x

GUIDE: Disse Spot Festival 2021-navne har tidligere fået 5 eller 6 stjerner af GAFFA

GUIDE: Disse Spot Festival 2021-navne har tidligere fået 5 eller 6 stjerner af GAFFA

Den 16. og 17. september bliver dørene endelig slået op til Danmarks største branchefestival, hvor danske upcoming musikere kan få den stjernestund, de har ventet på længe.

Først blev den rykket fra maj til juni. Så fra juni til september. Spot Festival i Aarhus har også mærket udfordringerne ved corona og dens restriktioner, men nu er de endelig klar til at byde danske upcoming musikere og ivrige koncertgængere velkomne til deres 26. afholdelse i Smilets By.

Der er 170 live-events på festivalens officielle program, hvor lineuppet vil byde på danske kunstnere, hvis karriere har taget fart i både 2020 og 2021. Og hvem skal man så vælge at høre i det omfattende program? Godt spørgsmål! Nedenstående kunstnere har alle fået 5 eller 6 stjerner af GAFFA i nyere tid, for enten album og/eller koncerter – så vi synes, det er gode bud.

Rigtig god festival!

(0), fredag 21.15, Train

(0) må være en af de bedst bevarede hemmeligheder i den danske undergrund - meget lidt information kan findes online, når man staver parentes0parentes. I april 2020 udgav Napalm Records bandets debutalbum ‘SkamHan’, en lucid drøm indpakket i growlende mørk melankoli. Syv eksplosive og undertrykkende tracks præsenteret i en vanvids-mani, der blomstrer ind i et hallucinerende mix a black, drone og post-metal krydret med intens sludge og progressive påvirkninger.

Andreas Odbjerg, fredag 21.45, Amfiscenen 

At Andreas Odbjerg er en mester udi poppens verden, kan ikke fornægtes. Hans talent har blandt andet givet singlerne ‘ Føler Mig Selv 100’ og ‘i morgen er der også en dag’, der har opnået stor succes. Musikken er organisk afstemt med tråde trukket tilbage til slut-70’erne og start-80’ernes disco og soul. Det kan også høres på Odbjergs debut-ep ‘Lance Armstrong’ (2020), der i den grad slår fast, at han er en af sin generations nye, spændende sangskrivere.

Angående Mig, fredag 22.30, Parkscenen

Angående Mig udstråler en rå energi og de fine danske tekster gør, at man som lytter og tilskuer bliver trukket dybt ind i et univers, som både føles omfavnende – og samtidig ungt, kompromisløst og vredt. Hun høstede ros, da hun i 2020 udgav sin på én gang vrede og nærværende debut-ep ‘KUNSTEN AT LADE SOM OM’. Angående Mig har især høstet roser for sine stærke liveoptrædener.

Baby In Vain, fredag 20.30, Musikhuset, Store Sal

Baby in Vains album ‘See Through’ (2020) er en sonisk sammensmeltning af oprørsk rockæstetik. Til tider ligefrem og konfronterende, faretruende som Sonic Youths skævvredne klagesange eller sløret og doven som Royal Trux. Empatisk og storladen med en overlæbe, der kruses i et overlegent smil. Andre gange er musikken indadvendt, en krystalliserende linse, mild som shoegaze, præget af delikate dynamikker eller fyldt op med fjerne koraller af drømmende pop.

Blaue Blume, natten til lørdag 00.00, Musikhuset, Store Sal

Blaue Blume er tilbage stærkere end nogensinde. Efter at have trukket stikket under bandets koncertturne i 2017, grundet forsanger Jonas Smiths ærlige kamp med depression, udkom Blaue Blume to år senere med albummet ‘Bell of Wool’ (2019). Albummet indkapsler bandets smukke og magiske lydunivers, og det blev rost til skyerne af anmeldere såvel som publikum. Senest har bandet også gjort deres comeback på scenen på deres tour rundt i Danmark.

Brimheim, fredag 22.30, Musikhuset, Lille Sal

Med mørke, flygtige guitarer, naivt programmerede trommemaskiner og en stærk og inderlig vokal kan Brimheim bedst beskrives som det illegitime kærlighedsbarn af Florence Welsh og PJ Harvey. Poesien er en central del af Brimheims musikalske univers, og den eksistentielle sårbarhed kan høres på debut ep’en ‘Myself Misspelled’ (2020). Brimheim blev nomineret til Årets Håb til Steppeulven 2021, og sangerinden arbejder lige nu på at færdiggøre sit debutalbum.

Calby, fredag 15.15, Amfiscenen

Med et moderne soul-udtryk debuterede danske Calby i 2019 med sangen ’The Everyday Bit’. I starten af 2020 blev den fulgt op af singlen ’Burnout’, som blev Calbys helt store gennembrud og efterfulgt af debutalbummet med samme titel i maj 2021 – et album, der er mixet af Grammy-vinder Tom Elmhirst og udgivet med international pladekontrakt ved Republic Records. ‘Burnout’ handler  bl.a. om at deale med sine egne begrænsninger, når man støder på dem.

Dopha, fredag 20.00, Amfiscenen

Fremadstormende Dopha er med sine nærværende, skrøbelige og storladne sange nævnt som en popstjerne med internationalt potentiale. Sangerinden fra Romalt skriver sange med forbilleder som Lana Del Rey, Taylor Swift og Norah Jones, men har formået at skabe sit eget udtryk, der er solidt forankret i skandinavisk melankoli og udlængsel. Dophas debutalbum ‘The Game’ udkom i januar 2021 til stor ros fra både anmeldere og publikum.

FRAADS, torsdag 23.45, Musikhuset, Store Sal

I august 2020 udgav FRAADS deres længe ventede debutalbum ’FRaaaDS’, som har fået flotte anmeldelser med sig. Den dansksprogede hiphop-duo bestående af David Engelbrecht og Papa Erotic har med albummet skabt en fortælling om en ung mand, der er fuldkommen opslugt af sine følelser, drifter og indre stemmer. FRAADS’ univers er tilsat en masse energi, som også medbringes på scenen, hvilket gør duoen til et seværdigt live act.

Ganger, torsdag 18.45, Musikhuset, Store Sal

Ganger udgav i efteråret 2019 deres debutalbum ’Mørk, hvilket blev modtaget meget positivt af et samlet anmelderkorps, og siden da har bandet taget Danmark med storm. Bandet er af GAFFA blevet beskrevet som ‘dansk pops fremtid’, og deres andet album ‘Tro’ (2020) var en forfinet forlængelse af debuten. Gangers musik er eventyrlysten og blander alt fra moderne r&b og EDM, over de evige firsere til en ny inspiration hentet fra ’70’ernes progressive rock.

Ginne Marker, torsdag 19.45, Musikhuset, Rytmisk Sal

Den anmelderroste singer/songwriter Ginne Marker har for alvor sat sine fodspor i det danske musiklandskab, og hun er blevet kaldt en nordjysk guitargud af GAFFA. Med sine smukke og originale sange, sit fremragende guitarspil og sin rørende stemme formår Ginne Marker at formidle store følelser på en lavmælt og underspillet måde. Kald det pop, jazzpop, singer/songwriter, musikken favner det hele og har inderlighed og stærk historiefortælling som sin røde tråd.

GRETA, fredag 23.00, Musikhuset, Rytmisk Sal

Greta Schenk er født i 90’erne, men hvis man ikke vidste bedre, kunne man nemt tro, at hun havde været ung i 80’erne. Hendes glamourøse popsange drypper af nostalgi, og GRETAs univers er et overflødighedshorn af synthesizers, tunge elektroniske trommer og overlegne musikalske kompositioner. Det poppede univers er inspireret af klassiske pophelte som ABBA og Kate Bush, hvilket kan høres på debutalbummet ‘Ardent Spring’ (2020), der har modtaget stor ros, blandt andet 6 stjerner af GAFFA.

Guldimund, fredag 17.15, Musikhuset, Store Sal

Bag Guldimund står Asger Nordtorp Pedersen, der efter flere år i dansk musik nu har helliget sig til Guldimund, som har eksisteret siden 2016. Som navnet antyder trækkes der på den danske sangskat, og det indie-folkede univers har en umiskendelig skandinavisk tone, der bl.a. er influeret af Asgers tid i drengekor. Guldimunds debutalbum ‘Dem, Vi Plejede At Være’ (2021) iscenesætter en kritisk og svær fase i et parforhold og lader lytteren komme helt tæt på.

Hugo Helmig, torsdag 22.15, Musikhuset, Store Sal

Det seneste års tid har budt på et nyt kapitel for Hugo Helmig. Han udgav i 2020 mini-albummet ’LULU Vol. 1’, der viste en mere ærlig, mørk og skrøbelig sangskrivning, og med singlerne ‘Champagne Problems’ og ‘Wake Up’ viser Hugo Helmig, at han er tilbage i storform. Sangeren fortsatte ‘LULU’-arbejdet med en udgivelse af LULU vol. 2’ d. 25. juni og en vol. 3 inden årets udgang. Derudover står den også på tour i Danmark i 2021 samt i Tyskland i start-2022.

JJ Paulo, fredag 23.15, Ridehuset

JJ Paulo er en ung sanger og sangskriver, der er født i Tanzania og opvokset i Silkeborg. Hans musik afspejler den traditionsrige tanzanianske sukuma-kultur, og JJ Paulo deler ud af sin kærlighed til de afrikanske rytmer til sit publikum. Foruden afspilninger på P3 og flere roste koncerter på dansk jord har sangeren også stor succes i både Øst-og Vestafrika, hvor JJ Paulos musik har været på flere af de største radiostationer.

Joyce, torsdag 23.30, Ridehuset

Joyce har bevist, at de er kommet for at blive. 2020 blev bandets gennembrudsår, hvor de udgav det anmelderroste debutalbum ’Formskifter’, der har været i heftig rotation på dansk radio, spillet et hav af udsolgte koncerter og var nomineret til 6 priser ved dette års Steppeulven – det vandt Årets Håb. Debutalbummet er kulminationen på bandets første år sammen; en indkapsling af fælles drømme, tanker, nedture og opture, branderter, passion, venskab og livet.

Kh Marie, fredag 19.30, Musikhuset, Rytmisk Sal

Marie Koldkjær Højlund debuterede som soloartist i 2020 under navnet Kh Marie med sit debutalbum ‘Intet er nok’. Sangene på albummet er et sanseligt studie af kærlighed igennem lyden af dansende elektronisk popmusik. Musikken er skrevet i samarbejde med Klaus Q Hedegaard Nielsen og teksterne i samarbejde med digteren Morten Søndergaard. Albummet fik en fantastisk modtagelse bl.a. fra GAFFA, der kaldte det et “Sublimt og søgende poetisk værk fra det danske stortalent”.

Leizure, natten til lørdag 00.00, Radar

De unge københavnske no-wavere i Leizure skriver sange, der slår pusten ud af dig, og deres kompromisløse æstetik eksploderer på en scene. Pumpende basgange, insisterende trommer, distortede guitarfigurer og en skrigende saxofon er noget af opskriften på Leizures lyd. Dette kan høres på debutalbummet ‘Primal Hymns’ (2020), der af GAFFA blev udnævnt som årets bedste post-punk-udgivelse.

Lucky Lo, torsdag 15.45, Parkscenen

Dansk bosatte, svenske Lo Ersare gjorde sig først særligt bemærket, da hun lagde vokal til en af anmelderroste Guldimunds sange, ”Tror du på engle?”, og her var hendes charme og talent ikke til at undgå. Nu har hun udgivet tre singler i eget navn, ”Heart Rhythm Syncronize”, "Supercarry" og "Sunrise/Sunset". Lucky Lo giver os en genrefusion af jazz, barok-pop og folk i et lydbillede, hvor fortiden møder nutiden med Los karakteristiske vibrato og poppede synth-arrangementer – og det er for spændende og stærkt til at ignorere.

Mina Okabe, torsdag 19.00, Musikhuset, Lille Sal

Den blot 20-årige sangerinde og musiker Mina Okabe har rødder i hele verden, men det er fra sit værelse hjemme i Danmark, at hendes sjælfulde sange opstår. Hun har i løbet af sit relativt korte liv allerede levet med hele verden som sin legeplads og inspirationskilde. Mina Okabes debutsingle ‘I’m Done’ blev til i tiden umiddelbart efter gymnasiet og er ifølge hende selv en overgangssang, der handler om brud og fortrydelse. I august udgav hun sit anmelderroste album 'Better Days".

PRISMA, fredag 19.45, Ridehuset

PRISMA består af de to søstre Frida og Sirid Møl Kristensen. Deres musik er især kendetegnet af deres sfæriske tostemmige vokaler, der svæver på en tung produktion af guitarstøj og elektroniske soundscapes. De to søstre bevæger sig i yderpunkterne, hvor eksistentielle tanker og tekster opstår. I maj 2021 udgav de deres anden ep ‘Inside Out’ med singlen ‘I Never Wanted To Meet You’, en ep, der modtog hele 6 stjerner i GAFFA.

Rebecca Lou, torsdag 23.15, Musikhuset, Rytmisk Sal

Rebecca Lou er det endegyldige bevis på, at rockens vildskab kan forenes med popmusikkens iørefaldende kækhed. Rebecca kan både lave smadret punk med alt, hvad det indebærer af læderjakker og dommedagsguitar, men hun er også leveringsdygtig i vemodige akkorder, melodier og tekster, der sætter sig fast i din hjerne som den mest insisterende popsang. 29. oktober udkommer Rebecca Lou med sit andet album, der bærer titlen ‘Heavy Metal Feelings’.

Saveus, fredag 22.15, Musikhuset, Store Sal

Det startede i Ørum, hvor et ungt talent spirede med en unik vokal og en stor kærlighed til musikken. Hvor der er vilje, er der en vej – og netop det beviste Martin Hedegaard til P3 Guld i 2015, hvor han leverede en uforglemmelig live-performance med førstesinglen ’Levitate Me’. Her blev man ramt af en energi, som er blevet signifikant for Saveus. Efter P3 Guld ramte en bølge af Saveus’ gospel-pop landet, i 2016 fik han 6 GAFFA-stjerner på Spot, og i dag placerer Saveus sig velfortjent som et af Danmarks absolut dygtigste live-navne.

SULKA, fredag 21.30, VoxHall

SULKA kom ind fra siden på den danske rapscene og spiste den til morgenmad. Hendes debutalbum ‘Epoker’, produceret og udgivet af Tue Track, viser et stålsat fokus på teknisk raffineret tekstskrivning og levering – det handler for SULKA om substans og solidt håndværk. Den kun 21-årige rapper vikler lytteren ind i et svimlende lyrisk univers, der er mere MF Doom end Travis Scott og med et toneleje, der svinger fra smukt til benhårdt.

Søn, fredag 20.00, VoxHall

Siden den anmelderroste københavnerkvintet Søn udgav deres debutalbum i 2019, har de med overrumplende livekoncerter og cirkelsparkende tekster slået fast, at Søn er noget for sig. De fem unge mænd udgør et intenst, uforudsigeligt og aparte bekendtskab ført an af den ranglede og karismatiske frontmand, Kristoffer Jessen. Bandet er aktuelle med ‘Danish Crown’, der har fået adskillige fremragende anmeldelser, også i GAFFA, og som de sitrer efter at komme ud og spille live.

såforsatan, fredag 16.45, Ridehuset

såforsatan er den uskolede københavnerdreng, der mikser jazz, tung hiphop og nådesløs lyrik. Den selvudleverende lyrik viklet ind i et dragende musikalsk grænselandskab var med til at sikre en sejr i KarriereKanonen i 2020, og såforsatans bundærlige tilgang til musikken kan blandt andet høres på singlen ‘Aldrig har jeg’ (2020), der er blevet skabt i frustrationen over en fyring. Der er både singleudgivelser og koncerter i vente fra såforsatan.

Takykardia, torsdag 22.30, Musikhuset, Lille Sal

Takykardia kombinerer elementer af alt fra triphop til trance i en stilsikker bevægelse mellem pop og kunst, og trioen blev nomineret som ‘Årets Håb’ ved Steppeulven 2021. Bandet fastholder publikums nysgerrighed  med den innovative, rytmiske fremdrift, pop-melodiernes kompleksitet samt de åbenhjertige tekster, som leveres med dyb indlevelse af sangerinde Luna Matz, hvis baggrund som performance-kunstner tydeligt ses i bandets eksplosive live-shows.

Uden Ord, fredag 17.00, Musikhuset, Klubscenen

Uden Ord er en ung trio bestående af Gustav Hedemann (vokal, guitar), Thomas Mulcahy (vokal, synth) og William Spangaard Nielsen (vokal, trommer). De skaber deres musik i en flaksende genrehybrid af pop, rock, free-jazz, punk og folk. Bandet stræber altid efter at åbne scenerummet for det ekstraordinære og for sammenhold. Så kom beredt på en helhedsoplevelse. Bandet udgav i foråret deres debutalbum ‘Eventyr’, som GAFFA tildelte 5 stjerner.

Undertekst, torsdag 16.30, Amfiscenen

Undertekst er et dansksproget drengeband med Aarhus som hjemby. De stræber efter lyden af ungdommen, natten og den upolerede kærlighed set gennem fire drenges øjne. Bandets fornemste opgave er at røre folk med fængende melodier og sarte tekster, og deres koncerter emmer af ungdommelig energi, som rammer publikum lige i hjertet. Underteksts sange har både været i rotation på P3 og P6 Beat, og bandet er spået som et af 2021s helt store stjernefrø.

Velvet Volume, torsdag 21.30, Amfiscenen

Velvet Volume lægger i øjeblikket sidste hånd på deres tredje album, hvor de udforsker en blødere og mere sårbar lyd, og hvor genrer som surf og americana integreres med den umiskendelige og karismatiske rocklyd, der har gjort dem til et anerkendt navn både herhjemme og i udlandet. Med ny musik på vej fortsætter de undersøgelsen af deres egen musikalitet, der står som en selvstændig og unik lyd i det danske musiklandskab.

VOLA, fredag 22.00, Train

VOLA binder himlen og helvede sammen, når de slår deres mægtige toner an på Train. Den dansk-svenske kvartet udgav i maj deres tredje album ‘Witness’, der endnu en gang sender lytteren ind i et eklektisk metal-univers af uimodståelige melodier og et overflødighedshorn af hooklines. VOLAs musikalske eksperimenter har givet dem opmærksomhed langt ud over landets grænser, hvor de har turneret med verdensstjerner som Katatonia, Halen og Dream Theater.

Ydegirl, torsdag 20.45, Musikhuset, Lille Sal

Ydegirl er navnet på et gammelt mosefund af en teenagepige, og det er også kunstnernavnet på den københavner-baserede artist Andrea Novel. Ydegirl opsætter moderne r&b og pop-elementer i en nordisk, barok-scene og centrum for musikken er hendes fristende stemme, der flettes sammen med fortidens, nutidens og fremtidens følelser. Sangerinden udgav sin anmelderroste ep ‘notes19’ via pladeselskabet Escho i 2019, og 15. oktober kommer hendes selvbetitlede debutalbum.

LÆS OGSÅ: BEDST LIGE NU: 12 nye og håndplukkede tracks


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA