x

NANA JACOBI-INTERVIEW: En Magnet Sky, der tiltrækker store armbevægelser

NANA JACOBI-INTERVIEW: En Magnet Sky, der tiltrækker store armbevægelser

Tarzanpositur og et stort brøl. Det er sådan, Nana Jacobi reagerer, da jeg spørger hende, hvordan det er at stå her. Hun er afklaret og fattet. Det lyser klart ud af øjnene på hende, når vi taler om udgivelsen af albummet Magnet Sky. Og det er som om, at hun lige dér opdager, at der ikke er nogen frygt forbundet med udgivelsen.

– Jeg har sådan en fandenivoldsk “jeg-skal-FANDME-vise-jer”-følelse i kroppen. Damn, hvor har jeg brugt meget energi på tvivl og frygt førhen. Det skal være så meget slut nu. Det er kæmpestort for mig at stå her nu – i stilheden før stormen – blandt andet fordi jeg har brugt flere år på det her album.

Et dynamisk og melodisk popværk med store armbevægelser. Sådan kan man beskrive Magnet Sky. Og i virkeligheden passer den beskrivelse også ret godt på Nana Jacobi selv. Selv i et skærminterview tordner hun igennem, og det lader til, at det der med at tordne frem er en del af Nanas DNA.

– Det har været en ret lang proces at nå frem til et sted i mig selv, hvor jeg er ligeglad med, hvad andre tænker om mig og min musik. Men det sted befinder jeg mig til gengæld i nu. Jeg synes, at Magnet Sky er blevet et mega cool og storslået album. Det er første gang, at jeg bevæger mig ind i et elektronisk univers, hvor jeg på mine andre plader har haft en mere håndspillet lyd. Jeg har altid haft den udfordring – eller sådan føltes det mere førhen – at mit musikalske univers befinder sig imellem to stole. Jeg er ikke 100 procent mainstream, jeg er ikke 100 procent undergrund/indie, jeg står rigtig meget i et mellemrum der.

– Jeg kan godt lide, at sangene har en poppet tilgængelighed og melodiøsitet, men samtidig udfordrer lytteren musikalsk og lyrisk. Det har været en stor udfordring i forhold til branchen, der godt kan lide kasser og at kunne sortere efter genrer, vi kender. Men jeg har valgt at blive stående i det mellemrum, for når jeg skaber musik, så er det bare dér, musikken befinder sig. Så i stedet for at se på det som et problem, har jeg valgt at insistere på, at det her er mig. Det her er min lyd.

En kropslig oplevelse 

Det der med de store armbevægelser afspejles i Nana Jacobis musikalske og eksperimenterende univers. I bogstaveligste forstand. Musikken bliver et rum og et sted, hvor det drømmende møder det dansable, og hvor den skal mærkes på et konkret fysisk plan.

– For mig er musik en meget kropslig oplevelse. Jeg er faktisk ude af stand til ikke at bevæge mig, når jeg hører musik. Det dér med at mærke beatet og bassen, der går i kroppen, så musikkens puls bliver til ens egen puls, det ELSKER jeg. Og jeg drages af det eventyrlige ved elektronisk musik, som jo består af ikke-definérbare instrumenter og derfor sender min fantasi på langfart.

Hold dit hjerte blødt

Titlen Magnet Sky refererer til et stærkt ønske, Nana har om en ny måde at være i verden på. Magneten er det hårde metal, som tiltrækker. Skyen er det lette og luftige, der svæver forbi på himlen. En dualitet, der illustrerer det fysiske over for det åndelige, men også det at tiltrække og give slip – det at handle og det at lade op. Et billede, der er blevet Nanas personlige pejlemærke efter i flere år at have bevæget sig i en intens og udmattende “knokle-energi” for at kunne få tingene til at hænge sammen – som musiker, bagkvinde i HUN SOLO, mor, kæreste og menneske. 

Pladen indeholder et drømmende og mere poetisk univers på den ene side, hvor skæve twists afspejler menneskelivets udfordringer. På den anden side forholder albummet sig direkte til bevægelsen i tidens køns- og ligestillingsdebat, som Nana igennem HUN SOLO er en aktiv del af. Men det er vigtigt for Nana at gå ind i debatten med et åbent og varmt sind.

– Min drivkraft, i forhold til at deltage i ligestillingsdebatten, har aldrig været vrede. For mig har det været enormt vigtigt at gå ind i debatten med en varme, for så tror jeg, at vi kommer længst. Jeg tror, det har en enorm betydning, hvordan vi taler sammen. Sociale medier er jo i virkeligheden det værste eksempel på, hvor grimt det kan blive. Jeg forstår godt, at debatten er følelsesladet for mange, men jeg tror, at det er vigtigt, at vi rent faktisk forsøger at have en reel samtale, hvor vi ikke bliver vrede på hinanden over, at vi ser verden forskelligt. For så kan samtalen jo være lige meget, og så flytter den ikke noget.

– Det er blandt andet ud fra den tanke, at slutnummeret på pladen, “Hold dit hjerte blødt” er blevet til. Den har vidunderlige Jeanett Albeck og Annika Aakjær på featuring, og den handler om, som titlen indikerer, at holde sit hjerte blødt – ikke kun i en debat, der kan få bølgerne til at gå enormt højt, men også i alle andre slags møder, vi har mennesker imellem.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Et stærkt magnetfelt, der tiltrækker gedigne pop-vibrationer

Hvem: Nana Jacobi er lidt af en patchwork-profil. Hun fik oprindeligt opmærksomhed med sangen “Open Sky” fra filmen En kort, en lang, har arbejdet som filmkomponist og er en af grundlæggerne bag HUN SOLO, som sætter spot på kvindelige artister og ligestillingsdebatten. 

Hvad: Nana Jacobi er lige nu albumaktuel med Magnet Sky.

Hvor: Efter udgivelsen af Magnet Sky tager Nana Jacobi på turné rundt i landet. På grund af corona bliver forårsturnéen rykket til efteråret. 

Hør "Sorgfugl" fra Magnet Sky – der er online releasefest den 26. februar klokken 19 på Nana Jacobis Facebook-side:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA