x

Dansk Live og professor er enige: Kulturen er åbenbart ikke vigtig for politikerne

Dansk Live og professor er enige: Kulturen er åbenbart ikke vigtig for politikerne

Sekretariatschef for Dansk Live og professor i oplevelsesøkonomi er ved at miste tålmodigheden

I disse dage holder vi vejret. Vi festivalgængere. Mens vi håber på øl, sommer, bas i brystet og bare en lille flig af normale tilstande. Men de, der holder vejret mest er festivalerne. Imens venter de på udmeldingerne fra den ekspertgruppe, ifølge den officielle plan, er sat til at være klar med en udmelding om de kommende restriktioner for sommerens festivaler i denne uge. Men udmeldingen lader vente på sig. Og det er både frustrerende og symbolpolitisk – og en klar nedprioritering af kulturen, mener Dansk Live og forsker i oplevelsesøkonomi. 

Kulturen er overset

– Det er en meget frustrerende tid. Det skal ikke være nogen hemmelighed, lyder det, da GAFFA i dag taler med Esben Marcher, sekretariatschef for Dansk Live, interesseorganisationen for festivaler og livemusik. Og ventetiden for de danske festivaler er svær. Han fortæller: 

– Man ved jo, at man kan forvente restriktioner oppefra. Man ved bare ikke hvilke. Og så ved man ikke, om det umuliggør, at nogle af festivalerne kan gennemføres. 

Hvad er jeres tanker om den langsomme udmelding? 

– Jamen, det opleves fra vores ende som om, at festivalerne ikke er vigtige. At man fra politisk side hellere vil lave aftaler, der kan vinde point hos vælgerne, fastlår Marcher. 

Det er tankevækkende 

Esben Marcher er ikke alene om dette synspunkt. For ifølge professor i oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet, Britta Timm Knudsen, har det sidste års tid med corona tydeliggjort, hvordan kulturen er stærkt nedprioriteret fra politikernes side. Og med de langsomme udmeldinger nu i endnu højere grad:

– Når man snakker om det her, ud fra et oplevelsesøkonomisk synspunkt, så er det tankevækkende, at oplevelsesindustrierne, som tæller både biografer, teatre og festivaler, er kommet i sidste række – overalt, siger hun og fortsætter:

– Det er noget, der i sidste ende slet ikke bliver taget seriøst, som var det en sektor, der faktisk også er berørt af corona.

Symbolpolitik? 

Knudsen er ikke tilbageholdende med at fremhæve den klare kommunikation, hun synes gør sig gældende i politikernes håndtering af kulturen under coronakrisen. Hun fortæller:

– Vi har en regering, der er socialdemokratisk. Og det synes jeg er ret tydeligt her. Her er at gøre med en industriel nostalgi, der handler om, at det rigtige arbejde er det, produktionen og håndværkerne laver. Her er det andet ikke regnet for vigtigt arbejde, udtaler hun. 

For forskeren er der altså at gøre med noget, der minder om symbolpolitik, der er svær at se bort fra. Og en tydelig tendens, der ikke bare strømmer ovenfra – men også sætter sig på omverdenen:

– Der er en generel tendens til ikke at anse kultur som noget vigtigt. Det siger noget om, hvor lidt man faktisk oplever kultur oppefra.

– Hvis man ikke kritisk opskatter det, kultur kan: særlige oplevelser, en unik adgang til viden og sandheder om verden, så bliver det ligesom business as usual, lyder det.

For langsomme 

Både Esben Marcher og Britta Timm Knudsen udtrykker også en fælles kritik over for regeringens håndtering af kulturen og festivalernes virkelighed under coronakrisen. Den har været for langsom. Marcher fortæller:

For sommeren festivaler er det jo oppe over. Det er jo stort set umuligt at gennemføre, hvis man ikke ved noget på nuværende tidspunkt. Det ville helt klart have gavnet os at vide noget tidligere.

Også forskeren i oplevesesøkonomi er enig og understreger: 

– Processen omkring en ekspertgruppe er jo fornuftig nok. Den skulle bare have været i gang meget tidligere end her i den 11. time. 

Tyder på dårlige nyheder

Og hvad langsommeligheden, der måske kan virke lidt paradoksal, taget ekspertgruppens politikerproklamerede "hurtigtarbejdende" aspekt i betragtning, har sekretariatschefen for Dansk Live et trist bud på:

– Jeg mistænker det for at være dårlige nyheder, siden politikerne venter med at melde noget ud, fortæller han. 

Esben Marcher og Britta Timm Knudsen kommer begge med en afsluttende appel til poltikerne om at se, forstå og ikke mindst prioritere kulturen. 

– Jeg savner, at man fra politisk side godt kan se, at der er brug for kulturelle arrangementer, siger Marcher. Også Knudsen afslutter: 

– Det er tankevækkende, det her. Jeg synes, det siger rigtig meget om nogle politiske prioriteringer, men også en kultur, vi er omgivet af: At det er der, men det er ikke noget, vi skal tage hensyn til eller noget, man regner for noget værdiskabende, i forhold til for eksempel sport og restauranter. Og det håber jeg, at man vil få øjnene op for. 

LÆS OGSÅ: Ekspertgruppe kommer med anbefalinger for festivaler i næste uge


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA