x

MÅNEDENS SPILLESTED: 1000fryd – en fryd for alle

MÅNEDENS SPILLESTED: 1000fryd – en fryd for alle

Foreningen 1000fryd har rødder tilbage i 70’ernes ungdomsbevægelse og Aalborgs spirende universitetsmiljø. Der var dengang et stærkt ønske om at skabe et uafhængigt, brugerstyret kultur- og aktivitetshus i Aalborg, og foreningen 1000fryd blev derfor dannet i 1980. Ønsket gik i opfyldelse i 1984, da foreningen havde samlet nok midler til at overtage et gammelt trykkeri i Kattesundet 10. Siden 1984 har den ikoniske gule bygning lagt scene til store navne som Green Day, Flaming Lips og Volbeat og mange, mange flere.

SIDEN 1984 har 1000fryd været et af de faste pejlemærker for Aalborg i samme dur som Jomfru Ane Gade og Cimbrertyren. Et symbol på både undergrund og åbenhed, da 1000fryd i 34 år har budt alle velkomne gennem den grønne port, som markerer indgangen til graffitigyden og baren.

1000fryd er et legendarisk spillested og kulturhus, som ifølge bestyrerne Troels Højgaard Sørensen og Susanne Staun er en vigtig institution i Aalborgs kulturliv. Blandt andet fordi stedet til dels er et arnested for rigtig mange upcoming bands fra både ind- og udland.

– Vi advokerer især for, at mange Aalborg- og nordjyske bands bør komme og spille nogle af deres første koncerter her, fordi de får en god oplevelse af at spille på intimt sted med professionelle lydmænd og exceptionelt udstyr. Ved udsolgte koncerter er der 100 mennesker blandt publikum, og det giver en intens stemning, hvor man som kunstner og tilskuer kan se hinanden i øjnene, fortæller Troels Højgaard Sørensen.

1000fryd bliver opretholdt af en stor gruppe frivillige og aktivister. Lige nu er det en ny generation af involverede som giver deres tid til stedet – mange af dem er nemlig børn af de aktivister, der slog et slag for 1000fryd tilbage i 80’erne og 90’erne.

– Meget af den kultur, der er i Aalborg nu, udspringer hernede fra på en eller anden måde – stort set alle de lydmænd, der er på spillestederne i Aalborg er uddannede her – begge lederne oppe på Studenterhuset er tidligere bestyrere hernede, kunstneren HuskMitNavn, som har lavet grafittipiecet nede i baren, han er jo verdenskendt nu, og mange af de bands fra Danmark og Europa, som er store i dag, har været forbi 1000fryd på et eller andet tidspunkt, lyder det fra Troels Højgaard Sørensen.

I det gule hus bestemmer bestyrerne ikke meget. Selve bookinggruppen består af 15 aktivister og frivillige, som alle har en stemme, hvilket er tydeligt ud fra de alsidige koncertplaner, spillestedet annoncerer.

Til trods for en turbulent tid for 1000fryd er der nu lys for enden af tunnelen. For at sikre stedets fremtid blev der tidligere i år arrangeret en fundraiser, som har fået en kæmpe opbakning mange steder fra. Magtens Korridorer spillede for et eksempel til en af støttekoncerterne, selvom de aldrig selv har optrådt på 1000fryd.

– 1000fryd skal bestå, fordi det er et unikt spillested. Der er en energi, vibe og community i huset, som ikke ses andre steder. Vi har et slogan, der hedder ”Til Alles Fryd”. Hvis ikke der var noget 1000fryd i Aalborg, så var der ikke noget Aalborg, fastslår Troels Højgaard Sørensen.

Fem koncerter, du skal høre på 1000Fryd:

1/12 Small Time Giants

7/12 Nive & The Deer Children

9/12 Stonebird

13/12 Enisum

15/12 Egigengrau

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA