x

STATUS PÅ NORTHSIDE: "Vi vil ikke afholde festival, før vi kan det"

STATUS PÅ NORTHSIDE: "Vi vil ikke afholde festival, før vi kan det"

Når det kommer til festivalerne Tinderbox og NorthSide har der været stille siden april. Hvad er planerne for 2021? Kommer der en festival? Men at der har været stille er der en helt særlig grund til. Folkene bag har nemlig brugt tiden på, sammen med et hav af nationale samt internationale aktører, at revolutionere en sundhedsmæssig forsvarlig plan for festivaler og store arrangementer i en ny coronavirkelighed.

– Det kan jo virke helt absurd at tage den her snak i dag, siger festivalchef for NorthSide og Tinderbox Brian Nielsen i røret oven på gårsdagens nyheder om en delvis nedlukning af landet.

Ikke desto mindre fortæller Brian Nielsen om, at folkene bag Northside og Tinderbox sammen med en lang række professionelle aktører i skrivende stund arbejder på højtryk for at finde en fælles løsning og en fælles model, der skal sikre 2021’s festivaler. Den lange række af aktører tæller blandt andet Roskilde Festival, SmukFest, Dansk Live, Horesta, Dansk Erhverv, Divisionsforeningen, professor i Infektionsmedicin Lars Østergaard samt Jan Gorm Lisby, professor i Klinisk Mikrobiologi.

– Vi har kun interesse i at afholde arrangementer og festivaler, der er sundhedsmæssigt forsvarlige. Vi vil ikke afholde festival, før vi kan det. Derfor har vi hele året frem til nu arbejdet med en model, der skal sikre, at vi kan gå sikkert og trygt til festivaler i 2021, fortæller Brian Nielsen og fortsætter: 

–  Vores hold består udelukkende af de dygtigste eksperter på området, så vi mener, at der med denne model er et stort håb forude. I princippet kan man sige, at vi lige nu assisterer regeringen i at kigge fremad. Så kræver det naturligvis, at regeringen vil tage godt imod vores gennemarbejdede løsning og være åbne og imødekommende over for den. Og det har vi en klar forventning om, at de er.
 
Coronapas ved indgang 

Løsningen skal findes i det såkaldte coronapas. Et coronapas er en personlig dokumentation for, at man er blevet testet negativ for COVID-19. Planen opererer således med et forløb, hvor man screener folk med quick-tests ved arrangementer med stigende publikumskapaciteter igennem foråret 2021, som man lige nu forventer godkendt videnskabsetisk. Ved afslutning af dette forløb forventer man, at et Corona-pas ved adgang til arrangementerne kan vise, at folk er negativ testet for Covid-19, har modtaget vaccinen eller at man har antistoffer i kroppen, eller man aktuelt er quick-testet ved indgang til arrangementet.

– Det er et kæmpestort stykke arbejde at få alting til at flaske sig. Først og fremmest skal vi have styr på logistikken og den videnskabelige sikkerhed i arbejdet med quicktest til screening af folk, fortæller Brian Nielsen og fortsætter: 

– Derfor er det også planen, at den her model naturligvis skal testes af, så vi har videnskabelig evidens. Men lige nu er det selvfølgelig problematisk, fordi der indtil videre kun har været åbnet op for en kapacitet på 500 mennesker, og vi har brug for at teste løsningen på langt flere. Første step bliver at prøve det af udendørs til fodboldkampe, som vi håber, at vi kan komme til tidligt i det nye år, fortæller Brian Nielsen.

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival klar med 29 navne – og tanker om fremtiden

Men bliver der en NorthSide og Tinderbox Festival i 2021?

Mens Roskilde Festival og SmukFest allerede har annonceret en række navne til næste års festivaler, har der været stille hos NorthSide og Tinderbox.

– Festivaler er jo forskellige. Vi har fulde programmer liggende klar, men vi har kun offentliggjort et enkelt navn, flere offentliggørelser kommer til i det nye år, og så kan vi forhåbentlig også fortælle mere omkring, hvilke forhold der kommer til at gøre sig gældende.

Før at der overhovedet bliver festivaler næste år, er det alfa og omega, at regeringen, Statens Serum Institut og Sundhedsministeriet imødekommer projektet og vil være en aktiv del af løsningen og dialogen.

– Vi forventer ikke at vi får en tilladelse i dag, men vi forventer, at man tager et seriøst kig på vores løsning. Nu har vi fremlagt denne plan, og vi har alle de nødvendige eksperter og aktører med os i ryggen, fortæller Brian Nielsen og fortsætter:

– Vi tager det her ekstremt seriøst, og det håber jeg at regeringen og myndighederne vil være imødekommende overfor. Hvis de for eksempel har nogle ændringer eller andre bud på løsninger, så lytter vi selvfølgelig til det. Men det er en klar forudsætning at vi, og alle andre i projektet, får lov til at sidde med ved det bord, der skal afgøre vores skæbne. Og det har vi en klar forventning om, at vi får lov til.

LÆS OGSÅ: Smukfest melder nyt om festivalen 2021


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA