x

RUNDSPØRGE: Hvad gør spillestederne efter forlængelsen af forsamlings-forbuddet?

RUNDSPØRGE: Hvad gør spillestederne efter forlængelsen af forsamlings-forbuddet?

En række af de store spillesteder i Danmark melder nu klar til en genåbning – andre gør ikke. Vi har taget en snak med fire af dem, om de overvejelser de har gjort sig, og hvor det stiller dem økonomisk.

Sommeren lakker mod enden, og efteråret står for døren. Det gør det koncert-halvår, som mange nok havde håbet på var noget bedre stillet også. Regeringen og Folketingets partier har nemlig stadig ikke meldt noget ud om, hvad der skal ske med spillesteder såvel som livebranchen i det hele taget. Til gengæld blev forbuddet mod forsamlinger på flere end 100 stående og 500 siddende personer den 14. august forlænget til og med 31. oktober.

Med andre ord må man altså væbne sig med tålmodighed lidt endnu. Men nu vidner det altså om, at tålmodigheden er ved at slippe op hos diverse danske spillesteder. Mange af dem kan nemlig meddele, at de er klar til at genåbne og tilbyde corona-venlige koncerter. Det kan GAFFA i dag rapportere om, efter en snak med en række af de største spillesteder i Danmark.

LÆS OGSÅ: LEDER: Musikbranchens kollaps er en trussel mod vores mentale helbred

VEGA vil sætte det gode eksempel
Og fra Ditte Sig Kramer, kommunikationschef hos Vega, er meldingen soleklar, da jeg spørger hende, hvilke overvejelser de har haft frem til en genåbning: 

– MANGE, udbryder hun og fortsætter:

– Altså, vi har jo gået med et hav af overvejelser siden den 11. marts. Grundlæggende er vi landet på, at vi nu går forsigtigt i gang. Vi kan simpelthen ikke blive ved med at vente på ikke at få noget at vide, understreger hun.

Og det betyder blandt andet at Vega nu er klar til at åbne for de første koncerter, nemlig fire gange Peter Sommer-koncert spredt ud over den 29. og 30. august. Her vil der være plads til 450 gæster, og alle corona-sikrende-restriktioner er tænkt ind til punkt og prikke.

Publikum vil blive inddelt siddende, sådan så 300 publikummer bliver indlogeret på gulvet og 150 på balkonen. Og så vil en del af koncertgængerne blive lukket ind via Lille Vega, og en anden del via Store Vega. Det er nemlig ekstremt vigtigt for Vega at sætte et godt eksempel, så de kan råbe politikerne op og vise, at det snart kan blive forsvarligt at lukke yderligere op for et større publikum.

– Jeg vil jo mene, at vi allerede nu sagtens kan have eksempelvis 750 gæster og stadig gøre det helt corona-forsvarligt. Vi har også lavet et tiltag, hvor vi lukker folk ind i garderoben ad små grupper, sådan så man bliver seated med mellemrum mellem gruppernes ankomst. På den måde kan man altså ikke bare løbe op og finde en plads, forklarer Ditte Sig Kramer. 

En af de helt grundlæggende årsager til, at mange af de danske spillesteder har tøvet med at genåbne, har været på grund af den begrænsede mængde publikum, de må lukke ind. Til indendørs koncerter må de nemlig kun lukke én gæst per to kvadratmeter ind. Og det gør ondt i økonomien. 

– Vi forventer helt sikkert at lide et økonomisk tab på det her. Det er ikke nogen god forretning for os, for vores forretningsmodel er at lave stående koncerter med plads til 1550 gæster i Store Vega. Men det vigtigt for os at få hjulene til at køre igen og få hele musikmiljøet i gang. Og så regner vi da stærkt med, at politikerne meget snart kan tilbyde os den økonomiske hjælpepakke som der er blevet stillet i sigte, afslutter hun.

Amager Bio rost for corona-sikrende-restriktioner
Amager Bio er ligeledes klar til en genåbning, og det sker allerede i aften, onsdag den 19. august, med en Mike Andersen-koncert. Ordlyden minder meget om den, jeg blev mødt af hos Vega, for Amager Bio har også sat alt ind for at corona-sikre sine efterårskoncerter. 

– Vi har gennemtænkt hele vores publikums-flow og artist-flow. Hvor kan vi holde afstand, hvor kan vi opdele folk, hvordan uddelegerer vi arbejdsopgaver bedst, og hvornår skal vi bruge visir, handsker eller begge dele? Vi har sågar haft Københavns Kommune ude for at godkende, og vi fik stor ros for vores måde at tackle situationen på, fortæller chef for Amager Bio, Eva Rehling.

Omkring det formodede økonomiske tab, de kan lide, siger Eva Rehling:

– Hos os er situationen lidt anderledes, fordi vi dels er drevet af Københavns Kommune og 5-øren. Og de har skullet nikke ja til, at vi nok ender med et underskud. Med det sagt, så synes vi, at det er vores pligt at kunne udbyde et kulturtilbud. Vi skal have gang i det musikliv nu, understreger hun.


Chefen for Amager Bio mener i øvrigt, at politikerne burde få øjnene op for en yderligere genåbning. Hun har nemlig en klar forventning om, at spillesteder såvel som artister, og ikke mindst publikum, alle har samme interesse i at kunne gå til koncerter igen. Og at det vil skabe et helt naturligt grundlag for, at folk vil opføre sig ordentligt. 

LÆS OGSÅ: Dansk Live er ikke optimistiske i forhold til spillestedernes skæbne

VoxHall tager det roligt
Da jeg får en snak med Tom Fjederholt, leder for VoxHall i Aarhus, virker han meget rolig. De har tilbage i juli måned haft en prøvekoncert for 100 siddende gæster, så de er også klar til at åbne op igen med en Moi Caprice-koncert på lørdag.

“Er I klar til den”, spørger jeg.

– Det bliver vi. Huset skal genåbnes efter lang tids nedlukning, men koncerterne i juli gik godt. Vi har lukket billetsalget for Moi Caprice, med plads til 100 gæster, så vi er sikre på, at vi ikke tager for store skridt for hurtigt, understreger han.

Samtidig opfordrer VoxHall sine gæster til at bære mundbind til koncerterne og lukker også den ene side af baren ned for at begrænse udskænkning.

Og da jeg igen spørger ind til det økonomiske tab, lyder svaret prompte og kortfattet:

– Jeg har da en klar forventning om, at vi modtager hjælpepakker. Jeg kan ikke forestille mig andet, siger Tom Fjederholt. 

Train er ikke klar til genåbning
Hos Train ser det noget anderledes ud, og inden jeg får en snak med den administrerende direktør, Carsten V. Nielsen, har jeg studset over, at deres koncertkalender stadig melder aflyste og udskudte koncerter. Men det er der ifølge direktøren en god forklaring på.

- Vi afventer stadig et endeligt svar fra politikerne. Hvad må vi og hvad må vi ikke? Kommer der lempelser og åbnes der op for flere muligheder? Hvor står vi i forhold til kompensationsordninger osv. Det er nogle spørgsmål, vi har brug for svar på, før vi kan åbne.

Til den udmelding forklarer jeg ham, at en lang række andre spillesteder i Danmark er klar til at åbne op med de i forvejen kendte retningslinjer, og spørger ham om hvorfor de så ikke kan gøre det samme.

- Økonomien spiller en kæmpe rolle for os. Vi kan max have 150 indendørs gæster hvis de skal sidde ned, og det dækker slet ikke vores økonomiske situation lige nu. Med høje produktionsomkostninger og faste udgifter, dyr husleje osv., er det ikke en mulighed for os at åbne på de her vilkår, forklarer han.

Men mange af de andre spillesteder lider også store økonomiske tab. Har I ikke et ansvar som en stor koncertudbyder i Aarhus at få musiklivet op at køre igen?

- Vi har i allerhøjeste grad et ansvar. Vi ønsker på ingen måde at holde lukket, og i samme øjeblik vi kan åbne, er vi klar. Men for vores vedkommende har vi brug for en lidt længere linje at kunne sigte efter. Det har vi af respekt for musikken og vores eksistens på den lange bane.

Er I bange for at det kan sætte jer i et dårligt lys?

- Nej, det er jeg ikke bange for. Man skal forstå at danske spillesteders betingelser og vilkår er vidt forskellige. Vi tilhører den gruppe af spillesteder der har en meget høj grad af selvfinansiering - og som er dybt afhængige af udnyttelsen af vores fulde kapacitet. Med de nuværende restriktioner er vi nødt til at agere både respektfuldt og ansvarsfuldt - også for den samlede økonomi. Og så er vi i øvrigt i gang med at afsøge alternative løsninger, hvor vi forsøger at få vores planlagte efterårs-program afholdt andre steder i byen, hvor der er tilstrækkeligt med plads til et højere antal gæster. Så det er bestemt ikke fordi vi ikke vil tage ansvar, understreger han.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA