x

Lars H.U.G. om 40 års jubilaren "City Slang" af Søren Ulrik Thomsen – en poetisk protest

Lars H.U.G. om 40 års jubilaren "City Slang" af Søren Ulrik Thomsen – en poetisk protest

Albummet bliver fejret ved en udsolgt koncert på Hotel Cecil i aften

I disse dage er det 40 år siden, Søren Ulrik Thomsen udgav sin første digtsamling, City Slang, der i dag har klassikerstatus. Jubilæet fejres i aften 28. september til et udsolgt arrangement på Hotel Cecil i København, hvor en række digtere og sangere udvalgt af Thomsen – blandt andre Steen Jørgensen, Jørgen Leth og Katinka Bjerregaard – fremfører digte fra værket med musikalsk backing af jazzgruppen Det Glemte Kvarter, der i en årrække har optrådt med Thomsen.

I 1984 udgav den tidligere Kliché-sanger Lars H.U.G. sit første soloalbum, der også hed City Slang, og hvor teksterne var hentet fra Thomsens digtsamling. Også dette album er en klassiker, og flere af sangene herfra, især "Vent", er blevet spillet live af H.U.G. jævnligt helt frem til hans efter eget udsagn sidste koncert nogensinde, i Store Vega i 2016 – en koncert, der tidligere på året udkom på tredobbelt vinyl.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Musikalske minder i ambitiøs indpakning

I 2012 havde Torben Skjødt Jensen premiere på dokumentarfilmen City Slang Redux. Filmen indeholder interviews med blandt andre Lars H.U.G., Søren Ulrik Thomsen og guitaristen og co-produceren Finn Verwohlt og fokuserer også på den efterfølgende turné, hvor H.U.G. – under navnet Lars Autoophug – og hans band fremførte musikken delvis playback, mens de hamrede på et gammelt bilvrag i en industrielt udseende scenografi.

Ved forpremieren i Øst for Paradis i april 2012 stillede Lars H.U.G. op til spørgsmål fra publikum, og i den forbindelse gav han også et interview til GAFFA. I anledning af digtsamlingens 40 års jubilæum "genudsender" vi her interviewet.

10 år 8 år 7 år 1 år

Hvad har fået jer til at genoplive fortællingen om digtsamlingen, der blev et punksynthet mesterværk i 1980'erne?

- Det er jo det der med, at ting har det med at ligge hen, og så en dag står man i kælderen og støver et eller andet af, og så er ser man en kasse, man ikke kan læse, hvad der står på, og så pludselig står man der med nogle gamle breve, nogle gamle minder, nogle gamle historier.

- Finder gamle digte, breve erindringer, 10 år 8 år 7 år 1 år, som Søren Ulrik Thomsen skriver i "Jeg er levende" (et af de tonesatte digte fra City Slang, red.).

Således indledes fortællingen om, hvorfor Lars H.U.G. har valgt at reintroducere digtsamlingen og pladen City Slang ved at medvirke i filmen "City Slang Redux " af Torben Skjødt Jensen. Et af formålene med projektet er at skabe debat om, hvad der definerer kunst:

- Vi ville med filmen forsøge at skabe en kontekst, hvor vi ikke bare sidder og spiller pik på os selv og snakker om, hvor fede vi var, men hvis man som publikum kan gense sig selv i noget, der kommer fra et andet tidspunkt, hvor man ikke engang var født, så er vi ude i det, man kan kalde ren kunst, fordi der er en autenticitet, en originalitet og en nødvendighed.

Skal jeg læse det igen?

Hvilken relevans mener du, at digtsamlingen har i dag, hvor store dele af kulturforbrugerne, ligesom jeg selv, er vokset op i de socialdemokratiske 1990'ere og knap kender til Den Kolde Krig, kartoffelkur, bz-bevægelse og fattigfirserne?

- Jeg synes, at GAFFAs læsere skal præsenteres for den der gode gamle krønike, hvor en kendt dansk digter læser et digt op i radioen, og intervieweren spørger, ligesom du: "Jamen, hvad skal vi forstå her, hvad handler det om, hvad er egentlig berettigelsen, for det her digt er skrevet på et tidspunkt, hvor jeg ikke engang var født. Og så svarer digteren jo fuldstændigt rigtigt: "Skal jeg læse det igen?" Fordi ting skal opleves, de skal ikke forklares.

- Vi begyndte jo aftenen i Øst for Paradis i går, i kaffebaren med cigaret og cola, som Søren Ulrik Thomsen skriver.

- "De berusedes vej mod en søvn uden drømme" siger jo nærmest det hele, vi kender det allesammen: Så sent som i går gik man i seng med en halvtom kasse bajere i maven, og det gør selvfølgelig, at man doper sig, og det er der sikkert masser af GAFFAs læsere der også vil gøre, så de ligger med ryggen imod dagens kniv.

- I går da vi kom herhen ved 21-tiden, er der en en fyr der står udenfor og pisser... Brækker sig på alle hjørner.

Der er jo ikke meget oprør i GAFFAs læsere

City Slang er jo blandt andet blevet defineret som en beskrivelse af menneskets fremmedgørelse i byens rum. Hvor mener du, at den menneskelige fremmedgørelse er mest markant nu, anno 2012?

- Jeg tror, at fremmedgørelsen på lang sigt er den samme, for om Hitler der sætter ild på Rigsdagen for at fjerne opmærksomheden fra sig selv, så han kan lægge skylden over på nogle andre, eller om det er Anders Fogh, der går med i et hylekor omkring nogle postulerede beviser på, at Saddam Hussein har atomvåben, for så at kunne knække nakken på ham og bombe hele landet og fyre alt deres lort af. Det er same same, but different.

- Den manipulation, som fremmedgørelsen også er udtryk for er sådan set konstant. På den måde har den ikke skiftet væsen, den har bare skiftet ansigt.

- Men det er utroligt, at GAFFAs læsere finder sig i det. Hvor er den modstand eller det oprør og den vilje til at forandre det?

- Det er en kæmpe fremmedgørelse, for hvis vi har en præsident (George W. Bush, red.), som i virkeligheden kan lyve, og sætte ting i scene, en regering eller nogle ansvarlige, som kan slippe af sted med at sidde og sige én ting med den ene hånd, og gøre præcis det, som de siger, man ikke må gøre med den anden hånd, så er du med til at degenerere hele samfundet, for hvorfor fanden skal de egentlig betale skat, hvorfor fanden skal jeg køre i den højre side af vejen, hvorfor skal jeg ikke sætte fødderne op på sæderne i stolen, hvorfor skal jeg ikke bare svigte mine børn eller slå min kone eller hvad fanden det er?!

- Der er jo ikke meget oprør i GAFFAs læsere. Undertrykkelsen er så massiv nu, at vi næsten alle sammen er vaccineret med sådan en form for sovesyge, ikke imod, men med sovesyge – hvor vi ligesom finder os i alt. Og det vil sige, at hele samfundet er blevet degraderet.

Cd-spekulationer og dvd-drømme

Har du eller I andre spændende overraskelser i ærmet i år? Jeg tænker både på, at det jo kan være, at der kommer en City Slang-dvd, og så har jeg hørt fra en pålidelig kilde, at du måske sysler med et dansksproget album?

- Ok, spændende. Men altså, man er altid i gang med et nyt album, så det kan jeg ikke dementere. (Albummet, 10 sekunders stilhed, udkom i 2014 og var H.U.G.s første dansksprogede album siden Blidt over dig fra 1992 og er hans hidtil seneste studiealbum, red.)

Ok, men det er ikke noget der er værd at skrive hjem om, ud om eller til GAFFA om?

- Det kan jeg ikke dementere.

Ok...Jamen så fik fik da ikke-dementeret, at du måske sysler med et nyt dansksproget album...

- Men jeg kan sige med hensyn til en dvd, så ligger det selvfølgelig i kortene, at det kunne være en mulighed, men det er også noget med at finde det rigtige rum og den rigtige måde at placere det på, og jeg synes i det her marked vi opererer i, der er det tider til nytænkning.

- Jeg er sikker på, at de fleste kunstnere er villige til at gå forrest i at give deres ting væk gratis, fordi at man måske kunne bevæge sig imod et samfund, hvor man i højere grad bare gav ting til hinanden.

Jeg tænker bare gratis. Og så giver man.

 Så det kan være, at man vil gå i lidt mere moderne teknologiske retninger?

- Jeg tænker bare gratis. Og så giver man.

Så det kan være, at der kommer en gratis City Slang, hvis man er heldig?

- Det kan da sagtens være, men det er jo ikke noget jeg kan gøre alene, for vi er jo flere om det.

Men du kunne godt drømme om det?

- Jeg kunne godt drømme om det pengeløse samfund.

Har du andre overraskelser i ærmet eller planer for 2012?

- Jeg tror sgu jeg trækker mit kandidatur til at stille op som diktator af Danmark.

Ja, det gider du ikke alligevel?

Nej, jeg tror sgu det er meget godt sådan, jeg bliver ved min læst.

- I min verden er der hverken rød eller blå, jeg bruger selv min stemme til at synge med, jeg bruger den ikke til at stemme med.

LÆS OGSÅ: TILBAGEBLIK: 10 Roskilde-koncerter, der vakte skandale – blandt andet med Lars H.U.G.

Mere info om filmen:

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/nationalfilmografien/nffilm.aspx?id=74484

Hør albummet City Slang:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA