x

30 år siden i dag: Mere end 350.000 deltog i legendarisk Berlin-koncert

30 år siden i dag: Mere end 350.000 deltog i legendarisk Berlin-koncert

Det blev en koncert af episke dimensioner, da Roger Waters for 30 år siden tog til Berlin for at fremføre The Wall. Musikalsk var det dog ikke en åbenbaring. GAFFA har talt med et øjenvidne.

For 30 år siden fandt en af de største koncerter nogensinde på europæisk jord sted. 

Det skete i Berlin den 21. juli 1990, hvor mere end 350.000 mennesker deltog i en koncert med Roger Waters fra Pink Floyd, der havde valgt at opføre dobbeltalbummet The Wall fra 1979 i sin helhed. 

Koncerten blev afholdt i det tidligere ingenmandsland mellem øst og vest kort tid efter Berlinmurens fald den 9. november 1989. På gæstelisten var blandt andre The Band, Van Morrison, Joni Mitchell, Marianne Faithfull, Sinéad O’Connor, Bryan Adams og The Hooters samt tyske Ute Lemper og Scorpions. 

Roger Waters selv havde ikke fremført albummet siden 1981, da han stadig var medlem af Pink Floyd, som han forlod i 1985, og havde afvist, at det skulle ske igen. Det har han tidligere forklaret til musikmagasinet Classic Rock. 

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Sensationelt show – overvurderet musik

Albummet var for dyrt at fremføre indendørs på grund af omfattende produktionsomkostninger, og Waters var modstander af stadionkoncerter efter at have brændt sig på dem i 1977 med Pink Floyds In The Flesh Tour. 

Dog var han åben for at fremføre albummet, hvis Berlinmuren nogensinde faldt. Det skete som bekendt i november 1989, og knap otte måneder senere stod Roger Waters altså på en scene mellem Potsdamer Platz og Brandenburger Tor og spillede for op imod en halv million publikummer, flankeret af nogle af datidens største musikere. 

På scenen var også en 170 meter lang og 25 meter høj mur, som blev rejst i den første del af koncerten for så til sidst at blive væltet. 

Tvedelt oplevelse

Men hvordan var det så at være med? Det har GAFFA spurgt kulturjournalist og forfatter Jan Poulsen om. Han deltog i den legendariske koncert, mens hans vhs-maskine optog tv-transmissionen af den derhjemme. 

Hvorfor rejste du derned? 

– Jeg havde aldrig været fan af Pink Floyd, men det var en kæmpe begivenhed. Særligt fordi det kun var godt et halvt år efter Berlinmurens fald. Man talte om det. Der kom også en masse gæster, som jeg gerne ville se. Særligt Van Morrison og The Band ville jeg gerne opleve. Men det var begivenheden i sig selv, der trak. Også fordi det var et one-off, siger Jan Poulsen. 

Hvordan var det – levede det op til forventningerne? 

– Det var lidt en tvedelt oplevelse. Koncerten i sig selv var ikke særligt god. På så kæmpe en plads med så mange mennesker siger det sig selv, at lyden ville være dårlig. Og man skulle tage en beslutning om, om man ville se noget eller høre noget, fordi lyden var værst tæt på scenen. Jeg havde sat min vhs-maskine til at optage tv-transmissionen derhjemme og vidste, at jeg ville kunne genhøre koncerten dagen efter, så jeg valgte at gå så tæt på scenen som muligt for at se noget, siger Jan Poulsen. 

– Det lykkedes mig at komme frem til 50 meter foran scenen. Der kunne jeg se, men ikke høre noget specielt godt. Rent objektivt set var det ikke en god koncert, men det var et fantastisk event på grund af de mange mennesker, den specielle stemning og det sindssygt flotte show. Det var en stor oplevelse, men ikke musikalsk. 

LÆS OGSÅ: Roger Waters angriber David Gilmour: "Han har blokeret mig"

Hvad var højdepunkterne? 

– Ud over stemningen isoleret set var nogle af gæsterne rigtig gode. Det var fedt at se Sinéad O'Connor synge "Mother", det var herligt at se The Band, og så sang Van Morrison "Comfortably Numb" fantastisk flot. Men jeg oplevede det mere som en totaloplevelse, og set igennem den brille var det et fantastisk arrangement, siger Jan Poulsen. 

Har du set Roger Waters andre gange – og var det lige så godt? 

– Jeg havde set både Pink Floyd og David Gilmour (guitarist i Pink Floyd, red) solo inden da, men aldrig Roger Waters. Ham har jeg til gengæld set mange gange siden, også med The Wall på programmet. Og koncerten i Berlin blegner fuldstændigt i sammenligning – musikalsk. Når Roger Waters ellers har turneret med albummet, er det som en mand, der har været rundt 300 gange med sit hovedværk. Alt kører efter en drejebog. I Berlin var det en engangsbegivenhed, hvor der var visse problemer, men som event var det uforligneligt, siger Jan Poulsen. 

Læser: Din bøssepopanalytiker!

Et lille kuriosum: Heller ikke GAFFAs daværende chefredaktør Arne Vollertsen var uddelt begejstret for koncerten. I september 1990 beskrev han den i bladet med ordene:

"Sammensyltningen af Roger Waters' navlepilleri, kønsforskrækkelse og pubertære klynkeri over eksistensen med efterkrigstidens største politiske tøbrud var tæer-krummende pinligt."

Det udløste et vredt læserbrev, der blev bragt den efterfølgende måned.

"Kære Arne!

Hvor vover du at nedgøre en go' gammel klassiker som The Wall, i septembernummeret, din bøssepopanaltiker!

Hilsen en meget vred læser (for sidste gang)."

Se Roger Waters, Van Morrison og The Band optræde til Berlin-koncerten med "Comfortably Numb" fra Pink Floyds The Wall.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA