x

GUIDE: 15 vigtige debutalbum, der fylder 20 år i 2021

GUIDE: 15 vigtige debutalbum, der fylder 20 år i 2021

2001 var ‒ i mange genrer ‒ et godt år for musikken

For 20 år siden så mange nye spændende amusikere, sangere og rappere dagens lys. Nogle af dem ser vi ikke længere i musiklandskabet, mens andre stadig udgiver musik og har gang i karrieren i dag, to årtier senere. GAFFA har samlet 15 vigtige debutalbums fra 2001, som i år kan fejre 20 års jubilæum – og som stadig kan tåle at blive lyttet til. De kommer nedenfor i vilkårlig rækkefølge.

1. Alicia Keys Songs in A Minor 

Sangerens debutalbum debuterede på førstepladsen af Billboards Top 200, da det udkom i juni 2001. Keys var på det tidspunkt 20 år gammel og havde skrevet på albummet, siden hun var 14. 

2. Gorillaz Gorillaz

Gorillaz’ debutalbum solgte over syv millioner eksemplarer, og skaffede gruppen titlen som ‘’Mest Succesfulde Virtuelle Band’’ i Guinness Rekordbog. 

LÆS OGSÅ: Gorillaz' debut fylder 20 – her er nogle af deres imponerende bedrifter

3. India.arie Acoustic Soul

Singer-songwriterens debut havde massiv succes og blev nomineret til ikke mindre end syv Grammy-priser, blandt andet til ‘’Album of the Year’’ og ‘’Best R&B Album’’. India.arie vandt dog først sin første Grammy i 2003.

4. Swan Lee Enter

Nummeret ‘’Tomorrow Never Dies’’ fra albummet var ét af 12 numre, der konkurrerede om at blive soundtracket til James Bond-filmen af samme navn. Sheryl Crow løb dog med æren. Sangen blev også nomineret til ‘’Årets Danske Hit’’, mens albummet var nomineret til ‘’Årets Danske Album’’ ved Danish Music Awards 2002 – gruppen med Pernille Rosendahl i front måtte dog gå tomhændede hjem. 

5. Immortal Technique Revolutionary vol. 1

Den altid samfundskritiske og attitudefulde rapper sparkede sin musikkarriere i gang med albummet, der i første omgang blev solgt på gaden og til hans koncerter, indtil det efter hans stigende succes blev gentrykt med stregkode og distribueret verden rundt af hans pladeselskab.

6. L.O.C. ‒ Dominologi

Aarhusrapperens albumdebut blev produceret af Suspekt-medlemmerne Rune Rask og Troo.L.S, og albummet fik ham cementeret på den danske hiphop-scene. Her mødte danskerne for alvor den drikkende og bandende karakter, som skulle dominere det danske musiklandskab de følgende mange år.

7. D12 ‒ Devil’s Night

Foruden at være den første officielle udgivelse med Eminems hjemmedrenge var Devil’s Night også det første projekt, der blev udgivet af Eminems pladeselskab Shady Records, der blev grundlagt i 1999. Albummet blev produceret af Eminem, Dr. Dre og D12-medlemmet Kon Artis.

8. The Strokes ‒ Is This It

Albummet er blevet krediteret som et af 00’ernes bedste af både NME og Rolling Stone. Det amerikanske rockband måtte dog ændre tracklisten, da albummet skulle udgives i USA. Udgivelsen faldt uheldigvis sammen med tragedien den 11. september, og nummeret ‘’New York City Cops’’ som er stærkt politi-kritisk virkede upassende, indsatsens fra beredskabsfolkene taget i betragtning.

9. Jack Johnson ‒ Brushfire Fairytales 

Jack Johnson fungerede som den primære musiker på sin albumdebut, hvor han synger, spiller klaver og spiller guitar. Siden sin debut har han udgivet syv andre album og udmærket sig som både skuespiller, musikproducer og dokumentarfilm-skaber.

10. Blue Foundation ‒ Blue Foundation

Gruppens debutalbum var det første, man kunne høre til den senere solist Kirstine Stubbe Teglbjærg og udkom på det velanskrevne elektroniske pladeselskab April Records. Hele albummet er produceret af Blue Foundation selv. 

11. Tina Dickow ‒ Fuel 

Tina Dickow startede sit eget pladeselskab, Finest Gramophone, i år 2000, efter at have haft samtaler med stribe pladeselskaber, der ønskede at markedsføre hende på en måde, som hun ikke var helt tilfreds med. Herfra udgav den dengang 23-årige sangerinde debutalbummet Fuel, som viste en lovende sanger og sangskriver.

12. Tenacious D ‒ Tenacious D

Det amerikanske comedy-rock-band med Jack Black i spidsen havde garvede musikere med sig i skabelsen af deres første album. Det talte blandt andet Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) på trommer og Warren Fitzgerald (The Vandals) på guitar. Selvom albummet debuterede på 38. pladsenpå den amerikanske hitliste, har det i dag opnået kultstatus blandt fans.

13. Sum 41 ‒ All Killer No Filler

Den canadiske rockgruppes debutalbum blev ikke rost til skyerne af anmeldere ved sin udgivelse, men grundet bandets efterfølgende enorme popularitet har albummet sidenhen fået status som en klassiker. På trods af anmeldernes blandede modtagelse var albummet en kæmpe succes, som blev certificeret platin få måneder efter dets udgivelse.

14. T.I. ‒ I’m Serious

Sydstatsrapperens debutalbum skulle desværre ikke vise sig at være hans store gennembrud. På trods af hjælp fra store navne som Pharrell, Lil John og Too Short på udgivelsen havde albummet ikke kommerciel succes og har til dato kun solgt omkring 270.000 eksemplarer. T.I.s gennembrud kom dog i stedet med 2003-albummet Trap Muzik.

15. Blue All Rise

Debuten startede det, der skulle blive boybandets korte og intense æra i popmusikken. Albummet modtog middelmådige anmeldelser i sin samtid, men det tilbragte alligevel hele 63 uger på den engelske Top 75 Albumliste og solgte omkring 1,3 millioner eksemplarer verden over. 


Læs også: GUIDE: De bliver store i 2021 – internationalt 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA