x

GUIDE: 20 danske udgivelser, som vi ser frem til dette efterår

GUIDE: 20 danske udgivelser, som vi ser frem til dette efterår

Vi nærmer os en efterårssæson, som traditionen tro byder på masser af spændende albumudgivelser fra danske og internationale kunstnere. Her er de 20 danske album, som vi glæder os allermest til.

Pede B

Titel: Gøgeungen

Den erfarne rapper holder en stabil udgivelsesfrekvens med et nyt album stort set hvert år, og han har nu udsendt 11 album på 15 år foruden flere mixtapes. Albummet byder på en række gæsteoptrædener, og Pede B følger albummet op med en turné til september og oktober. Indtil videre har vi allerede fået en del mindre udgivelser i 2020, blandt andet singlen "Jeg har aldrig".

Udgivelse: 28. august

GRETA

Titel: Ardent Spring Volume I and II

GRETA har en fortid i bandet Who Is Louis, der havde et hit med singlen "Fancy Me". Hun har også været en del af gruppen Ida Red, der forsøgte at slå igennem i 2018. Siden da har Greta fundet sit ståsted i solovejen, og det virker som om, at succesen lurer lige om hjørnet for artisten, der formår at skabe sig en yderst original tilgang til popmusikken. Hun fik fem stjerner af GAFFA for ep'en Wild And Young, hvor anmelderen skrev: "Stemningen er betagende og harmonierne skiftende hele vejen igennem de fire sange, som gerne måtte være fordoblet."

Udgivelse: 4. september 

Uffe Lorenzen

Titel: Magisk Realisme

Den karakteristiske, langhårede ”Guf” lover et album der – modsat de to foregående, mere afdæmpede udgivelser – er en rockudgivelse, som på flere numre leder tankerne hen imod Lorenzens gamle bands Baby Woodrose og Spids Nøgenhat. Lorenzen vil i oktober og november tage albummet med ud live, hvor han vil spille sine numre i en akustisk version. Den kommende udgivelse vil ligesom Galmandsværk (2017) og Triprapport (2019) være på dansk.

Udgivelse: 11. september

Angående Mig

Titel: Kunsten at lade som om – ep

Bag aliasset Angående Mig gemmer sig aalborgenseren Laura Lilholt Andersen. Sidste år vandt hun talentudviklingsforløbet KarriereKanonen sammen med grupperne Høker og Patina og blev af juryen kaldt ”et intenst kraftfelt, der kan blive en generationsstemme”. Genremæssigt læner Angående Mig, der tidligere har udgivet singlerne ”Vrede Kvinder”, ”Fuld af fejl” og Nordvestlys”, sig op ad Marie Keys tunge pop-univers tilsat strejf af hiphop og rockede guitar-hooks. Ep’en udkommer også på vinyl.

Udgivelse: 11. september

Barselona

Titel: 1 Dag Er Vi 1 Minde

Det er gået stærkt for de to venner Rud og Rasmus, der mødte hinanden på Ollerup Efterskole på Sydfyn. Med millioner af afspilninger på Spotify og gentagne optrædener på de danske festivaler er popduoen kommet godt fra start med deres karriere, der for alvor fik vind i sejlene, da de udgav deres to første album samtidigt i marts 2019. I år har de udgivet singlerne ”1 dag er vi 1 minde”, ”Min eneste Rus” og ”Landsby”.

Udgivelse: 18. september

Eivør

Titel: Segl

Den færøske sangerinde Eivør tager på det kommende album afsæt i den omskiftelige færøske natur, som hun er vokset op i. Det er et album, der navigerer mellem det hårde og det bløde og skal efter sigende blive Eivørs mest kontrastfulde udgivelse til dato. Hendes rødder ligger i de færøske kvad, men hun spiller et bredt spektrum fra jazz og folk over etnisk pop og elektronisk pop til klassisk og kirkelig musik. Både musikalsk og følelsesmæssigt arbejder hun med emner som kærlighed, tab, erindring og natur.

Udgivelse: 18. september

Kh Marie 

Titel: Intet er nok

Den aarhusianske sanger og sangskriver Marie Koldkjær Højlund, der nok især er kendt som medlem af nu pauseholdende Nephew siden 2017, udgav i januar sin første solosingle "Ind i mørket" under kunstnernavnet Kh Marie. Singlen var første forløber for Kh Maries debutalbum, Intet er nok, der kommer til at byde på elektronisk popmusik. Sangskriveren udtaler: ”Det er, som om jeg har genfundet det danske sprog i tiden i Nephew. Det er jo tit dét, der er allertættest på, som kan virke allermest sårbart og ærligt, og derfor er det først nu, jeg er nået til et sted, hvor jeg tør stå ved afgrunden og blive der.”

Udgivelse: 25. september

M. Rexen 

Titel: Tending to the Vulnerable Things

Som tredje album på tre år kommer denne udgivelse i forlængelse af The United Kingdoms Part 2 – Animals of the Frozen Cloud (2019) og debuten The United Kingdoms Part 1 – An Endless Sea of Honey (2018). GAFFAs anmelder Simon Heggum også skriver i sin anmeldelse af sidste album, at M. Rexen er ”et utroligt sammensat menneske, der i lyset af sin opvækst i Emiraterne har en anderledes kulturfornemmelse end de fleste danskere.”

Udgivelse: 2. oktober 

Lucy Love 

Titel: Hammerhead

Det er hele syv år siden, at Lucy Love sidst var aktuel med et nyt studiealbum, men med singlen ”9 Bars” blev der annonceret nyt materiale i form af et fjerde album sidste måned. Det kommende album er inspireret af Lucy Love og den faste producer Yo-A-Kims fælles interesse for horrorfilm, sci-fi-film og comic books, og om albummet udtaler Lucy Love: “På Hammerhead har jeg haft lyst til både at frigøre mig fra mig selv, blandt andet ved at skrive sange om at være "Zombieslayer" og navigere i "Catacombs", men også snakke højt om for eksempel min "OCD" og konfrontere mørket inden i mig.”

Udgivelse: 2. oktober

Søn

Titel: Danish Crown

Søn beskriver sig selv som smadderpop. De fem nære venner i Søn mødte hinanden under et højskoleophold, hvor de fandt en fælles interesse og forståelse for musikken. Det har udmundet i det anmelderroste debutalbum Det skandinaviske design, der udkom sidste år. Her dyrker bandet den håndspillede, rå og eksperimenterende indiepop, mens det lyriske omdrejningspunkt er de moderne, vestlige idealer, som ofte clasher med virkeligheden.

Søn har udgivet smagsprøver på albummet, og som de skriver: ”Nu hvor YouTube ikke gider betale danske musikere, så er den uploaded på Vimeo..!

Udgivelse: 9. oktober

Brimheim

Titel: Myself Mispelled – ep

Hvad end man kalder det alt pop, mom-goth eller soft grunge, som er de genreforslag, man finder på den tilhørende Instagramside, er den dansk/færøske Helena Heinesen Bebensdorff, alias Brimheim, ved at skyde sin karriere godt i gang. Debutsinglen ”Kafka” og den efterfølgende ”Four Chambers” peger frem mod en debut-ep, som bliver holdt øje med både herhjemme såvel som internationalt. Se ”Four Chamber” på Vimeo.

Udgivelse: 16. oktober

Dør Nr. 13

Titel: Dør Nr. 13

”En undergangsplade, man kan danse til.” Sådan beskriver postpunk-pop-kvintetten Dør Nr. 13 selv deres andet album, det selvbetitlede Dør nr. 13. Det består af førstehåndsberetninger om dysfunktionel kærlighed fra et narkovædet parforhold, og var planlagt som efterfølger, en side B til sidste års ep Side A. I stedet endte det med at blive et helt nyt album.

Udgivelse: 16. oktober 

Henrik Lindstrand

Titel: Nordhem

Dette er Kashmir-keyboardisten Henrik Lindstrands tredje soloalbum, som er sidste led i en trilogi af instrumentale fortællinger, der med klaveret som eneste virkemiddel skaber et minimalistisk og intimt univers. Med den fortsat svenske titel er efterfølgeren til Leken (2017) og Nattresan (2019) en hyldest til Lindstrands skandinaviske rødder.

Udgivelse: 23. oktober

Jonah Blacksmith

Titel: Brothers

Folk-rockgruppen med Thy-brødrene Simon og Thomas Alstrup i front er klar med deres tredje album, opfølgeren til det selvbetitlede udspil fra 2017. Sidste efterår spillede de for fulde huse i blandt andet DR Koncertsalen, og flere koncerter på deres tour i oktober og november 2020 er også allerede udsolgt. Gruppen har indtil videre udgivet singleforløberne "Monster" og "Honey".

Udgivelse: 23. oktober

ibens

Titel: Cocio & Beton

Carsten Lykke (sang og guitar), Henrik Marstal (bas og kor) og Kristian Obling (trommer) er tilbage med deres femte album, opfølgeren til sidste års comeback carstenshenrikskristians, der modtog de maksimale seks stjerner i GAFFA. Det nye album byder på triopoprock, men udvidet med strygere, synths og ambiente støjflader. Teksterne handler ifølge bandet om "den umulige, den uønskede og den forløsende kærlighed, om teenageårenes intense erindringer samt om afmagten over skilsmisse og forestående økonomisk ruin."

Udgivelse: 23. oktober

Ganger

Titel: Tro

Ganger er tilbage efter det velmodtagne, Steppeulven-vindende debutalbum Mørk. Denne sommer har gruppen haft to optrædener på tv med deres numre ”Tsunami” og ”Pumper Mama”. Deres musik er blevet kaldt ”et univers af store armbevægelser, storladne symfonier og smertelig, humoristisk lyrik – det hele drevet af et himmelhøjt ambitionsniveau og en forkærlighed for det obskure”

Udgivelse: Oktober

Hugorm

Titel: Kom vi flygter

Trioen, der består af Nephew-sangeren Simon Kvamm (forsanger), Morten Gorm (guitarist) og Árni Bergmann (synthesizer, beats, backtracks), er Simon Kvamms nye projekt efter at Nephew på Smukfest 2019 spillede deres "sidste koncert i denne omgang”. Hugorm blev dannet i Cold Hawaii, for nogle også bedre kendt som Klitmøller, tilbage i 2017, men det var først i januar i år, at trioen præsenterede deres musik for verden.

Udgivelse: Oktober

Jesper Binzer

Titel: Save Your Soul

D-A-D-rocklegenden udgav i 2017 sit første soloalbum, Dying Is Easy, og sidste år udkom han så med A Prayer for the Loud sammen med bandet. Forårets omstændigheder betød, at den 54-årige rockmusiker havde overskud og tid til at lege med sine egne idéer, hvilket har givet plads til et opfølgende andet soloalbum, der udkommer til november. Det nye album er skabt i samarbejde med producer Søren Andersen, som også var med inde over Dying Is Easy. Den første single, "Premonition", kredser om mennesket med dets irrationelle blik på verden.

Udgivelse: 6. november

Dicte

Titel: All Good As it Is

Dicte er på vej med sit tiende soloalbum fra og med debuten i 1994, hvis man medregner 2017-albummet Uppers indspillet sammen med Claus Hempler. Om det nye album udtaler hun: “Jeg kunne mærke, at de sange, jeg havde skrevet, havde brug for mere stoflighed og filmiske lag end min forrige udgivelse, da de vel, mere end kærlighedssange, er en slags tour de force igennem livet og den tid, vi p.t. befinder os. Det krævede en ny måde at producere, og i starten legede vi mere med lyd end egentlig sangskrivning, og det er der efter min mening kommet nogle fantastiske sange ud af. Og lyden kan nok godt beskrives som en slags ny-nordisk elektronisk folk”.

Udgivelse: 13. november

Folkeklubben

Titel: Vides endnu ikke

Da GAFFA interviewede Folkeklubben tilbage i 2018, fortalte sanger og primær sangskriver Kjartan Arngrim, at bandet insisterede på at udgive et nyt album mindst hvert andet år og turnere intenst mellem pladerne. Gruppen har indtil videre holdt ord på deres første fire album, og det ser de ud til at blive ved med, idet de for længst er ude med singlen "Tranquebar (Søndag i april)". Bandet forventer at udsende deres næste album til efteråret – to år efter forgængeren Sort Tulipan.

Udgivelse: Efteråret

 

Og to bonusser:

Måske: Goss

Titel: Vides endnu ikke

Tidligere Reptile Youth-forsanger Mads Damsgaard Chrisensen, nu kendt som Goss, rygtes at udgive sit første Goss-album inden for overskuelig fremtid. Hans seneste udgivelse er singlen "Country Boy" fra maj måned.

Udgivelse: Måske efteråret

Måske: The Minds of 99

Titel: Vides endnu ikke

Okay, vi ved ikke med sikkerhed om vi får et nyt album dette år – nu er deres Parken-koncert jo også udskudt til næste år – men med tre singleudgivelser tæt på hinanden kan man ikke lade være med at håbe. Københavner-kvintetten har spillet på nærmest alle danske festivaler de seneste år, men deres eneste koncert i hele 2020 lørdag den 12. september i Telia Parken blev desværre udskudt et år for nylig som følge af pandemien. De tre 2020-singler ”1, 2, 3, 4” og ”Som Fluer” og "Big City, Bright Lights" er udgivet på den spacy hjemmeside Infinity Action, og vi holder vejret i håb om et nyt album.

Udgivelse: Måske inden årets udgang – vi håber!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA