x

Aarhus-borgmester om musiklivet i byen: "Vi skal vise hele verden, hvad vi kan"

Aarhus-borgmester om musiklivet i byen: "Vi skal vise hele verden, hvad vi kan"

Ifølge Jacob Bundsgaard bliver 2022 et år, hvor musiklivet skal genstartes, der skal bygges bro mellem aktører, og så skal der være store oplevelser til aarhusianerne og byens gæster. Aarhus skal vise hele verden, hvad byen kan.

– Musik har jo siden tidernes morgen været en del af vores kultur, og det skal den blive ved med at være, fordi det er noget af det, der giver farve på tilværelsen, og som i virkeligheden giver både sammenhold og identitet til vores by, udtaler Jacob Bundsgaard, da GAFFA taler med ham. Den socialdemokratiske borgmester stiller op i Aarhus Kommune til det kommende kommunalvalg den 16. november.

Med lockdown, forsamlingsforbud og hvad der føles som endeløse koncert- og festivalaflysninger er det ingen hemmelighed, at den danske musikbranche er blevet hårdt ramt af coronapandemien. Ifølge en ny rapport mistede branchen i 2020 over tre milliarder kroner i omsætning. GAFFA har talt med en række fremtrædende lokalpolitikere for at høre, hvad de har tænkt sig at gøre for musiklivet, hvis de bliver valgt til kommunalvalget. Her gælder det Jacob Bundsgaard.

2022 bliver et musik-år

Musikbranchen har – ligesom resten af kulturlivet – lidt meget under coronapandemien, og branchen har mistet flere milliarder kroner i omsætning. Har du tænkt dig at prioritere musiklivet, hvis du bliver valgt? Hvis ja, hvordan?

– Hvis vi starter med corona, så har vi jo været gode og dygtige og heldige i Aarhus med at få lavet nogle ret omfattende hjælpepakker ud over dem, der lå fra statens side. Det har vi fået op at stå i et samarbejde med Salling Fondene, så vi kunne give en hjælpende hånd i en svær tid til nogle af dem, der måske i virkeligheden er dem, der har haft det allerhårdest i corona-tiden, fordi man ikke har kunnet komme ud og spille, hvilket jo er en væsentlig del af grundlaget.

– På den fremadrettede bane kommer vi til at investere i musiklivet i Aarhus. I virkeligheden bliver 2022 jo et musik-år, hvor vi forhåbentlig for alvor kan få genstartet musiklivet i Aarhus, bygge bro mellem vores spillesteder og vores erhvervsliv og vores mange dygtige musikere, der gerne skulle komme og give nogle store oplevelser til aarhusianerne og mange af de gæster, der kommer på besøg. Der har vi valgt at sætte fem millioner af til at sætte fuld fart på musikken i Aarhus – til ansøgninger og så videre til Music City. Derudover er der også doneret penge fra Salling Fondene til at få sat scenen for musiklivet i Music City.

– Og det gør vi jo blandt andet, fordi Aarhus altid har været en musik-by, og vi gerne vil forsætte med både at kunne have en levende musikscene, men selvfølgelig også at kunne tilbyde aarhusianerne en helt masse gode oplevelser.

Der findes nogle forskellige støttepuljer til musiklivet i Aarhus Kommune, eksempelvis Musikpuljen og Initiativpuljen. Kunne du finde på at øge støtten til musiklivet for på den måde at hjælpe branchen på vej oven på pandemien?

– Ja, altså det gør vi i hvert fald indirekte ved at lave en meget stor satsning på musikken i hele 2022. Og det er jo både et spørgsmål om at give pladsen til det – at man kan få lov at præsentere sin musik – men det er jo også helt konkret investeringer i musik, i koncerter, i promovering, som kommer til at finde sted til næste år.

Vækstlagene er vigtige

Er der nogle særlige områder inden for det lokale musikliv, som du vil prioritere?

– I forhold til hvad det er, der kommer til at fylde, så er det meget den rytmiske musik, der er i fokus her. Og jeg synes jo, at der, hvor vi kan spille den største rolle som kommune og som byråd, det er i forhold til vækstlagene. Når man først er oppe og være en etableret kunstner, så skal det være økonomisk bæredygtigt i sig selv, men vores fokus må, efter min opfattelse, være på vækstlaget og på det mere eksperimenterende, så der også er plads til det i en by som Aarhus.

Hvilken rolle spiller musiklivet i din optik? Hvorfor er det et vigtigt område?

– Musik har jo siden tidernes morgen været en del af vores kultur, og det skal den blive ved med at være, fordi det er noget af det, der giver farve på tilværelsen, og som i virkeligheden giver både sammenhold og identitet til vores by. Og så er den jo også et erhverv, som skaber omsætning og beskæftigelse samtidig med, at den skaber store oplevelser og kan gøre Aarhus til en attraktiv by at slå sig ned i for nogle af de talenter, vi skal bruge i vores virksomheder rundt omkring. Så det hænger uløseligt sammen med at være en attraktiv og moderne by efter min opfattelse.

Vi skal vise, hvad vi kan

Hvordan ser du musiklivet – er det need-to-have eller nice-to-have?

– Det er need-to-have. Det kan vi ikke undvære.

Er der noget mere, du vil tilføje?

– Jeg synes, at på trods af corona og nogle af de mange barrierer og sten, der har været på vejen, så har et sprudlende musikliv i Aarhus. Og jeg glæder mig til, at vi kan gøre hele 2022 til et musik-år med Music City og vise hele verden, hvad det er, vi kan. Ikke alene, når vi har Spot Festival, men også når vi over et helt år kommer til at sætte scenen for det aarhusianske musikliv.

LÆS OGSÅ: Overborgmesterkandidat i København: Der skal være rum til at tage chancer


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA