x

MÅNEDENS SPILLESTED: HeadQuarters – hvem taler vores sag?

MÅNEDENS SPILLESTED: HeadQuarters – hvem taler vores sag?

HeadQuarters ligger skråt over for Musikhuset i Aarhus, hvor man i slutningen af maj måned igen kunne åbne dørene for publikum til siddende arrangementer med op til 500 personer. Hos HeadQuarters ligger lokalerne imidlertid stadig øde hen, og ejerne Ole Lyngdal Løhde og Amira Gluhic har i stedet kastet sig over mindre renoveringsprojekter og andre praktiske gøremål. Som natklub og spillested med kapacitet på 180 gæster er de nemlig fortsat tvunget til at holde lukket.

Ole: – Vi frygter, at påbuddet bliver løftet med restriktioner. I og med, at vi er et privat spillested, kommer størstedelen af vores indtjening fra baren og natklub-delen. Ikke det at være et spillested. At være et spillested er det, vi brænder for, men det er ikke det, der tjener pengene. Med en begrænsning på, hvor mange, der kan være herinde, vil det betyde, at salgsvolumen i baren vil blive lavere. Vi skal altså bruge lige så mange penge på at have stedet åbent, som vi plejer, men vi vil bare ikke kunne tjene dem ind igen.

Som tingene ser ud lige nu, står HeadQuarters til at blive en del af fase fire med forventet genåbning i starten af august. Spørger man Amira og Ole, er de også ret overbeviste om, at en eller anden form for genåbning kommer til at finde sted i august. Men når der hidtil er blevet talt om genåbningen, er alle landets spillesteder blevet sidestillet – store som små – og det skræmmer ejerne af HeadQuarters.

Amira: – Det svarer til at sammenligne en lille vintagebutik nede i byen med H&M. Det er i hvert fald sådan, det føles for os. Når man snakker spillesteder, så ryger vi alle sammen i den samme pulje.

Ole: – Det, der måske er det mest rystende er, at der ikke rigtig er nogen, der taler vores sag. Hvem kender til os og forstår de udfordringer, vi har? Vi gør jo bare, hvad der bliver sagt, men det kan vi jo kun gøre, så længe vi har penge til at eksistere. Det vil da være et frygteligt tab, hvis vi måtte dreje nøglen om, fordi vi blev glemt i mængden. Det gælder ikke kun os, men alle virksomheder og spillesteder som os.

Amira: – Hvordan vi er blevet nævnt, har bare været utrolig unuanceret. Dansk Live har været ude og udtale sig, men det koster bare virkelig meget at være medlem i Dansk Live, så de fleste, der er med i organisationen er regionale og større spillesteder. At en organisation som dem på en måde ender med at tale for os alle er meget unuanceret, og det kan godt pisse mig af. Vi er rigtig mange små spillesteder, som ikke har haft særlig meget at sige.

En skadelig retorik

Det er ikke kun debatten omkring genåbningen, der har været problematisk. Ifølge Ole og Amira har der i det offentlige rum også været en negativ retorik om det at gå til koncert, som de også frygter kan få konsekvenser.

Ole: – Koncerter bliver rent retorisk sat til at være en meget farlig ting, selvom det jo egentlig ikke er det, der er sagen. Det er jo de store forsamlinger. Man snakker om koncerter som smittespredere, og det er jo ikke realiteten. Det er ikke koncerterne i sig selv, men forsamlingerne. Man skal passe på, at man ikke får skabt en kultur, hvor det at gå til koncert er noget farligt.

Når alt kommer til alt er de hos HeadQuarters dog fortrøstningsfulde for fremtiden og ser også positive ting ved hele situationen.

Amira: – Jeg tror, at de fleste mennesker har det ligesom mig, hvor man virkelig sætter pris på visse ting på en helt anden måde end før. Da jeg ikke kunne gå i biografen, var det eneste, jeg havde lyst til pludselig at tage i biografen. Da jeg ikke kunne komme på Aros, havde jeg bare vildt meget lyst til at tage på Aros. Jeg tror, at det bliver vores styrke. Jeg tror, at det bliver alle kulturinstitutioners styrke.

LÆS OGSÅ: ÅBENT BREV: Regeringen river livebranchen over på midten


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA