x

VERDENS SIDSTE IDÉ: At debutere under en pandemi

VERDENS SIDSTE IDÉ: At debutere under en pandemi

(EN OPFORDRING: Nederst i artiklen finder du debutalbummet fra Verdens Sidste Idé – sæt det på imens du læser artiklen)

I 2018 udgav Verdens Sidste Idé deres allerførste single Hey, præst. Nummeret satte den aarhusianske sekstet på det musikalske landkort, og små to år senere er de nu ude med deres første album Den indre by. Debuten har ikke været uden hindringer, men Verdens Sidste Idé står klar til at tage Danmark med storm. 

– Vi gør det her fordi, vi tror på, at vi kan gå i fodsporene på nogle af de helt store danske artister, som laver musik til den brede befolkning, beretter Asbjørn Hvelplund, der agerer sangskriver og frontmand i Verdens Sidste Idé.

Ud over Asbjørn består bandet af Andreas Skamby, Dennis Ahlgren, Mathias Gregersen, Scott Westh og Andreas Brinck. Instrumentalt byder de på både guitar, bas, trommer, keys og trompet. I centrum står Asbjørns vokal, der leverer de danske tekster, som han selv forfatter. Netop det danske sprog har en stor betydning for Asbjørn og er på mange måder med til at definere Verdens Sidste Idé.

– Jeg har tidligere skrevet på engelsk, men synes simpelthen, at det er vildere at skrive på dansk. Jeg drømmer om, at Verdens Sidste Idé skal blive et folkekært band med kant, og det synes jeg, at det danske sprog kan. Man kan godt slå sig lidt på det danske sprog. Når man hører musik på dansk, er det teksten, man hører mere end noget andet. Man kan ikke træde vande i teksten og er nødt til at levere ord, der har betydning.

LÆS OGSÅ: Aarhusianske debutanter griber faklen fra byens stolte bedsteforældre

– Jeg anser ikke mig selv som storyteller på samme måde som Allan Olsen eller Poul Krebs for eksempel. Jeg kan godt lide at lege med sproget, men nok heller ikke i samme omfang som Peter Sommer, der vender tingene på hovedet og giver dem en ny betydning. Jeg er selv stor fan af Nick Cave, og han fortalte engang, at han på et tidspunkt i sin karriere begyndte at skrive sine vers for så at fjerne nogle af dem igen under indspilningerne. Han undlod at fortælle visse ting for at give plads til lytteren. Det er jeg meget inspireret af.

Plads til fortolkning var ligeledes afgørende, da bandet skulle døbes tilbage i 2018.

– Jeg er ret besat af gode bandnavne og havde en lang periode, hvor jeg var meget optaget af at finde på noget at kalde os. Jeg gik rundt og forholdt mig til alt, jeg mødte på min vej for at se, om det kunne være et godt bandnavn. Navnet Verdens Sidste Idé kan lidt af det, jeg er så fascineret af. Det er et navn, der rejser flere spørgsmål, end det besvarer. Man kan ikke med logik sige præcis, hvad det indebærer, og det er nok meget sigende for, hvem vi er som band.

At debutere under en pandemi

I februar begav Verdens Sidste Idé sig ud på deres første danmarksturné og kunne desuden se frem til en sommer med flere festivalkoncerter. Samtlige planer blev dog skudt i sænk af den nationale lockdown, der ramte landet som følge af Covid-19.

– Det har været så nedslående, som det overhovedet kunne være. Det er først ved at gå helt ud af kroppen nu, synes jeg. Det var en ret stor turne, vi havde fået sat op, og som vi havde set rigtig meget frem til. Derudover skulle vi have spillet på Jelling Musikfestival og Grim Fest til sommer, så det var virkelig et hårdt slag.

LÆS OGSÅ: Original dansksproget rockmusik i særklasse

Med alle deres koncerter sat på hold stod bandet over for en stor afgørelse om, hvorvidt debutalbummet – på trods af kaos og uvished – skulle udgives som planlagt den 16. april.

– Det er på en måde lidt dumt at udgive et album og så ikke have mulighed for at lave noget omkring det i et halvt år. Vi sad som alle andre og så forskellige skrækscenarier for os og var usikre på, hvad der skulle ske med vores album. Alting var så ekstraordinært, og vi vidste ikke, hvor længe det ville fortsætte med at være ekstraordinært, så vi besluttede os for at udgive albummet.

– Vi ville gerne rigtig langt ud med det her album, og vi ville rigtig gerne være et turnerende band. Nu er det ikke gået helt, som vi havde ønsket, men vi er virkelig glade for, hvordan albummet er blevet modtaget. Det vil vi tage med os videre, når vi skal ud og spille resten af danmarksturnéen til efteråret. Vi ser os selv som liveartister og som et band, der kan vise nogle nye sider af vores musik, når vi spiller live. Vi leger meget med vores musik, og det glæder vi os meget til at komme ud at vise.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA