x

Kulturminister Joy Mogensen om sin musiksmag: – Jeg var en håbløs poptøs som teenager

Kulturminister Joy Mogensen om sin musiksmag: – Jeg var en håbløs poptøs som teenager

Tilbage i februar, kort før musik-Danmark lukkede ned med forsamlingsforbud og koncert- og festivalaflysninger i stor stil, gav kulturminister Joy Mogensen et interview til GAFFA om sin musiksmag i serien ”Finale”, hvor kendte ikke-musikere fortæller om deres forhold til musik. Vi bringer her for første gang interviewet, hvor et par af spørgsmålene desværre er blevet lidt uaktuelle på grund af manglen på koncerter og festivaler – men de kommer jo tilbage igen på et tidspunkt.

Kommer du fra et hjem med klaver eller andre instrumenter?

Ja, det gør jeg.

Spiller du selv et instrument?

Ja, jeg gik til klaver, fra jeg var syv, til jeg var 19 år. Jeg overvejede at søge ind på MGK (Musikalsk Grundkursus, red.), men min lærer sagde, at jeg skulle øve mig noget mere, hvis det skulle blive til mere end en hobby, og så stoppede jeg, for jeg gik også til spejder og var lige blevet politisk aktiv. Men jeg har holdt det ved lige og har også fået det brushet op nogle gange på aftenskole, og jeg spiller stadig jævnligt – klassisk musik. Jeg havde ikke klaver, da jeg studerede, men senere købte jeg først et brugt klaver, så et lille flygel, og det har været en af mine bedste investeringer, selvom det krævede mange overvejelser, fordi det var så dyrt. Jeg elsker at slå lugen op og spille højt.

Hvad er dit allerførste musikminde?

Det er min mor, der sang godnatsang for mig.

Hvilken musik hørte du i dine teenageår?

Jeg var en håbløs poptøs og hørte ABBA, Aqua og Roxette.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

”Kiss Me” med Sixpence None the Richer.

Hvem er din absolutte yndlingssanger eller -musiker?

Jeg har mange, men blandt andre Simon Kvamm. Jeg synes, det er imponerende, at han både har givet en tiltrængt genoplivning af dansksprogede sange og giver gamle sange nyt liv. Hans koncert med De Eneste To på Roskilde i Arena-teltet i 2011 i silende regn var også fremragende.

Hvad er din absolutte yndlingssang?

Jeg har forskellige sange til forskellige lejligheder. Jeg vil nævne en gammel folkesang, der hedder ”De tre musikanter”. Den har vi spillet meget i vores familie, med min nu afdøde onkel på harmonika, mine fætre på guitar og mig på klaver. Den handler om tre musikanter, der hver spiller et instrument og alle er sammen med den samme pige, som så får en søn, der kan spille på alle de tre forskellige instrumenter. Der er en lethed ved den sang, jeg godt kan lide. At musikken nogle gange kan få en til at sige ”pyt”, når man møder modgang. Jeg elsker også Queens ”Bohemian Rhapsody”.

Hvad er dit yndlingsalbum?

Det er lang tid siden, jeg har hørt albums. Jeg har lyst til at sige Absolute Music 2 (fra 1993, med blandt andre Charles & Eddies ”Would I Lie to You”, Duran Durans ”Ordinary World” og R.E.M.s ”Drive”, red.), for den betød meget for mig som teenager. I dag hører jeg mest musik på playlister, for eksempel hvis jeg skal til festival, eller mine egne playlister til forskellige formål: Løb, opmuntring, afslapning og så videre. Jeg købte også en pladespiller sidste år, men har faktisk ikke fået købt nogle vinylplader endnu.

Hvad er din vildeste koncertoplevelse nogensinde?

Det var, da jeg var i Metropolitan Opera i New York og så Puccinis La Boheme, dengang jeg var studerende. Det var min daværende kæreste, der foreslog det helt spontant, efter at vi var kommet til byen, og jeg troede slet ikke, at man kunne komme ind, hvis man ikke var kendt og rig og ikke havde meget pænt tøj på. Selvom jeg kommer fra en familie, hvor vi synger og spiller meget, har vi ikke været vant til at gå i operaen eller Det Kongelige Teater.

Men vi kom ind på nogle studenterbilletter, der dog var pænt dyre, og det var en fantastisk oplevelse, også selvom jeg måtte gribe mig i ikke at føle mig en smule mindreværdig over for alle kvinderne i de store kjoler. Også selvom jeg var voksen, politisk aktiv og vidste, at kultur er for alle, og også selvom der var mange i publikum, der også lignede min kæreste og mig.

Du har boet i Roskilde i hele dit voksenliv, og du var borgmester i Roskilde fra 2011-2019. Hvor mange gange har du været på Roskilde Festival, og hvilken oplevelse har været din største på festivalen?

Jeg tror, jeg har været der otte gange. Min største oplevelse var at se Oh Land, første gang hun spillede på festivalen i 2011. Jeg kom forbi Cosmopol-teltet, som var propfyldt, og der stod folk langt udenfor. Jeg kendte hende ikke rigtigt, men den store folkemængde fik mig til at droppe ind, og det var en helt vild fed koncert. Jeg gik hjem og hørte hendes album, og siden har hun været med på næsten samtlige af mine playlister.

Hvilken sang kan få dig i godt humør, hvis du er trist?

Katy Perrys ”Firework”.

Hvilken sang kan fremkalde en tåre i din øjenkrog?

Rasmus Seebachs ”Nangijala”.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

Det meste med Gasolin’.

Er der noget musik, du har det virkelig svært med?

Ikke længere. Der var engang, hvor jeg ikke hørte metal, men så fik jeg en kæreste, der hørte meget metal, og så fik han fortalt mig om genren, og nu hører jeg det nogle gange, hvis jeg har brug for noget energi. For nogle år siden syntes jeg også, at Balkan-musik var ulideligt og stressende, men nu har jeg været meget på Balkan, og det har også lært mig noget om den musik.

Har du en musikalsk guilty pleasure?

Nej. For ti år siden ville jeg have sagt Melodi Grand Prix-musik, men hvorfor skulle det egentlig være en guilty pleasure at samle vennerne til Melodi Grand Prix til glade melodier?

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

Madonna, hvis det altså bare skulle være en hyggesnak og ikke noget romantisk. Jeg ville gerne spørge hende om, hvordan hun er blevet ved med at genopfinde sig selv og stadig forblive sig selv.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA