x

Før nattens show: Fem mindeværdige Grammy-øjeblikke

Før nattens show: Fem mindeværdige Grammy-øjeblikke

Fra Michael Jackson til Milli Vanilli

Når de amerikanske Grammyer søndag den 14. marts amerikansk tid uddeles for 63. gang, er alting lidt anderledes end normalt på grund af pandemien. Showet afvikles live forskellige steder i Los Angeles, men uden publikum, bortset fra de nominerede og nogle få andre.

De optrædende er Cardi B, BTS, Billie Eilish, Doja Cat, Haim, Dua Lipa, Megan Thee Stallion, Harry Styles, Taylor Swift, Bad Bunny, Black Pumas, Brandi Carlile, DaBaby, Mickey Guyton, Brittany Howard, Miranda Lambert, Lil Baby, Chris Martin, John Mayer, Maren Morris, Post Malone og Roddy Ricch

LÆS OGSÅ: The Weeknd vil boykotte Grammy-uddelingen fremover

Flere kategorier har desuden skiftet navn for at være mere inkluderende. Best Urban Contemporary Album har skiftet navn til Best Progressive R&B Album, Best Rap/Sung Performance hedder nu Best Melodic Rap Performance, Best Latin Pop Album hedder nu Best Latin Pop or Urban Album og Best Latin Rock, Urban, or Alternative Album hedder nu Best Latin Rock or Alternative Album. 

LÆS OGSÅ: Grammy-nomineringer 2021: Kvinderne fører – også i rockkategorierne

Den celebre ceremoni har altid været god for både rørende og latterlige øjeblikke, når så mange mennesker samles under ét tag for at hylde det forgangne års musik. Vi har samlet fem mindeværdige momenter.

5) Dylan soja-bombet

I 1998 var Bob Dylan for en gangs skyld knap så vrissen. Han havde året forinden udgivet det mesterlige "Time Out of Mind" produceret af Daniel Lanois, og han skulle optræde til ceremonien med et nummer herfra. Smilet forstummedes dog en smule i Dylans ansigt, for knap var han gået i gang med "Love Sick", en mørk og hjemsøgende sang, før en ung mand sprang op på scenen i bar overkrop med ordene "SOY BOMB" skrevet henover brystkassen. Det slog dog ikke den gæve Dylan ud, som rystede lidt på hovedet og spillede videre, mens sikkerhedsfolk fik den unge mand slæbt af scenen. Det skulle åbenbart være et eksempel på performancekunst. Der er dog stadig ikke nogen der ved, hvad en "soja-bombe" er, og hvad den har med Bob Dylans sangkatalog at gøre.

4) Æg-cellent

Hvis du nogensinde skal til Grammy-ceremonien, er måden du gør din entre på vigtig. Det er et spørgsmål om stil. Når du står på den røde løber, skal du nemlig være sikker på, at fotograferne vender deres glimtende linser mod dig. Mange har forsøgt med nedringede kjoler – her tænker vi især på den stoføkonomiske kjole Jennifer Lopez havde på i 2001 – men Lady Gaga må løbe med, hvis ikke en Grammy, så prisen for mest originale ankomst på den røde løber. I 2011 ankom den kunstneriske mademoiselle i et kæmpe æg, båret af nogle standhaftige modeller. Heri lå hun gemt i tre timer, for ligesom at leve sig ind i rollen (som blomme), før hun brød ud af skallen på scenen for at synge "Born This Way". Hvorvidt det er appetitvækkende, overlader vi til den individuelle smag.  

3) Taknemmelighed er en dyd

Kanye West må have taget noter fra Grammy-overrækkelsen i 2004. Da Evanescence vandt i kategorien "Bedste nye navn", følte 50 Cent sig straks så forsmået, at han måtte vise, hvad en rigtig gangster er lavet af. Han stormede op på scenen og afbrød forsangerinde Amy Lee i hendes takketale - hvori hun i øvrigt takkede 50 Cent. Sådan er det også til en prisoverrækkelse, det er svært ikke at blive skuffet. Det er desværre bare ikke alle, der husker, at man også godt kan opføre sig ordentligt og tage et nederlag med oprejst pande. 

2) All thriller, no filler

The King of Pop, Michael Jackson, kommer man ikke udenom. Det er måske særlig året 1984, der var afgørende i at krone ham med hans titel. Her var han nomineret i hele 12 kategorier, og han tog otte statuetter med hjem til Neverland Ranch for albummet "Thriller". Det kan vel heller ikke overraske, at albummet har solgt i omegnen af 40 millioner eksemplarer, når man tænker på, hvor mange af Jacksons største hits der er at finde på lige netop "Thriller".  

1) Kan I synge eller hva'?

I 1990 modtog duoen Milli Vanilli en Grammy for "Bedste nye kunstner". Men hov, de to hårdtpumpede fyre var bedre til at mime til et backing track end at synge selv, og det er da heller ikke for deres musikalske egenskaber, at de nævnes i denne sammenhæng. Den skandaleombruste duo var nemlig de første i Grammyens historie til at få frataget deres pris, da det på pinlig vis blev afsløret, at de ikke havde åbnet munden én eneste gang på deres debutalbum. 

LÆS OGSÅ: 18 danske navne, der har været nomineret til en Grammy – fem vandt


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA