x

DUA LIPA: Popstjernen, vi alle har brug for lige nu

DUA LIPA: Popstjernen, vi alle har brug for lige nu

Den engelske sangerindes euforiske andet album Future Nostalgia er den feel good-plade, der har potentiale til at cementere hendes status som international stjerne. Så hvorfor var hun så nervøs for udgivelsen? 

Dua Lipas andet album Future Nostalgia udkom en uge tidligere end planlagt. Det annoncerede popsensationen i en tårevædet SoMe-video: ”Jeg håber, det vil bringe jer noget glæde”, sagde hun med ideel timing. I en anmeldelse af Lady Gagas enormt fornøjelige comebacksingle ”Stupid Love” skrev en kritiker, at sangen fyldte ”et tomrum i vores nedslående landskab” og tilføjede, at den eneste anden artist, der når Lady Gagas niveau lige nu er Dua Lipa. Anmeldelsen nævnte også, at hendes musik er ”stor, lys og med følelserne uden på tøjet. Der er en appetit efter den her sprudlende lyd.”

Lipa gisper, da hun hører om Gaga-anmeldelsen og ser glad ud, måske endda en smule chokeret og forskrækket, hvilket i virkeligheden ikke falder hende naturligt. Sammenligningen mellem de to sangere giver dog mening. Lipas selvbetitlede debutalbum indbragte hende Grammyer og opmuntrede millioner med dets frække, utrættelige mostandskraft. Klip til det forholdsvis nyudgivne andet album Future Nostalgia, hvor hun sigter mod endnu større højder. Ligesom Gaga, når hun er bedst, så er det musik til endorfinerne, designet til aldrig at gøre dig ked af det.

– For mig, siger Lipa, skal der altid være en eller anden form for lykkelig slutning.

Vi mødtes i det vindue, hvor vi begge vidste, at coronavirus var ved at blive meget alvorligt, men stadig havde mulighed for at mødes face to face. Vi sagde hej med et albue-bump i stedet for en krammer, inden vi satte os ned med en kop te på en lille bænk på en klub i London. Dua Lipa har en distinkt raspende stemme, og med sine 173 centimeter sidder hun der; klar til at snakke, i en baggy trøje og en kæmpe læderjakke, der stort set optager en plads for sig selv.

Hun har en Keith Haring-figur (amerikansk kunstner, red.) tatoveret på hver tommelfinger. En anden tatovering har ordlyden ”This means nothing”, så den betyder nok i virkeligheden alverden. Tænk på James Dean, der spiller Wonder Woman, og du kan fornemme hendes coolness og formål, som er at gøre præcis det, som popstjerner er sat på denne planet for at gøre – at muntre os op.

Alt kommer fra opvæksten

Hun kender vigtigheden af dette mere end de fleste. I 1992 forlod hendes Kosovo-albanske forældre deres krigshærgede land til fordel for London. Lipa blev født tre år senere. Der var en kort tilbagevenden til Balkan, men hun kom hurtigt tilbage til London, hvor hun, efter en årrække og forskellige jobs, blev en globalt kendt popstjerne. Hun er en blanding af sin fortid og fremtid, af det personlige og åbenlyst politiske.

En, der skriver euforisk musik, som hendes single ”Physical”, der har en video, hvor omdrejningspunktet er en orgasme, og hun samtidig bruger sin kæmpe platform til at støtte den britiske venstrefløjpolitiker Jeremy Corbyn, der selv fejlede med at inspirere på samme måde blandt sine vælgere.

Artiklen fortsætter under videoen:

Jeg spørger, hvorfor hun gør sidstnævnte.

– Jeg voksede op med forældre, der var meget åbenhjertige, forklarer hun helt uden tøven.

Så det liv, de levede, påvirkede dit forhold til politik direkte?

– Absolut! Alt jeg taler om, kommer fra min opvækst. Jeg så mine forældre tilpasse sig enhver situation, opfostre en familie, jongelere flere jobs og gå på universitetet om aftenen… jeg så dem ofre en masse, og samtidig forstår jeg også, hvor heldig jeg er, at jeg har et britisk pas, og at jeg er kommet tilbage til London i forbindelse med min karriere.

Hun stopper et øjeblik og virker tydeligt rørt.

– Jeg er bare så ked af det på vegne af den næste generation, der måske ikke får mulighed for at gøre lige præcis det.

Hun fortsætter stille:

– Det knuser virkelig mit hjerte, at jeg ikke kommer til at se unge mennesker blive accepteret med åbne arme, som jeg blev. På grund af lukkede grænser. På grund af flygtningesituationen. Der er ingen mennesker, der forlader deres hjem, hvis ikke det er absolut nødvendigt, hvis det ikke er for at komme væk fra en humantær krise. Det er hjerteskærende, så jeg opfordrer folk til at gøre det, der i mine øjne er det rigtige at gøre.

Corbyns politik havde naturligvis mange kritikere på nakken gennem den sidste valgkampagne.

­– Og jeg forstår godt, når folk siger, at de ikke kan bakke op om en bestemt leder, men det handler også mere om værdierne, der præsenteres i bestemte partier, siger hun forsigtigt.

Hun bakkede også op om Bernie Sanders.

– Jeg prøver at skubbe tingene et skridt i den rigtige retning. Jeg får en masse slag for mine politiske holdninger, men jeg vil have en verden, hvor vi ikke behøver at være bange for at være os selv, og jeg vil blive ved med at kæmpe for det, selvom folk har en masse at sige om det.

Cancel culture

Det må være udmattende at være popstjerne i 2020. Bare et misforstået skridt kan give bagslag, når en SoMe-kriger er ude på at stoppe din karriere – det er bedst kendt som cancel culture. Lipa har oplevet sådanne øjeblikke på egen krop, ikke kun de mere trivielle, men også de mere invasive af slagsen. Blandt andet #dualipaisoverparty, der poppede op, da hun blev filmet under et besøg på en stripklub efter uddelingen af The Grammys i januar. Hun smiler:

­–Jeg mener, cancel culture er… interessant.

Hun holder en pause.

– Artister er mennesker, du ved. Og vi lærer af vores fejltagelser og undskylder, når det er passende. Men hvis jeg står ved mine handlinger, så ser jeg ingen grund til at undskylde.

Der kom ingen udtalelse efter videoen fra stripklubben.

– Jeg gør aldrig noget for at være ond eller nedladende. Jeg forsøger at gøre alt med gode intentioner, og hvis mine handlinger bliver opfattet på den forkerte måde, så undskylder jeg. Men jeg kan ikke leve mit liv i frygt for, at nogle ønsker at udskamme mig for et eller andet åndsvagt.

Der var eksempelvis sladderblade, der forsøgte at få massevis af billeder af Lipa til en fest, efter hun vandt to Brit Awards i 2018, hvor hun, hold nu fast, drak alkohol. Hun ruller med øjnene. Ville hun have fået den slags opmærksomhed, hvis hun var en mandlig popstjerne? Hun ryster på hovedet og trækker på skulderen.

– Der er meget mindre kontrol med mandlige popstjerner, siger hun, imens hun løfter sine øjenbryn så højt, at der kan være en lastbil under dem. Måske er vi mere sjove at skrive om?

Hvorfor tror hun, at det er tilfældet?

– Jeg ved det ikke, men måden, kvinder bliver beskrevet på i forhold til mænd, det er sådan lidt a la ”hun har shorts på? Hun viser nok rigtig sine ben frem!” Jeg føler bare, at jeg er her, fordi jeg laver musik, men når folk skriver artikler sådan om mig, så frarøver de mig mit talent og gør mig til en ting. Et objekt. Folk kan godt lide at gøre kvinder til objekter.

Hvilket på smuk vis bringer os videre til et af Future Nostalgia’s mest fascinerende tracks, ”Boys Will Be Boys”, et muntert lukkenummer, der omhandler alt fra mansplaining til en eksistentiel trussel. Det er et højspændt, for ikke at sige utroligt catchy track, med en showagtig melodi. Hvad vil hun opnå med den her sang?

– En samtale, siger hun med samme ro som en politiker. – Fordi det her er ægte ting, jeg har oplevet. At komme hjem fra skole og være så bange for drengene, at jeg havde mine nøgler klar imellem mine knoer. Vi har konstant tilpasset os og ændret vores væremåde, så vi ikke er blevet chikaneret. Har dækket vores kroppe til, så drenge ikke har kommenteret den. Lige fra barnsben bliver vi fortalt, at den måde, drenge behandler os på, er helt normal.

– Ligesom kysseleg. Piger er rædselsslagne for at blive kysset af drenge i en meget ung alder. Du løber væk, fordi du ikke har lyst til at blive kysset. Du griner, fordi det er ubehageligt. Du er fucking syv år gammel, og der er ingen lærer, der gør noget, fordi det ”bare” er en leg. Og det er svært at ændre dine handlinger og reaktionsmønstre, når du først har fået omstillet din hjerne til at acceptere. Men hvis vi åbner op for en samtale om det her i skolerne, så ville det virkelig gøre en stor forskel i vores samfund.

Lipa har ikke oplevet at blive chikaneret seksuelt i musikbranchen.

– Måske har jeg igennem tiden opbygget den her ”don’t fuck with me”-vibe, siger hun og trækker på skulderen.

Artiklen fortsætter under videoen:

Asociale medier

Den her optimistiske og stædige attitude passer perfekt på hendes musik, der på en eller anden måde omfavner og strækker det etos, man finder i ”Girls Just Wanna Have Fun” ud over en hel karriere. Der er dog noget, der fascinerer mig. Få artister er større end hun lige nu. I 2017 havde hun højere Spotify-streaming-tal end Beyoncé i Storbritannien. Men når snakken falder på vejen mod hendes andet album, så er hun ikke så selvsikker, som man kunne forvente af én med samme succesrate. Imens vi taler om, hvordan hun har det, lige inden hun udgiver ny musik, indrømmer hun:

– Online-kritik kan få dig til at føle, at du ikke er god nok, så jeg bliver nervøs.

For det første synes jeg, at det er uventet. ”New Rules” er blevet streamet over en milliard gange. Hvordan kan hun føle, at hun ikke er god nok? I forlængelse heraf tænker jeg på, at hun ikke længere er på Twitter – ud over posts fra sit management-team.

– Det føltes som et arnested for had, og det stoppede mig i at være stolt af mine resultater, siger hun.

– I stedet for at føle, at noget var fantastisk, så fik det mig til at føle, at jeg ikke var det værd.

Det er sørgeligt, er det ikke? Lipa er 24 år og har droppet en platform, hvor mange fra hendes generation vokser op.

– Det er en kæmpe skam for mig, siger hun. Men vi er nødt til at passe på vores mentale helbred. Jeg ville ønske, at virksomhederne bag de sociale medier kunne skabe et mere sikkert rum. Det er bare blevet for uvenligt.

Når det er sagt, er der en forventning fra denne moderne tids fans om, at deres helte skal være tilgængelige.

– Måske skulle de tage et skridt væk fra sociale medier selv. Selv når det ikke har været på sit højeste med den negative vibe, så har mit råd til fans, der har følt en vis angst, altid været at tage et skridt tilbage. Jeg tror, at det også blev nødvendigt for mig selv.

Hvis hun er offline, så ved hun måske ikke, at mindst halvdelen af alt, der bliver skrevet om hende er sladder, der omhandler hendes forhold til Anwar Hadid – bror til Gigi og Bella. Er der egentlig nogen familie, der arbejder hårdere for at holde liv i ugebladene? Den anden mand, der bliver snakket om, er hendes far Dukagjin. Folk synes, at han er lækker.

– Ja, det er jeg klar over, siger hun og vrider sig. Han synes, at det er sjovt. Vi snakker ikke så meget om det!

Og hvad synes hun om, at hendes ekskæreste Paul Klein har skrevet et helt album om hende til sit band Lany?

– Jeg har ikke rigtig hørt det.

Vi slutter med et klinisk knus. (Dette var inden alle formaningerne om afstand, hvis du kan huske den tid?) Jeg formoder, at det viser, at vi virkelig er sammen om det her – popstjerne og vi almindelige dødelige. Artister og især artister som Dua Lipa har en nøglerolle lige nu. Hun plejede at skrive om hjertesorg i sin musik, fordi det var nemmere, men hun indså, at det ikke nødvendigvis er det, hun eller alle andre har brug for.

– Især i tider som disse, siger hun.

Faktisk dukkede Lipas sang ”Don’t Start Now” op som nummer to i Spotifys data over sange, der optræder på flest playlister med feel good i titlen.

– Vi har brug for sange, der kan hjælpe os ud af sengen og gøre dagen lidt lettere. Tingene behøver ikke være elendige hele tiden.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Alfa-hun giver maksimal dansegaranti med retro-pop


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA