x

PORTRÆT: Legenden C.V. Jørgensen fylder 70 i dag

PORTRÆT: Legenden C.V. Jørgensen fylder 70 i dag

En mester runder et skarpt hjørne

I dag fylder en af de helt store danske sangskrivere, C.V. Jørgensen, 70 år. Vi bringer her et portræt i punktform af den unikke kunstner, der ikke har udgivet et nyt album siden 2002 og kun har turneret to gange i det forgangne årti, i 2010 og 2018. Begge år kom han dog hele landet rundt.

9. maj 1950 Carsten Jørgensen, som han er døbt, fødes i Lyngby. Faren er autodidakt mandolinspiller og brandmand, og moren er syerske. Mellemnavnet Valentin tager Carsten Jørgensen først som voksen.

1960-70 Vokser op i karréen Langehave på Lyngby Hovedgade 84 E og går i den lokale folkeskole. Er først en ivrig fodboldspiller, men falder over musikken i de tidlige teenageår; primært for tidens pigtrådsmusik, som han ofte ser ”live” på Bakken. Begynder fra midt-60’erne at synge i bandet King Size.

1970 Faren dør. Møder Annemarie Albrechtsen, som han har holdt fast ved lige siden.

1970-1973 Bliver uddannet dekoratør i Magasin. Studerer senere til reklametegner på Københavns Kunsthåndværkerskole.

1974 Debutalbummet En Stynet Strejfer udkommer og opfølges kun af enkelte live-job. Ivan Horn er med som arrangør og guitarist, Erik Falck på bas og Gert Smedegaard på trommer, med flere.

1975 Indspiller og udgiver opfølgeren T-shirts, Terylenebukser Og Gummisko med Nils Henriksen som producer.

1976 Kimen til Det Ganske Lille Band dannes ved en fest hos producer Poul Bruun i efteråret, bestående af C.V. på vokal og guitar, Ivan Horn på guitar, René Wulff på trommer og Erik Falck på bas.

1977 Starter indspilningen af det, som bliver til Storbyens Små Oaser i Werner Studios i februar. Produktionen flyttes til Sweet Silence, og indspilningerne færdiggøres i marts måned. Albummet udkommer, og bandet slår igennem med sange som Bellevue, Entertaineren og Det Ganske Lille Band.

1977 På den efterfølgende turné kommer Ivan Horns gamle makker, Thomas Grue, med som guitarist.

LÆS OGSÅ: C.V. Jørgensens "Storbyens små oaser" fylder 40 – vi går tæt på klassikeren

1977 Påbegynder indspilningen af Vild I Varmen.

1978 Det Ganske Lille Band kører i højeste gear i studiet og på plade. Vild I Varmen udkommer, og den spæde succes fra Storbyens... udbygges. Er bandet ikke i studiet, spiller de rundt omkring på landets scener. C.V. Jørgensen leverer de fantastiske sange Mig & Charley og Lidt Til Og Meget Mere til soundtracket og filmsuccesen Mig & Charley. Sanne Salomonsen leverer uforglemmeligt korarbejde.

1979 Indspiller og udgiver Solgt Til Stanglakrids, hvor der blandt andet uddeles bredsider til punk-bevægelsen (Surf A La Mode). Guitaristen Thomas Grue er i mellemtiden blevet udskiftet med Lotte Rømer på keyboards. Det Ganske Lille Band er nu et af tidens store hits og sælger lynhurtigt imponerende 25.000 eksemplarer. Søndags-Seancer og Senior & Søn – hvor sidstnævnte omhandler mediesensationen "bombemanden fra Gladsaxe/det omvendte 7-tal” – er de store hits. Efter flere end 200 koncerter og tre album på to år meddeler C.V., at han vil trække sig grundet træthed over det hårde turnéliv. Det Ganske Lille Band er fortid. De nærmere detaljer om opløsningen kan læses i René Wulffs selvbiografi Det Ganske Lille Band – mine år med C.V. Jørgensen fra 2018.

LÆS OGSÅ: Historien om Det Ganske Lille Band – Tre år, der ændrede dansk rock

1980 I samarbejde med den dansk/amerikanske guitarist Billy Cross, indspiller og udsender C.V. albummet Tidens Tern, med Delta Cross Band som backing. Tekstmæssigt fortsætter han den skarpe, satiriske linje, med angreb på selvfede danskere i luksus-eksil og borgerskabet i øvrigt. Costa Del Sol bliver C.V.s største hit til dato, men indeholder en række andre perler. Pladen sælger mere end 100.000 eksemplarer og var og er den største, rent kommercielle, albumsucces, i C.V. Jørgensens historie.

1981-82 C.V. gearer ned og vender sig væk fra Costa Del Sol-hit-skabelonen. Teamer op med blandt andre Lars Hybel og indspiller Lediggang Agogo. Albummets højdepunkt er Elisabeth, C.V’s hyldest til sin egen mor. Rent lyrisk forlader C.V. den alvidende betragterposition og bruger i stigende grad jeg-formen, som han herefter fastholder. Centrale musikere omkring ham på dette tidspunkt – og de følgende 12-13 år – er guitaristerne Nils Henriksen, Lars Hybel og Aske Jacoby (to sidstnævnte ofte på bas), Jacob Andersen, perkussion, Gert Smedegård på trommer og senere Pete Repete, keyboards.

1985 Indspiller og udsender Vennerne Og Vejen.

1986 Optagelser fra koncerter landet over i februar udsendes på dobbelt-albummet Lige Lovlig Live.

1988 C.V.’s mor, Carla Elisabeth, dør. Efter et par af karrierens mere magre og mørke år udsendes den fantastiske og mere livsglade Indian Summer. Titelsangen bliver senere taget succesfuldt op af Sort Sol.

1990 Sortsynet er fortsat på retur på årets fine, afdæmpede – relativt akustiske – album, I Det Muntre Hjørne. Blandt mange perler er det Det Si’r Sig Selv, som bliver det største radiohit, med tekstmæssige linjer som: ”Der er næppe noget, der swinger/som Bjerringbro by night/hele hovedgaden emmer/af landmænd fit for fight”.

1991 Ved årets prisuddeling tildeles C.V. en Grammy i kategorien Årets Rockplade, og også statuetten i kategorien Årets Sangskriver. Priserne overrækkes af en begejstret kulturminister Grethe Rostbøll (K).

1992 Albummet 16 Hits udsendes med det bedste fra perioden med Det Ganske Lille Band og sparker nyt liv i – og finder nyt publikum til – de gamle sange.

1993 C.V. Jørgensen tiltrækkes i stigende grad af det enkle udtryk og påbegynder det samarbejde med Kasper Winding som producer, der året efter udkommer med titlen Sjælland. C.V. vender med egne ord ”rocken ryggen” og dyrker her til fulde den ”blå tone” med trompetisten Flemming Agerskov i en hovedrolle.

1994 Sjælland udkommer og får en generelt noget afventende modtagelse blandt anmeldere og publikum, som lige skal vænne sig til den nye stil. Sjælland vinder med årene og er i dag et album, om hvilket der står den største respekt. Rent verbalt markerer pladen den største modsætning til den rablende, nådesløse ”revolver-stil” fra 70’erne, med sin ordknappe, spirituelle poesi, som rendyrkes på albummets kun ni skæringer.

1995 C.V. Jørgensen tildeles Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat på 220.000 kr. Da det udløber, får han den såkaldte livsvarige kunstnerydelse på 115.000 kr. årligt med begrundelsen: "Pengene gives faktisk for de kunstneriske præstationer, som man har bag sig. Som en form for pension, hæder og anerkendelse." Vibeke Jakobsen, Statens Kunstfond.

1996 Det dobbelte greatest hits-album Skygger Og Magi – Syregrønne Evergreens 74-94 udsendes.

1996-2001 C.V. Jørgensen sætter tempoet markant ned. Når han spiller live, er det i den jazzede form, hvor gamle sange i flere tilfælde er omarrangeret til det nye udtryk.

2002 C.V. Jørgensen modtager IFPI’s Ærespris ved året Danish Music Awards. Samme forår udkommer Fraklip Fra Det Fjerne – hans første studiealbum med nyt materiale i otte år og hans hidtil seneste. Musikalsk i forlængelse af Sjælland, og som på dette med Kasper Winding i producerstolen. Giver i forbindelse med udgivelsen en række interviews, men har siden da overhovedet ikke talt med pressen.

2002-2003 C.V. Jørgensen med band drager ud på en større landsdækkende turné og udgiver efterfølgende albummet Så Live Som Muligt, der udnævnes som årets bedste danske album i Ekstra Bladet.

2006 Tidens Tern er at finde på Kulturministeriets kanon. Jens Folmer Jepsen og Mads Kastrups film CV – En Film Om Skygger Og Skønhed vises på DR2. C.V. Jørgensen arbejder på nyt materiale hjemme i huset i Birkerød (det er stadig ikke udkommet i 2020, red.).

2009 Giver sine første koncerter i syv år i form af tre 45 minutters optrædener under Aarhus Festuge med Aarhus-americana-bandet The DeSoto Caucus som backing. Aftalen er kommet i stand via C.V. Jørgensens gode ven Jens Folmer Jepsen, der er leder af Aarhus Festuge. Spiller lutter gamle sange, primært fra I det muntre hjørne og Sjælland.

2010 I forbindelse med C.V. Jørgensens 60 års fødselsdag udkommer hyldestalbummet 12 bud på CV med fortolkninger fremført af blandt andre The Raveonettes, Sanne Salomonsen og Nanna.

2010 C.V. Jørgensen turnerer landet rundet med gammelt matariale, som i 2012 udkommer på livealbummet Sange fra scenen.

2016 Erik Falck, bassist i Det Ganske Lille Band, dør, 64 år gammel.

2017 Ivan Horn, guitarist i Det Ganske Lille Band, dør, 67 år gammel. Læs GAFFAs nekrolog

2018 C.V. Jørgensen turnerer for første gang i otte år, til både spillesteder og festivaler som NorthSide, Tinderbox, Roskilde og Smukfest, med et band bestående af Rune Kjeldsen (guitar), Knut Henriksen (bas), Gert Smedegaard (trommer) og Gustaf Ljunggren (tangenter, pedal-steel-guitar). Sætlisten rummer ingen nye numre, og i øvrigt heller ingen fra det seneste album, Fraklip Fra Det Fjerne.

LÆS OGSÅ: KONCERTANMELDELSE: Babylon ligner sig selv

2018 René Wulff, trommeslager i Det Ganske Lille Band, udgiver selvbiografien Det Ganske Lille Band – mine år med C.V. Jørgensen

LÆS OGSÅ: Historien om Det Ganske Lille Band – Tre år, der ændrede dansk rock

2018 C.V. Jørgensens mangeårige trommeslager Gert Smedegaard dør, 67 år gammel, to en halv måned efter at have afsluttet en lang forårs- og sommerturné med C.V. Jørgensen. Læs GAFFAs nekrolog.

2019 Aveny-T præsenterer Teaterkoncert C.V. Jørgensen med blandt andre Tue West og Nive Nielsen og planlagt premiere i maj 2020. Premieren bliver senere udskudt på ubestemt tid på grund af coronapandemien.

9. maj 2020 C.V. Jørgensen fylder 70 år under landets corona-nedlukning, som ventet uden at give lyd fra sig.

Lyt til en række af mesterens bedste sange på opsamlingen Skygger Og Magi – Syregrønne Evergreens 74-94:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA