x

Socialdemokratiets kulturordfører om kritik fra Smukfest: ”Der er ikke tale om en nedprioritering"

Socialdemokratiets kulturordfører om kritik fra Smukfest: ”Der er ikke tale om en nedprioritering"

Oven på kritikken fra Festivaldanmark svarer Socialdemokratiet nu. De mener ikke, at der er tale om hverken nedpriotering eller en langsom proces. Man er nødt til at se det ud fra en samlet aktivitet i samfundet, siger Socialdemokraternes kulturordfører.   

"Kære politikere." Sådan lød de første linjer i går i et åbent brev fra Smukfest. Direkte adresseret til de danske poltikere, der står bag den nye genåbningsplan. En genåbningsplan, der har efterladt Danmark med de store festivalers aflysninger på stribe. Brevet var et svar på kulturminister Joy Mogensens opmitistiske Facebookopslag fredag den 7. maj, hvor hun erklærede, at hun var "mega-nysgerrig på hvilke alternative idéer, der bliver puslet med fra de store, gode festival-organisationer".

Smukfest, der til august skulle have fyldt bøgeskoven med liv, øl, mennesker og musik, er en af mange store festivaler, der forsøger at navigere i de snævre muligheder, der eksisterer som følge af de nye restriktioner. Og festivalen valgte at rejse kritik i et åbent brev. Blandt andet med ordene:

“Vi pusler med, at I tør tro på, at resten af samfundet kan åbne helt op den 1. august, men ikke tør tro på festivalerne i sensommeren. Det vil sige, at vi til august må samles tusindvis på strand og strøg, mens vi indenfor festivalhegnet vil være underlagt meget stramme regler”. 

GAFFA har bedt kulturordfører for Socialdemokraterne, Kasper Sand Kjær, om at forholde sig til kritikken. Vi ville gerne have talt med kulturminister Joy Mogensen, men hun havde ikke mulighed for at medvirke.

Har arbejdet så hurtigt det har været muligt 

Hvad er jeres tanker om hele det her opråb? Hvordan hænger det sammen, at vi gerne må samles flere hundrede mennesker ude i offentligheden, men ikke på festivalerne?

– Det er jo ikke en nedprioritering af noget som helst. Tværtimod har vi virkelig forsøgt at finde en vej, så det har kunne lade sig gøre.

Men kan I godt forstå, at en sådan udmelding kan lyde lidt hul, når både denne her kompensationsaftale og genåbningsplan kommer så sent, trods et tidligt ønske om afklaring fra festivalerne allerede sidste år?  

– Vi har arbejdet så hurtigt, som vi har kunnet. Det er en forfærdelig situation at stå midt i en pandemi og det gør vi jo nu, på andet år. Det går jo desværre hårdt ud over alle dem, som lever af at samle mange mennesker. Det er jo hamrende ærgerligt.

– Jeg tror at vi alle sammen havde håbet, at det kunne lade sig gøre, men det har det desværre ikke kunnet. Det er jo så fordi sundhedsmyndighedernes meget klare vurdering er, at risikoen vil være for stor ved at samle så mange mennesker på så lidt plads.

Kan ikke sammenligne at være på festival og i supermarkedet 

Men hvordan adskiller det sig, i forhold til at være mange mennesker til andre arrangementer?

– Man kan jo ikke sammenligne, hvordan vi opfører os når vi er til festival, og når vi er nede i supermarkedet. Man er tættere på flere, når man står til en koncert og lader sig rive med af musikken og måske har fået en fadøl indenbords, ligesom det gælder for håndhygiejne og afstand. Der er en situationen en anden på en festival, og risikoen er større.

– En anden ting er, at vi ikke kan lave sådan en stringent logik og sige, at hvis det ene kan åbne, så kan det andet også åbne. For det man jo er nødt til at tage med i den betragtning, er den samlede aktivitet i samfundet.

– Du kan godt have to ting, der minder om hinanden, hvor den ene er åben og den anden er lukket. Noget andet er jo den samlede aktivitet i samfundet.

– Og en anden ting, jeg synes er vigtigt at tage med, er at det her jo ikke er en beslutning, som regeringen udelukkende har lavet. Det er ni partier i folketinget.

De oversete led i kompensationsordningen 

Der er jo en kompensationsordning, hvor festivaler, der må nødt til at aflyse, vil blive dækket, i form af et økonomisk sikkerhedsnet. Men leverandører, samarbejdspartnere og musikere er ikke medregnet i denne ordning. Det kan stadig have store konsekvenser. Ikke for festivalen, men også hele musikbranchens økosystem. Hvad tænker du om det?

– Jamen gennem hele pandemien har vi jo lavet mange forskellige støtte- og hjælpeordninger til kulturlivet og erhvervslivet bredt. Allerede tilbage i marts lavede vi en aftale om en kompensationsordning for arrangørerne, så de jo for så vidt godt kunne lave aftaler, men selvfølgelig skulle gøre det med forsigtighed og med muligheden for at tabsbegrænse.

– Det må vi jo så se nu, hvor festivalerne er blevet aflyst, hvor mange kontrakter der så er blevet indgået og hvor mange musikere, underleverandører og andet der står uden at kunne få betaling.

– Der er jo nogle generelle hjælpeordninger for virksomheder, som man kan søge ind i, hvis man har en omsætningsnedgang på mere end 35 procent. Her vil man kunne få dækket alle sine faste udgifter.

– Vi har også lønkompensationsordningen målrettet kunstnere. Så der er jo store dele, der er dækket, men vi må også se om der er nogle, der falder igennem de ordninger, som vi skal samle op på anden vis.

Så du mener, at I faktisk, trods denne her kritik, forsøger at imødekomme det her aktivt?

– Det mener jeg har været vores mål siden marts sidste år. At gøre noget for kunstnere og underleverandører til musikken og sørge for, at der var hjælp at hente. 

I en normal verden burde festivaler ikke være et politisk spørgsmål

Hvad tænker I, som et afgørende led i denne her genåbningsaftale for kulturlivet, når en stor festival som Smukfest retter en så direkte kritik mod jeres behandling af kulturen i denne plan?

– Jeg kan godt forstå, at de er ærgerlige over, at det heller ikke i år kunne lade sig gøre med festivalerne. Det er vi jo alle sammen hamrende ærgerlige over. Det er bare sådan, at vi står midt i en pandemi, og der er der nogle andre spilleregler, der gælder.

– Det burde der jo i en normal verden aldrig være en politisk diskussion om, hvorvidt man skal afvikle festivaler. Men det er det jo så blevet, lyder det afsluttende fra Socialdemokratiets kulturordfører. 

LÆS OGSÅ: Smukfest i underspillet opsang til politikerne: "Det her er, hvad vi går og 'pusler' med"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA