x

OVERBLIK: Hvad har du af muligheder, når din koncert bliver udskudt?

OVERBLIK: Hvad har du af muligheder, når din koncert bliver udskudt?

GAFFA har været i forbindelse med nogle af de største koncertarrangører i Danmark for at give dig et overblik over de muligheder, du har som billetkøber.

Det er svært at sige sommer uden at sige festival og musik. Men det er ikke desto mindre de omstændigheder, som danskerne i år må se i øjnene. COVID-19 tvinger festivaler og koncerter til at aflyse eller udskyde i massevis, og samtidig kan det være svært at danne sig et overblik over, hvilke rettigheder du egentlig har, når har købt billetter til en koncert, der er udskudt. For hvad nu, hvis du ikke kan den nye dato? Har du mulighed for at få refunderet din billet? Og er der ens regler for alle arrangementer? Det har vi kontaktet blandt andre Danmarks tre største koncertarrangører, All Things Live, Down The Drain Concerts og Live Nation for at få svar på.

All Things Live

Selvom det ikke fremgår tydeligt på deres hjemmeside, så refunderer All Things Live billetter ved både aflysning og udskydning af arrangementer:

– Vi refunderer ved aflysning og flytning af shows, som i øvrigt har været kutymen i branchen de sidste 30 år, understreger Kim Worsøe, direktør for All Things Live, i en mail.

– Kunden bliver informeret om dette direkte fra billetudbyder (Billetlugen, red.). I øvrigt har vi også informeret om det på vores Facebook-opslag, forklarer han og refererer til de enkelte koncertbegivenheder på Facebook.

Han tilføjer: – Hvis der imod forventing er arrangører, der ikke refundere, vil jeg naturligvis opfordre fans om at få prøvet sagen af hos domstolene. Det er praksis og kutyme at refundere, og en pludselig ændring på dette ville skabe en voldsom mistillid til branchen. 

Down the Drain Concerts

Down The Drain Concerts har opdateret deres Facebookside og -begivenheder løbende, men på deres hjemmeside fremgår det ikke tydeligt, hvorvidt man kan få refunderet sine koncertbilletter til udskudte shows.

Vi har derfor forgæves forsøgt at få en kommentar fra Brian Nielsen, direktør for Down The Drain Concerts.

I stedet har vi modtaget en mail fra presseteamet hos Down The Drain Concerts, hvor der står:

"Billetholdere til koncerter får direkte besked fra billetudbyderen, hvis der er ændringer til et arrangement. Brian Nielsen har ikke mulighed for at stille op til interview."

Imens Down The Drain Concerts netop har offentliggjort, at de refunderer billetter til årets udskudte Kashmir-koncerter, så er der altså stadig intet klart svar på, om de tilbyder refusion for alle udskudte koncerter.

Live Nation

”Hvis koncerten er aflyst, kan du få refunderet din billet” skriver Live Nation på sin hjemmeside og henviser til den enkelte billetudbyder. Men den store koncertarrangør mangler dog at svare på, om man kan få billetten refunderet, hvis koncerten er blevet rykket.

Derfor har GAFFA forsøgt at få en kommentar fra Live Nation, men er blevet henvist til et citat, som Live Nations direktør, Jesper Christensen, gav til Ekstra Bladet:

”Jeg har forståelse for, at folk er frustrerede, men jeg vil gerne appellere til, at billetkøberne væbner sig med tålmodighed lidt endnu. Vi forsøger i øjeblikket at få overblik over følgevirkningerne af en nærmest akut opstået og helt usædvanlig situation, der selvsagt har store konsekvenser for vores branche. Vi arbejder i døgndrift og forsøger at besvare tusindvis af henvendelser så godt som muligt. Det er mit håb, at vi snart er i stand til at yde den service, som vi plejer, og som danske musikelskere fortjener,” udtaler Jesper Christensen.

Live Nation Danmark er en del af en verdens største koncertarrangører, og gobalt set har corona-udbruddet alvolige konsekvenser for giganten, som ifølge flere kilder har tabt halvdelen af sin markedsværdi og i USA er blevet sagsøgt for sin refusionspolitik, oplyser Billboard og TMZ.

LÆS OGSÅ: Flere aflyste festivaler og koncerter kan få kompensation

Hvad med festivalerne?

Den 6. april forlængede statsminister Mette Frederiksen forbuddet mod store forsamlinger til og med den 31. august. Og selvom forsamlinger på op til 500 personer muligvis bliver lovligt fra den 11. maj, så går forbuddet stadig ud over landets større festivaler. Dog er der gode udsigter til at få refunderet dine billetpenge, i tilfælde af at du ikke kan gribe festivalteltet og campingstolen næste år.

Spot Festival, Jelling Festival, NorthSide, Tinderbox, Nibe Festival, Roskilde Festival, GrimFest, Smukfest, Distortion og senest Copenhell og Heartland tilbyder nemlig alle refusion for billetter. De opfordrer dog til, at man beholder sin billet, da det hjælper musikbranchen, eftersom 2020-billetter også vil være gyldige næste år.

Torsdag den 23. april sluttede Copenhell og Heartland sig til de andre festivaler, der tilbyder refusion.

”Jeres billet vil også gælde til næste år, og vi håber, at I har lyst til at beholde den. De, der foretrækker at få refunderet deres billet, kan gøre dette via vores billetudbydere,” skrev Copenhell i en pressemeddelelse. Imens kunne Heartland i et Facebook-opslag informere om, at også hos dem kan man få refunderet sin billet. De to festivaler er i øvrigt begge delvis arrangeret af Live Nation.

Generelt kan man sige, at det kan betyde en besparelse på næste års billet, da prisen typisk stiger med 5-10 procent om året. Endelig kan det være fornuftigt at holde sin billet, da flere af af de nævnte festivaler har været udsolgt langt tidligere end forventet i 2020.

LÆS OGSÅ: Regionale spillesteder kan beholde deres tilskud

Hvad siger lovgivningen i forhold til refusion?

For at få det juridiske på det rene har GAFFA været i dialog med Martha Nør Kjeldsen, seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk, for at få svar på, hvordan man som billetkøber egentlig er stillet, når en koncert bliver udskudt:

– Hvis en koncert er udskudt til en ny dato, er praksissen, at man som arrangør skal tilbyde billetter til den nye dato eller give pengene retur til køberen, hvis køberen foretrækker dette, forklarer Martha Nør Kjeldsen, der mener, at en udskydelse eller aflysning nærmest kommer ud på ét.

– Som køber indgår man en aftale inden for nogle givne forudsætninger. For eksempel, så køber man en billet til Kashmir den 21. maj, fordi man godt kan den dag. Men hvad så, når koncerten bliver rykket til den 22. oktober? Så skal arrangøren også give køberen mulighed for at komme ud af aftalen, da grundlaget netop er, at køberen kunne den 21. maj og ikke nødvendigvis den 22. oktober. I forbrugerhenseende vil vi kalde det et urimeligt aftalevilkår, at en forbruger skal acceptere en ny dato i stedet for at få sine penge tilbage, uddyber hun.

Martha Nør Kjeldsen mener, at selvom der ikke findes en lovfæstet regel omkring udskydelse af koncerter, så strider det imod aftaleretten, hvis en arrangør ikke giver mulighed for refusion:

– Der findes, så vidt jeg er orienteret, ikke en lov, hvor der direkte står, hvad der sker, hvis man rykker en koncert. Men efter vores mening er det ikke lovligt at udskyde den uden mulighed for refusion. Og mit indtryk er også at under normale omstændigheder, så får forbrugerne også tilbudt at få pengene tilbage. Så jeg tror egentlig ikke, at branchen er uenig med os, men at det er omstændighederne lige nu, der gør det vanskeligt.

Altså, hvis du har købt billet til en koncert, som er blevet udskudt, så har du ifølge Forbrugerrådet Tænk ret til at få din pengene refunderet. Det tyder dog også på, at dette er tilfældet ved de fleste rykkede arrangementer. Men endnu er det altså uklart, hvad mulighederne er for udskudte shows arrangeret af Down the Drain Concerts og Live Nation.  

LÆS OGSÅ: Dansk Live om Kåre Mølbaks udmelding: ”Unødvendig dommedagstale”

I denne forbindelse har Dansk Live, interesseorganisation for danske festivaler og spillesteder, startet kampagnen #BeholdDinBillet, hvor de opfordrer til, at man beholder sin billet for at støtte den danske musikbranche:

”Festivalerne, spillestederne og Dansk Live opfordrer publikum til at holde fast i de købte billetter og opleve koncerten eller festivalen på den nye dato eller næste år. Musikken bliver lige så god, koncertoplevelsen bliver lige så fed – hvis ikke bedre, og du støtter festivalerne, dit lokale spillested og artisten, der optræder” skriver Dansk Live på sin hjemmeside.

GAFFA var selv tidligt ude med et tilsvarende budskab i kampagnen #StøtEnMusiker, hvor vi ligeledes opfordrer billetkøbere til at udvise forståelse og beholde billetter og generelt støtte de musikere, som har mistet hovedparten af deres indtægt i 2020.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA