x

GAFFA-Pris-vinder Benjamin Hav: ”Det var dumt af jer at stemme på mig”

GAFFA-Pris-vinder Benjamin Hav: ”Det var dumt af jer at stemme på mig”

Blandt årets GAFFA-Prisen-vindere var Benjamin Hav, der sejrede kategorien "Årets Danske Hiphop-Udgivelse" med sit andet soloalbum Dit Syge Dyr. Her får du råt for usødet det måske bedste vinderinterview nogensinde. 

Hvad vil du sige til dem, der har stemt på dig?
– Det var dumt af jer at stemme på mig, jeg er et dårligt og useriøst menneske, så på den måde har I dummet jer, og det kan jeg kun beklage. Vi bør alle stræbe efter en virkelighed, hvor ambitioner møder virkeligheden i en eksplosion af gennemsigtig glæde, men i dette tilfælde har I ikke levet op til jeres ansvar. Men jeg er glad for prisen, selvom det er en uanstændig gestus.

Hvad har været højdepunktet for dig i 2020?
– Højdepunktet har været mit store NGO-arbejde, som jeg ikke ønsker at uddybe yderligere, da jeg ikke er så altoverskyggende uselvisk af selviske årsager. Derudover har jeg været i Vejle og Horsens, og det var virkelig dejligt.

Hvad har været bundskraberen for dig i 2020, ud over coronaen generelt?
- Det var, da Jung vandt så mange priser til GAFFA-Prisen 2021. Selvom det tidsmæssigt foregik i 2021 føler jeg, at det var et vemodigt kip med hatten til det forgangne års dystre armod, at et band med så arrogante medlemmer kan vinde så mange priser. Jeg løber normalt ikke med rygter, men jeg har hørt, at forsanger Jonas ikke er blevet PCR-testet i seks måneder, selvom det har været et ufravigeligt krav fra GAFFAs højtelskede leder Sidsel, for at deltage i GAFFA-Pris-showet, og det er den slags ufravigelige sandheder, der er landet lidt øv i mavsen, når man tænker på de alvorlige udfordringer, vi står med – ikke mindst i mit NGO-arbejde, der fylder en stor del af min hverdag, men som jeg ikke ønsker at gå yderligere ind i, af åbenlyst uselviske årsager. 

Hvad har du brugt corona-tiden til, og har du kunnet bruge den til noget rent kreativt?
– Jeg har lavet mit nye album, Tesla, der udkom forleden, til stor glæde for mig selv og ikke mindst den støt voksende skare af mennesker, der udgør min musikalske familie. Det har været en ondskabsfuld rejse ind i noget ulækkert, men på samme tid en nænsom balletagtig bevægelse af den dæmoniske hånd gennem uendelige lag af luftig silke i vinden.

Hvad skal du i 2021?
– Jeg skal spille nogle psykopatiske koncerter med mit syv mand store band. Mere info følger, hahaha det bliver fuldkommen EXTREME, nej HOLD NU, jeg kan ikke sige mere, men HOLD NU det bli'r fucking fucked. 

Du var forbi Simon Kvamm og resten af Hugorm på scenen, fordi I har lavet nummeret ”Der Er Sket Noget” sammen. Hvordan kom det samarbejde i stand?
– Jeg har altid haft en dyb øjenkontakt med Simon, og det har så ført en masse griseri med sig, herunder samarbejdet med nummeret. 

Hvem af de andre GAFFA-Pris optrædende kunne du se dig selv lave noget sammen med? Jeg kunne godt se dig klæde et BAEST-nummer f.eks.
– God ide med BAEST, det er jeg glad for, du siger.

Prisen skal hjem og stå på dine døtres værelse, sagde du. Hvad tror du, de siger til den? Og har de en hylde med alle dine priser? 
– De har en to meter høj granitskulptur formet som en reol, hvor alle mine priser står, men det begejstrer dem ikke længere. De har forsøgt at smelte min seneste DMA om til en Barbie-seng, og jeg sværger, de fortrød det. 

Kæmpe performance her til aften – hvad kan vi forvente af dine kommende koncerter?
– Mine kommende koncerter bliver BIG SHOW. BIG SHOW - BIG SMILE - BIG LIFE - HELLO DARKNESS, MEN MEST HELLO JOY… og det er ikke Mogensen. 

Har du nogle gode råd til alle os andre, der gerne vil lave kompromisløs kunst og hive pengene hjem som boligspekulanter?
– Don't do it. Det er mit råd. Jeg er ikke sikker på, at I kan finde ud af det, så det ville være lettere for jer bare at lade være, og få jer et middelkedeligt job og køre den sikre vej ned i farvel-skakten. Man skal ikke undervurdere trivialiteternes grå nedtursmelodier.  

Surprise-udgivelser synes at være vejen frem for dig. Hvad er der ved den udgivelsesform, der tiltaler dig?
– Jeg kan godt li' at forskrække folk. At stå bag en dør i din entre, musestille med udspilede øjnæbler og rolig vejtrækning med et konfettirør i hånden, klar til at ruske dig, og hvis du ikke kan lide det, så kan du lære at lide det. Ellers må jeg lade være, men det virker bare urealistisk. 

Du har udgivet tre album på lidt over et år. Har du tænkt dig at fortsætte i det tempo?
– Mit tempo er hemmeligt. Det eneste, jeg ikke deler med folk er mit tempo. Du kan kigge på mig, du kan råbe ad mig, du kan sige, at du elsker mig med dyb og forvirret stemme, men du får aldrig mit tempo. Mit tempo er MIT tempo. Det er derfor det hedder "mit" tempo.  

Se GAFFA-Prisen på TV2 Play

LÆS OGSÅ: GAFFA-Prisen – og vinderne er…


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA