x

KOMMENTAR: Billie elsker piger og er ikke bange for at sige det højt – hurra for det

KOMMENTAR: Billie elsker piger og er ikke bange for at sige det højt – hurra for det

Katrine Blauenfeldt er chefredaktør på webmediet OXY. Cand.mag. i engelsk med tilvalg i kønsstudier. Feminist, debattør og tidligere skribent for Berlingske, Politiken og Eurowoman. Kommentaren er udtryk for skribenternes egen holdning.

Den 10. juni postede Billie Eilish nogle billeder fra optagelsen af sin musikvideo ”Lost Cause”, og under billederne skrev hun ”i love girls”. Den udtalelse blev mere kontroversiel, end hvad Eilish, går jeg ud fra, havde regnet med. Selvom opslaget har fået mere end 12 millioner likes, har det også fået et hav af kritiske kommentarer fra folk, som mener, at Eilish har gang i queerbaiting.

Artiklen fortsætter under opslaget

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af BILLIE EILISH (@billieeilish)

Queerbaiting er en markedsføringsstrategi for blandt andet film og serier, hvor man gerne vil have queer personers støtte og penge, men samtidig frygter, at hvis man rent faktisk viser en ordentlig repræsentation af queer personer, så mister man en del af det heteroseksuelle publikum. Det vil sige, at når instruktører, skuespillere og pr-folk går ud for at promovere deres nye værk, kan de finde på at sige, at en af karaktererne er biseksuel, men det, der rent faktisk sker i filmen er, at den pågældende karakter krammer en af samme køn en enkelt gang i mere end et sekund, og bagefter smiler de til hinanden. Karakteren ender altid alene eller i et heteroseksuelt forhold, men dEr VaR jO dEn DeR bIsEkSuElLe ScEnE, så nu må de queer personer da føle sig set og forstået og derfor kaste deres penge efter filmen/serien.

Queerbaiting er et reelt problem, fordi det lover en gruppe mennesker, som tørster efter at se sig selv blive repræsenteret, at de endelig får lov til at opleve netop dette, men når det kommer til stykket, bliver de spist af med en vattet og vag hentydning til noget queerness.

Men i vores kamp for en bredere repræsentation af køn, seksualitet, etnicitet et cetera i forskellige medier og brancher, bliver vi nødt til en gang imellem at stoppe op og tænke over, hvem og hvad vi kritiserer og hvorfor.

En masse af Billies fans forlanger, at hun skal sige undskyld for sin ”i love girls”-kommentar, medmindre hun med det samme står frem offentligt og fortæller, at hun er queer. For som kvinde kan man åbenbart ikke elske andre kvinder, hvis man er straight. Kritikken kommer også på grund af selve musikvideoen til ”Lost Cause”, hvor vi ser Billie i forskellige situationer sammen med en masse unge kvinder på hendes egen alder. De fester, danser, skyder med vandpistoler og meget andet. Nogle mener, at den fysiske tæthed mellem de unge kvinder, der er gennem hele musikvideoen, er queerbaiting.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Billie Eilish tager magten tilbage på nyt Vogue-cover

Jeg synes, at det er så ærgerligt et narrativ, som nu er blevet skabt omkring Billie og hendes kommentar og musikvideo, for det viser i hvor høj grad, vi kvinder er vant til at blive seksualiseret af omverdenen, at når en ung kvindelig popstjerne skriver ”i love girls” og laver en musikvideo, hvor hun er tæt med andre kvinder, så må der død og pine være tale om hendes seksualitet.

Måske handler det ikke om seksualitet eller om at få flere queer fans. Måske handler det om, at hun elsker piger/kvinder. Vores humor, vores støtte, vores omsorg, vores styrke, vores fællesskab, komplimenterne på bartoilettet foran spejlet klokken to om natten fra en fremmed kvinde, den hurtige tamponhjælp (ikke alle kvinder menstruerer og ikke alle, der menstruerer er kvinder), når ens menstruation kommer på et uheldigt tidspunkt, og man ikke selv har bind/tampon med sig. 

I så ufatteligt mange år har vi kvinder fået at vide, at ”kvinde er kvinde værst”. Vi har fået at vide, at vi er for catty, at vi bagtaler hinanden, at vi er falske over for hinanden, at vi er misundelige på hinanden, at vi ikke er til at stole på, at vi prøver at stjæle hinandens mænd og alle mulige andre røvtursting. Måske er det ved at være på tide, at vi giver os selv og hinanden lov til at udtrykke vores kærlighed til kvinder, uden at det nødvendigvis betyder, at vi er seksuelt interesserede i kvinder.

Jeg elsker kvinder, og ja, jeg er selv queer, men det handler ikke kun om queerness. For mig handler det om tryghed, forståelse, empati og en dybere forbundethed, end jeg føler med mænd.

Lad dog Billie elske kvinder og lad hende sige det højt, uden at det partout skal handle om hendes seksualitet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA