Årets Danske Popudgivelse, Årets Danske Solist, Årets Danske Sangskriver og Årets Danske Udgivelse blev det til for den unge superstjerne, som næsten ikke kunne få ord ud af sin storsmilende mund, da GAFFA fangede ham kort efter showet.

Fem nomineringer og fire priser blev det til i aften. Hvordan har du det lige nu?

– Jeg tror ikke, jeg har ord for noget. Jeg er fuldstændig mundlam. Det er fandeme sindssygt. Jeg kan huske, at jeg altid så GAFFA-prisen, da jeg var teenager, og i bladet var der altid nogle sider, hvor dem, der havde vundet, stod med deres priser og snakkede om, hvor stort det var, og om det år, de havde haft. Jeg kan huske, at jeg tænkte, da jeg startede med at spille musik, at L.O.C. bare ser så sej ud, når han står med den der pris. Det skal jeg motherfucking også. Nu står jeg her og har fået fire med hjem. Jeg forstår faktisk ikke rigtig noget lige nu. Jeg går sådan lidt rundt om mig selv.

En af dine priser i aften er for Årets Danske Udgivelse, som du har fået for dit debutalbum Midt i en drøm eller noget der ligner. Hvordan føles det at finde den pris for dit første album?

– Det er sindssygt. Jeg føler mig så heldig over at få lov til at lave et album. Det er noget helt andet end at udgive singler. Du kan nogle andre ting på et album. For eksempel havde jeg min bror med. Der er et digt-interlude mellem sangene. Du kan lave flere ting, hvor du ligesom piller flere lag af dig selv. Du stripper alt, hvad du har, og når hele vejen rundt. At folk så også gider det og ikke kun radiosangene, det er det, en artist drømmer om.

Lige om lidt tager du på turné med albummet, og I har lige udvidet med 15 koncerter. Til sidste års GAFFA-Prisen nævnte du, at du nogle gange frygtede at skulle spille for tomme sale. Ligger den frygt der stadig?

– Jeg tror, at jeg er blevet modbevist så mange gange efterhånden. Jeg synes, det er så sindssygt, at man får lov til det. Jeg spiller min første Store Vega-koncert lige om lidt, og vi skal spille Roskilde Festival igen til sommer. Det er de ting, der gør, at du bliver nødt til at knibe dig selv i armen for at fatte det. Det er for godt til at være sandt, når bookeren kommer og siger, ”Vi udvider med 15 koncerter!” Det er sindssygt, så ja, jeg går nogle gange stadig i panik, som før i tiden, men jeg forsøger også bare at være glad og nyde det.

Du kan tage Årets Solist med hjem for andet år i træk. Hvordan føles det?

– Jeg forstår det ikke. Der er virkelig mange solister herhjemme, der er dygtige. Det inspirerer mig til også at dygtiggøre mig selv. Det er altid dejligt at vinde en pris, men det er bare rigtig, rigtig dejligt, når det er folkets stemme, og at det er folk, der gider gå ind og stemme på dig. At vinde Årets Solist i et land, hvor der er så mange dygtige solister, er temmelig ubeskriveligt.

Du står også med Årets Sangskriver i hånden. Hvordan skriver du dine sange?

– Jeg tror, det altid er faldet mig naturligt at synge på dansk. Det har altid været det sprog, jeg tænkte på, når jeg skrev sange. Jeg synes, dansk på mange måder er et smukt sprog, men det er også et sprog, som meget let kan blive klodset. Du kan virkelig sætte nogle ord sammen, så det lyder banalt. Så det er en balancegang at få sagt noget, uden at det bliver højpandet, men heller ikke klodset. Det er det, der gør det spændende at skrive, for man kan komme ind i nogle lag, som man ikke kan på engelsk og virkelig sige, hvad du har på hjerte. Det er altid melodierne, der kommer hurtigt, og teksterne, der tager lang tid.

Hvad skal der ske herfra?

– Nu skal jeg drikke øl. Så starter vi vores to største turnéer til foråret og efteråret. Jeg skal bare nyde det rigtig meget. Sidste år arbejdede jeg ufatteligt hårdt med at spille hundrede koncerter, at lave et album samtidig og også udgive en julesang. Så jeg har lovet mig selv, at jeg vil nyde det og lave nogle sange. Ikke et album, men måske lave 50 gode sange og så udgive de tre bedste. Lige nu vil jeg rigtig gerne fokusere på, hvor jeg er, og at den situation er holdbar. Jeg er kun lige fyldt 24 år. Jeg er klar på det hele, og jeg vil rigtig gerne lave det her hver dag.

Har du en sidste ting, du gerne vil sige til GAFFAs læsere, som har stemt på dig?

– Tusind, tusind, fucking tak. Det er så sindssygt, at I vil stemme på mig. Jeg er bundløs taknemmelig. Det er lige så snart, nogen går ind og siger ”Du er fed!” i stedet for at sige ”Ja, jeg er fed!”, så gør det mig endnu mere ydmyg og gør, at jeg vil skrive noget mere musik, I kan lide. Så tusind, tusind tak!

LÆS OGSÅ: GAFFA-Prisen – og vinderne er...

GAFFA-Prisen 2020 præsenteres i samarbejde med:

gallery_large

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA