x

Dophas dragende drømmepop

Dophas dragende drømmepop

23-årige Sofie Dopha har med to velproducerede radiosingler sat både hjembyen Romalt og sit eget navn på Danmarkskortet. Med et ben plantet solidt i den jyske muld og det andet midt i et stort skridt ind på musikscenen skriver hun dagbogsmusik fra hjertet. Drømmende scandipop med internationalt format og en lyd, der resonerer et sted mellem Romalt Bakker og Coachella Valley.

Egentlig er Dopha rykket til København for at være tættere på musikerdrømmen. Men for tiden er de færreste ting, som de plejer at være, og sangerinden er for en stund tilbage, hvor det hele startede.

– Der er en ro herude, der både har gjort, at jeg har haft en masse tid til at drømme og plads til at drømme mig alle mulige steder hen. Men man bliver også meget nemt rastløs.

Dophas seneste udspil ”Happy for Me” blev skrevet kort tid efter ankomsten til hovedstaden. Sangen, som har været i A-rotation på P3 og P4, er skrevet i samarbejde med blandt andre Falluah og Nicolaj Rasted. Det er et energisk popnummer tilsat en bevidst skabagtig tekst, og det trækker tråde til forbillederne Taylor Swift og Lana Del Rey.

– ”Happy for Me” handler om at stå i en ny virkelighed. Gad vide om jeg ændrer mig så meget, at jeg bliver en anden person? Fordi jeg har kunnet mærke, efter jeg er flyttet, hvor meget det har betydet, at jeg kunne gå og drømme og have plads til det.

De to populære singler tegner et meget godt billede af to vekslende sider, som præger Dophas musik. På den ene side har den afsides opvækst givet mulighed for meget refleksion og fri fantasi. På den anden side har det isolerede liv været grobund for udlængsel og tankemylder, som det er tilfældet med førstesinglen fra efteråret.

– “September Till June” handler netop om det her med at sidde et sted, for mig i Romalt, og drive sig selv til vanvid med den her overtænkning: ”Sker der aldrig noget? Hvorfor er jeg så deprimeret?” De der lange tankestrømme, som man kan få, når man er herude. 

Frie fortællinger

En væsentlig del af Dophas kunstneriske profil findes i fortællingerne. På hendes Instagram lægger hun små lydbidder op, hvor hun fortæller dagligdagseventyr fra opvæksten i Randers-forstaden. Fortællingerne fungerer som en bro mellem det, som var og den artist, Dopha er i dag.

– Jeg tror, at det har betydet rigtig meget for mig, at det er kommet som en leg hjemme fra værelset. At jeg har siddet og skrevet musik og leget og fortalt historier rundt omkring her i Romalt Bakker.

Allerede fra en tidlig alder var Dopha glad for at optage sine egne fortællinger og musikbidder på et gammeldags karaokeanlæg. Hun er på en måde fra et hjem med klaver: Da hun var 10 år, bad hun sine forældre om at købe et til barneværelset. Tiden var kommet til at lære et instrument, selvom nodelære ikke lige var sagen.

– Jeg startede med at gå til klassisk klaver og blev ved med at få at vide af min klaverlærer: ”Du skal altså spille efter noderne”. Jeg tror, hun blev rigtig træt af, at jeg ikke lærte de noder, fordi jeg endte med at lave noget selv, jeg syntes lød meget federe.

Musik skal mærkes

Med flytningen til København, hvor Dopha er i hus hos management- og pladeselskabet The Bank, er processen med at skrive og producere musik ændret. Fra at have lavet bedroom pop alene er det nu i højere grad en holdindsats, når musikken bliver skabt:

– Jeg har lidt en fornemmelse af, at man bliver en bedre udgave af sig selv som menneske og sangskriver, hvis man skriver sammen med de rigtige mennesker. Det elsker jeg ved at skrive musik nu med andre. At jeg har nogen at dele det med. Også når sangene er færdige, så har man noget sammen.

Fremtiden byder på et debutalbum, som ifølge planen ser dagens lys i 2020. Vanen tro kan den spirende fanbase dog se frem til en del singler først, deriblandt sangerindens eget life anthem, et nummer med titlen ”Basic Bitch”. Pladens øvrige materiale er i gang med at blive skrevet færdig, og som altid er det en specifik følelse, Dopha leder efter, når musikken skal skrives.

– Jeg skal på en eller anden måde få den fornemmelse, jeg havde, da jeg var lille og drømte mig alle mulige steder hen med en virkelig underlig fantasi. Det er den fornemmelse, jeg leder efter, når jeg skriver. At lade alt det umiddelbare komme ud og så få sat det i en eller anden form for system.

Hvem:

Sofie Dopha, bedre kendt under kunstnernavnet Dopha. 23 år gammel og fra Romalt i Østjylland.

Hvad:

Drømmende scandipop, med tydelige referencer til kunstnere som Lana Del Rey, Taylor Swift, Soccer Mommy og Norah Jones. Har udgivet singlerne ”September Till June” og ”Happy for Me”, hvor sidstnævnte opnåede en andenplads på Airplaycharten i april.

Hvor:

Kommer oprindeligt fra Romalt uden for Randers, men er nu bosat i København, hvor hun har sin kunstneriske base hos management- og pladeselskabet The Bank i Nordvest.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA