x

MÅNEDENS SPILLESTED: Alice – en dyb kælder med højt til loftet

MÅNEDENS SPILLESTED: Alice – en dyb kælder med højt til loftet

Billedet: Teto Preto på Alice

ALICE er mange ting og alligevel noget helt specielt. Det københavnske spillested omfavner et væld af forskellige genrer fra hele verdenen, men fælles for alle deres bookinger er, at de er både progressive og nyskabende. Der lefles ikke for mainstream, men først og fremmest for det nysgerrige publikum.

– Det er ikke elitært på nogen måde. Døren står åben for alle, men vores gæster er som oftest folk, der gerne vil opleve noget nyt og noget, som mainstream-medierne måske ikke lige beskæftiger sig med til daglig. Vi har et fantastisk rum. Det er ikke så stort, men der er højt til loftet. Jeg plejer at sige, at det er en dyb, dyb kælder med højt til loftet. Det tror jeg også, at man kan mærke i vores program og vores tilnærmelse til musikken, fortæller Piet Breinholm, spillestedets daglige leder. 

– Vi har to bookere ansat, som begge er de absolut bedste inden for deres felter i Danmark. De har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker både nationalt og internationalt. De er med til at dirigere vores profil og lægger programmet i fællesskab. De rejser verden rundt, ser forskellige bands og er grunden til, at vi kan være first mover på rigtig mange ting.

ALICE havde opstart tilbage i 2018 efter fusioneringen af spillestederne Global og Jazzhouse. De to veletablerede spillesteder skulle forenes under ét tag, og resultatet blev et nationalt kraftcenter for den eksperimenterende samtidsmusik og verdensmusikken; f.eks. præsenterer ALICE blandet verdensmusik, roots- og folkemusik, improvisation, elektronisk musik og eksperimenterende metal.

– Folk skulle lige vænne sig til, at det nu hed ALICE. Samtidig var der to kulturer og overordnede genrer, der skulle fusioneres, men siden da er det kun gået én vej, og det er frem. Større kendskab til spillestedet og flere publikummer. Vi er efterhånden også ved at være et anerkendt spillested på den internationale musikscene, som både Jazzhouse og Global var.

Et usikkert efterår

Som et af de få spillesteder i landet har ALICE igen åbnet dørene op for publikum efter præcis tre måneders lockdown. I starten af juni måned præsenterede de programmet ALICE Summer Series, der byder på ugentlige koncerter med herboende artister. Den sidste koncert i rækken løber af stablen den 15. august, hvorefter der også allerede er lagt i ovnen til flere musikalske oplevelser. Kigger man længere ind i efteråret, er det imidlertid ikke helt uden bekymringer.

– Vi er et regionalt spillested og har en forholdsvis høj støtteprocent. Derfor er det sådan set gået okay indtil videre. Vi har kunnet betale lønninger og regninger. Vi kigger dog ind i et efterår, som rummer meget store udfordringer.

– Normalt har vi en kapacitet på 250 personer inklusive gæster, artister og ansatte. Med det nuværende udkast til retningslinjer vil det svare til, at vi vil kunne have 25 stående eller 50 siddende gæster. Det vil betyde et stort økonomisk tab, hvis restriktionerne ikke ophæves, så vi kan få flere folk ind.

– Vi krydser selvfølgelig fingre for, at det kan lade sig gøre i et eller andet omfang, og hvis det ikke kan lade sig gøre sundhedsfagligt, så håber vi, at der kommer en kompensationsordning, så vi kan komme igennem det.

Læs mere på ALICEs hjemmeside

ALICE-koncerter, du ikke bør gå glip af:

Den 24. juli: Nicklas Sørensen + Johannes Lund & Henrik Pultz Melbye

Den 25. juli: Astrid Sonne + Sall & The Ghosts

Den 1. august: Lucrecia Dalt + Grøn

Den 7. august: År & Dag

Den 8. august: SOLW alias Sonja LaBianca & Heine Thorhauge Mathiasen

Den 15. august: Erna + HVALL

Den 29. august: Filmvisning: A Musical Mosaic + koncert: Ayi Solomon & Friends

Den 30. august: Lula Pena


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA