x

GULD FRA GEMMERNE: Da GAFFA talte med Lemmy fra Motörhead

GULD FRA GEMMERNE: Da GAFFA talte med Lemmy fra Motörhead

En del af Danmark er stadig lukket ned, trods gradvis genåbning af samfundet, og hvad skal man så bruge sin tid på? Ja, man kan for eksempel læse nogle af de lidt længere artikler, GAFFA har publiceret i de forgangne snart 37 år, og som stadig kan tåle et gensyn. Dem bringer vi en stribe af i denne tid under overskriften "Guld fra gemmerne". Artiklen her har tidligere været bragt i GAFFA august 2006 før Motörheads koncert på Smukfest.

Lemmy – Hurtigere end de andre

Utrættelige Motörhead er for en gang skyld ude at turnere, da GAFFA fanger den 60-årige veteran, bassist, sanger og bandleder Lemmy Kilmister. Sommeren står i festivalernes tegn for bandet, heriblandt Skanderborg.

Lemmy Kilmister har et totalt uprætentiøst forhold til Motörheads musik (og alt andet i øvrigt). Han er da også hudløst ærlig omkring tilblivelsen af bandets seneste opus, Kiss of Death, der er på gaden 28. august.

– Vi lejede et studie, skrev sange og optog dem. Det samme som sædvanligt. Vi har lavet mange album, og denne gang var ikke anderledes end tidligere.

Han nægter ligeledes pure, at der skulle ligge noget dybere i albumtitlen. – Det er bare en titel, det betyder ikke noget, siger han.

Man skal dog ikke lade sige narre. Der er masser af gods i Motörheads tekster. Også denne gang. Et tilbagevendende emne i Lemmys tekster er religion. En af de mest bidende tekster om emnet, God Was Never On Your Side, er at finde på Kiss Of Death:

– Hver gang der er en krig, er begge sider velsignet af Gud. En præst, der velsigner en tank. Det er uanstændigt. Hvis du vil se noget uanstændigt, er det ikke patter på MTV, men at en præst velsigner en maskine, der er skabt med det formål at myrde mennesker. Oliver Cromwell (engelsk militærleder og politiker, 1599-1658, red.) sagde: ”Folk siger, at Gud er på deres side. Mon Gud ikke tænker: hvem er på min side?”

Lemmys syn på menneskeheden er grundlæggende præget af et vist vemod:

– Vi har internettet, der er en stor gave. Og hvad bruger vi det til? Børneporno. Det siger noget om menneskeheden.

Ikke en hitmaskine

I 2002 udgav Lemmy sin selvbiografi White Line Fever. En bog, der er gennemsyret af hans afvæbnende sarkasme og selvironi. En skattekiste af visdomsord fra rendestenspoeten Lemmy. I bogen hedder det blandet andet: ”Hvis du tror, du er for gammel til rock’n’roll, så er du for gammel.” Citatet siger noget grundlæggende om rock’n’roll:

– Vi har fans, der er 15 år gamle, og vi har nogle, der er på min alder. Musikken holder dig ung. Hvis du hørte vores musik og ikke kendte os, ville du tro, at det var et yngre band, du hørte. Nogle yngre fans tror endda, at Sacrifice (fra 1995) er vort første album.

Efter mange pladeselskabsskift synes Motörhead at have fundet sig til rette på det store tyske uafhængige selskab SPV:

– SPV forstår, at de skal lade os være i fred, så vi kan spille musik. De ved, at vi leverer varen. Andre selskaber vil blande sig og ændre på musikken. Vi ved godt selv, at vi ikke er nuttede nok til at være en hitmaskine.

Lemmy mener ikke, musikbranchen har ændret sig grundlæggende i de mange år, han har været med:

– Det har altid været det samme. Når der er noget populært, vil pladeselskaberne kopiere det, fjerne nosserne og sælge det. Sådan har det altid været.

40 år med rock’n’roll

Lemmy Kilmister kan se tilbage på en karriere i musikbranchen, der har varet cirka 40 år. 31 heraf i Motörhead. Skønt mange af Motörheads jævnbyrdige i dag har sat deres arbejdstempo ned, fortsætter Motörhead ufortrødent med fuld damp på maskineriet.

– Vi har altid været hurtigere end dem, svarer Lemmy med et af sine sædvanlige latterbrøl, når han skal forklare, hvordan Motörhead kan udgive et nyt album hvert andet år, når de fleste andre bands på deres alder har pauser på tre, fire og fem år mellem deres udgivelser.

Hvad er jeres hemmelighed?

– Vi kan lide det, vi gør, og vi er gode til det. Der er ingen hemmelighed bag. Hvis man kan lide det, man gør, har man også lyst til at gøre det ofte.

Lemmy vil da heller ikke høre ét ord om at trække sig tilbage:

– Der er ingen pensionsordning i rock’n’roll. Og man holder ikke op med at være kreativ. Hvis jeg kan fortsætte, gør jeg det. Jeg nyder, når folk går amok og kraften. Rock’n’rolls højlydte kraft.

Hvad er din største bedrift?

– Enten at vinde en Grammy, at gå nummer 1 med No Sleep ’Til Hammersmith, eller at jeg stadig får fisse, nu hvor jeg er tres, griner Lemmy.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA