x

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

Der sker så meget på den danske upcoming scene. I vores "Hold øje med"-sektion præsenterer vi dig for en række nye artister, som du med fordel kan tjekke ud.

FILIPPA 

Hen over sommer og det spæde efterår er en ny kunstner spiret fra det danske vækstlag. 25-årige Filippa de Neergaard går ved sit fornavn, når hun stiller sig op på en scene. Her præsenterer hun os for popmusik med et moderne twist. Som hun selv beskriver det, er det pop med et twist af sørøver og melankoli med en bas, der kradser i mellemgulvet.

Den nyeste single fra den unge københavner er ”Just One Night”, som mest af alt minder om følelsen af at stå på et dansegulv og blive fuldstændig opslugt af musikken og menneskene. At gå i et med følelsen af frihed, velvidende om, at når sangen slutter er denne følelse forbi. Den varer kun en enkelt aften, som man helst så vare evigt.

Hun har derudover velsignet os med to livesessions i storladne omgivelser, hvor al elektronik er pillet ud af sangene ”Loverboy” og ”Hotel” til fordel for håndspillede instrumenter og en inderlig, mørk vokal.

Tænk at lave sange, der taler til de tårevædede, ruskende efterårsaftener, når de håndspilles, og til dansegulvets neonlys, når der er skruet helt op for synthen.

FABER 

Inden den berygtede lockdown trådte i kraft, trådte Viola Faber op på scenen foran et tætpakket Loppen, hvor hun varmede op for rockkometerne fra Joyce. Som en skarp kontrast til Joyces maskuline udtryk i deres hårde produktioner stod FABER gemt i mørke omkredset af hvide neonlys. Mystisk og drømmende. Ærlig og helt særlig. Lidt som musikken fra den 23-årige musiker også er.

Synth, samples, distortede vokaler og ekko går hånd i hånd i det drømmende univers. På grænsen til triphop blandet godt op med en klassisk elektropop danser Faber i sit lydbilledes mange lag. Hun er på en og samme tid metallisk og organisk, uhæmmet og skrøbelig. Præcis som de tidlige inspirationskilder i Björk og Portishead.

Debut-ep’en Græder rigtig pænt og dens ”Bjerge i brand” har allerede været i fast rotation på P6, og vi forudser, at den nyeste single ”Rosa Gift” også ender der.

HIMMELRUM

Fra første tone er der ingen tvivl om, at Himmelrum er noget helt særligt. De har allerede fyldt spillesteder i det meste af Danmark, hvor publikums er blevet omsluttet af det særlige univers. Himmelrum er nemlig en god blanding af tidlig Mew, The Stone Roses og My Bloody Valentine.

Himmelrum er legesyg og med tydelige træk fra en DIY-tilgang til musikken. Deres sangskrivning matcher Mews tidlige progressive legesyge og tekniske overlegenhed, mens deres univers emmer af de omsluttende stemninger fra shoegaze-genren. Omsluttende er netop, hvad Himmelrums lyd er. Trompet, guitar, trommer, synths og dansksproget vokal flyder ud af højttalerne og vikler sig helt ind i kroppens forgreninger.

De fire unge mænd har med singlen ”Kære Blå, sender sonar!” budt os velkommen til et tilbagelænet feinschmeckerunivers, som forhåbentligt kun bliver større på debutalbummet Vand, død & ensomhed.

HARKO

En ode til hunden Laika som en form for rum-idol. Lidt som at Michael Jorden er et basketidol.

Sådan introducerer kvartetten Harko deres seneste single ”Laika”. Navngivet efter et af de første dyr i det ydre rum. Det er derudover et dansabelt nummer, som er forløber til ep’en Out of Orbit. Denne er samtidig en fortælling om at være opdagelsesrejsende på jorden og i rummet. Om dets uendelighed og mysterier – og de følelser, der vækkes i én ved tanken om det.

De fem gymnasievenner fra Harko laver musik i slipstrømmen af The 1975, Coldplay og U2, mens forsangerens vokal minder om noget fra The Smiths og New Order. Det er popmusik med et rocket touch, løbende omkvæd fuld af eufori og eftertænksomhed i versene. Det er musik, der får pedalerne til at hamre derudad i takt med den insisterende guitar og hjertet til at banke med synthesizeren som følgesnor.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA