x

LEDER: Genåbning af livemusikken – får vi snart en melding?

LEDER: Genåbning af livemusikken – får vi snart en melding?

Musikken må vente i den forsigtige genåbning af landet – men hvor længe?

Regeringen og resten af rød blok har netop vedtaget en forsigtig genåbning af landet efter mere end to måneders nedlukning. Butikker under 5000 kvadratmeter (herunder plade- og instrumentforretninger, hurra!) samt udendørs kulturtilbud (det vil sige forlystelsesparker, zoologiske haver og lignende) bliver genåbnet over hele landet, og det samme bliver afgangsklasser i grundskolen samt ungdoms- og voksenuddannelser i Nord- og Vestjylland. Og så lidt mere på Bornholm.

Op til vedtagelsen diskuterede politikerne især de ældste skoleklasser, ungdomsuddannelserne og de mindre butikker, men kun i meget begrænset omfang kulturlivet og slet ikke livemusikken. Den har stort set ikke været på dagsordenen siden begyndelsen af februar, hvor SFs kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk kaldte kulturminister Joy Mogensen i samråd for at få et svar på, om ministeren ville garantere kompensation til sommerens festivaler, hvis de ikke kan afholdes enten helt eller delvist. Noget, der er indført i lande som Norge, Tyskland og Østrig. Svaret fra kulturministeren var, at man grundet den stadig usikre smittesituation ikke turde love noget endnu, men at man var i løbende dialog med festivalerne.

Dengang udtalte Brian Nielsen, leder af NorthSide og Tinderbox, til sitet Kulturmonitor, at man var nødt til at have en afklaring inden 1. marts, hvis man skulle fortsætte med at forberede festivalerne. Noget, Socialdemokraternes kulturordfører Kasper Sand Kjær over for GAFFA i begyndelsen af februar håbede kunne lade sig gøre, men han turde ikke love noget. Siden har jeg ikke hørt nyt fra den kant.

Vi runder 11. marts etårsdagen for den første nedlukning af Danmark. Siden da har livemusikken herhjemme været lukket totalt ned i sammenlagt fem måneder, og i de resterende syv har den været underlagt restriktioner – maksimalt 500 personer, siddende og med afstand. Og vi må altså vente lidt endnu med den musikalske genåbning, minimum til og med den 5. april. De danske musikere er i fuld gang med at flytte deres turnéer igen-igen, enten til det sene forår eller til efteråret. Samtidig udskyder flere internationale navne deres Europaturnéer og dermed Danmarksbesøg til 2022, senest Celine Dion, Aerosmith og A-ha.

Der er dog lys for enden af tunnelen. Efter planen vil alle danskere, der ønsker det, være færdigvaccinerede omkring slutningen af juni, og lignende forudsigelser gælder en lang række andre europæiske lande. Trods nye mutationer skulle vaccinerne også være temmelig sikre over for dem, og ellers kan vaccinerne hurtigt opdateres, så vidt jeg forstår. Herhjemme præsenterede regeringen, Dansk Erhverv og Dansk Industri i begyndelsen af februar sine planer om et digitalt coronapas, der kan give adgang til eksempelvis festivaler og store koncerter, hvis man enten er vaccineret mod corona, har dannet antistoffer efter sygdom eller kan fremvise en ny, negativ test.

Til GAFFA fortalte professor og virolog Allan Randrup Thomsen i januar, at alt blev lettere med vacciner, men der stadig var en vis usikkerhed ved vaccinerne, og med en Roskilde Festival med 100.000 vaccinerede personer på pladsen ville der stadig være 5000, der ikke var beskyttede. Men de kan vel så blive testet eller hvad? Eller er det stadig for usikkert med hurtigtest i stor stil?

Under alle omstændigheder kunne det være rart med en snarlig afklaring fra politisk side. Jeg orker næsten ikke at gentage de mange historier om de økonomisk hårdt trængte musikere og koncertarrangører og det store bureaukrati omkring ansøgninger om kompensationer. I februar gik den nordjyske koncertarrangør Spar Event konkurs. Okay, de var heller ikke så økonomisk velpolstrede før coronaen, men den blev altså deres skæbne.

Forklaringen er nok, at regeringens eget ekspertpanel, Den Faglige Referencegruppe, i en rapport i januar vurderede, at en genåbning af kulturinstitutioner kun havde en "lav indvirkning" på samfundsøkonomien og kun "nogen betydning" for trivsel og mental sundhed, modsat "grundskole", "ungdoms- og voksenuddannelser", "idræts- og foreningsaktiviteter", "forsamlinger op til fem personer" og "arrangementer i private hjem og sociale kontakter", der havde størst betydning for trivsel og metal sundhed. At genåbning af kulturaktiviteter til gengæld kun havde ”lavest/middel” betydning for smitteudbredelsen i negativ retning, og at det havde stor betydning for den individuelle frihed, betød åbenbart ikke så meget.

Lektor i musikterapi Stine Lindahl Jakobsen kunne også tilbage i oktober over for GAFFA fortælle, at musikoplevelser har en helbredende effekt på den mentale sundhed. Noget, som nok ikke kommer som den helt store overraskelse for mange musikelskere.

Uanset hvad kunne det være rart med en tidsplan frem for den konstante uvished. Sådan en har Boris Johnson for nylig præsenteret i England – naturligvis med forbehold for ændringer, men alligevel. Her er planen at ophæve alle begrænsninger for fysisk kontakt den 21. juni, men de er så også længere fremme i deres vaccineudrulning, end vi er. Det kunne være rart med noget tilsvarende herhjemme. Så man er sikker på, at lyset for enden af tunnelen ikke bare er et modkørende tog.

PS: Og husk nu at købe koncertbilletter til de koncerter, der bliver annonceret i denne tid, og behold de billetter, du allerede har købt. Og brug så de penge, du sparer på ikke-afholdte koncerter, på køb af plader, merchandise og eventuelt instrumenter. Det er jo i vores alle sammens interesse at holde liv i musikken.

LÆS OGSÅ: "Mens vi venter på at ses igen'': En ny platform for live-koncerter

Ole Rosenstand Svidt har været redaktionssekretær på GAFFA siden 2002. Går, når der ikke er coronanedlukning, til 1-2 koncerter om ugen og cirka 10 festivaler på et år.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA