x

TILBAGEBLIK: Når koncerter går galt – 10 tragiske ulykker

TILBAGEBLIK: Når koncerter går galt – 10 tragiske ulykker

I kølvandet på Astroworld-katastrofen i weekenden ser GAFFA tilbage på nogle af de koncerter, der gennem tiden har haft tragiske udfald

I weekenden mistede otte personer livet under en åbningskoncert med Travis Scott på festivalen Astroworld i Houston. Ud over de otte omkomne blev 25 mennesker kørt på hospitalet, og 300 mennesker blev tilset på pladsen, efter publikum blev presset sammen foran scenen til koncerten.

Det udløste panik, og folk begyndte at blive bevidstløse, hvilket udløste endnu mere panik, har brandchefen i Houston udtalt. Resten af festivalen er herefter blevet aflyst. Det er desværre ikke første gang, at koncertgængere har mistet livet under liveoptrædener. GAFFA kigger her tilbage på 10 tragiske koncertulykker, der alle havde dødelige udfald.   

The Who – Riverfront Coliseum, Cincinnati, Ohio (USA), 1979

Til koncerten med de brtiske rockband The Who i Cincinnati i 1979, var der ikke siddepladser eller nummererede indgange, så fans måtte troppe op tidligt for at få en plads tæt på scenen. Spillestedet var noget sent til at slå dørene op til koncerten, og da de endelig gjorde, blev kun to døre åbnet. Det resulterede i, at alle fans prøvede at masse sig igennem til de to døre, der så var blevet åbnet. Det skabte meget pres og 11 mennesker blev trampet ihjel på vej ind til koncerten, som herefter blev gennemført. The Who blev først informeret om dødsfaldene efter koncerten var overstået.

AC/DC – Salt Palace, Salt Lake City (USA), 1991

AD/DC gav i januar 1991 en koncert i Salt Palace, hvor op mod 13.00 mennesker havde købt billet. Da der hverken var siddepladser eller sektioner, havde alle mulighed for at få en plads helt tæt på scenen. Og der var også præcis det, der skete. I kampen om at komme så tæt på som muligt stormede utallige publikummer mod scenen og skabte kaos, og fans blev presset sammen. Der er forskellige beretninger om, hvorvidt bandet stoppede koncerten efter 15 eller 45 minutter, men da de gjorde, var tre teenagere bevidstløse i den store menneskemængde foran scenen. Den ene mistede livet samme aften, og de to andre døde på hospitalet dagen efter.

Woodstock – Rome, New York, 1999

Woodstock ’99 havde til formål at genoplive freden og kærligheden fra den originale festival i 1969. Den fire dage lange musikfestival havde navne som Limp Bizkit, Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine og Insane Clown Posse på programmet, men kom i stedet for fred og kærlighed til at blive forbundet med sundhedsproblemer, skader, brande, voldtægter og stof-overdoser. Hele festivalen havde været ramt af hedebølge, og den sidste dag kulminerede i, at en fan kollapsede i en mosh-pit til en Metallica-koncert. Personen døde få dage efter af sine kvæstelser på hospitalet. 

Pearl Jam – Roskilde Festival, 2000

Det verdenskendte band Pearl Jam optrådte på Orange Scene den 30. juni 2000. De nåede kun at spille knap en time, før koncerten blev afbrudt. Et regnvejr havde gjort pladsen smattet og våd, og samtidig var der et stort pres blandt publikum op mod scenen. Det betød, at flere mistede fodfæstet og blev hevet ind under menneskemassen. Forsanger Eddie Vedder bad fra scenen folk om at træde tilbage, men da var det allerede for sent. Ni mænd mistede livet efter at være blevet mast i menneskemængden.

A1 (band) – Taman Anggrek Shoppingcenter, Jakarta, Indonesien 2001

Det britiske boyband A1 gav i 2001 en koncert i shoppingcenteret Taman Anggrek i den Indonesiske hovedstad Jakarta. Her var det primært unge piger, der havde samlet sig for at se koncerten med bandet, der fandt sted i en musikbutik på centerets tredje etage. Selv om der ikke var nogen scene, blev der presset hårdt frem mod bandet fordi mange af de tilkomne ville have et glimt af dem. Det resulterede i, at fire teenagere mistede livet, da de blev mast frem af publikum.

Great White – The Station, Rhode Island (USA), 2003

Rockbandet Great White gav i 2003 koncert på klubben The Station på Rhode Island i USA. Her mistede 100 mennesker livet og 200 mennesker blev såret, da bandets pyroteknik satte ild til spillestedet. I løbet af få minutter gik der ild i det materiale, der lydisolerede klubben, og flammerne spredte sig lynhurtigt. The Station havde ikke tilladelse til at bruge fyrværkeri indendørs, og der var desuden ikke noget sprinklersystem til at slukke den omfattende ildebrand. Blandt de omkomne var bandets guitarist.

Callejeros – Cromañón Natklub, Argentina, 2004

Cromañón var en rock-natklub i Barrio Once i Buenos Aries. Den aften bandet Callejeros skulle give koncert i december 2004 var der tre tusind mennesker på klubben, hvilket var dobbelt så mange, som stedet havde kapacitet til. Nødudgangene og andre døre var lukket fuldstændig til, for at gæster ikke skulle snige sig uønsket ind.

Om det var en gæst der tændte noget fyrværkeri, eller om det var pyroteknik fra bandet, står hen i det uvisse, men en brand under alle omstændigheder ud. Stedets dekorationer samt plasticpaneler i loftet stod i flammer, og ilden regnede ned over publikum. 194 mennesker mistede livet, og omkring 1500 mennesker blev såret af branden.

Mawazine Music Festival – Rabat, Marokko 2009

I 2009 var det navne som Kylie Minouge, Stevie Wonder og Alicia Keys, der var på plakaten til Mawazine Festival i Marokko. Den sidste koncert på årets festival fandt sted i Hay Nahda stadium, hvor den marokkanske popstjerne Abdelaziz gav koncert. Da koncerten næsten var ovre, begyndte fans at bevæge sig hastigt mod udgangene, hvilket resulterede i, at hegn kollapsede, og der udbrød stormløb. Her mistede 11 personer livet og 40 blev såret. På trods af dette fortsatte festivalen med at finde sted hvert år frem til coronapandemien, der har sat en foreløbig stopper for den.

Burn, Santika Natklub, Bangkok, Thailand, 2009

Hvad der skulle være en glædelig nytårsfest, endte i en tragedie for gæsterne på natklubben Santika i Bangkok. Her omkom 66 mennesker i en omfattende brand. Bandet med det (set i bakspejlet) uheldige navn Burn gav koncert på natklubben, hvor der af uvisse årsager udbrød flammer. Nogle mener, at det blev antændt af stjernekastere, andre beretter om, at der var et problem med elektriciteten og flere peger på, at fyrværkeri udefra startede branden. Ud over de omkomne, blev der meldt over 200 tilskadekomne den nytårsaften.

Love Parade – Duisburg, Tyskland, 2010

Technofestivalen Love Parade plejede at finde sted i Berlin, men byen havde fået den boykottet på grund af affald og stofmisbrug. I 2010 i Duisburg var der ligeledes snak om, at det års festival skulle blive den sidste. Som følge af, at alt for mange mennesker ønskede at deltage i arrangementet den 24. juli, hvor det er anslået at 400.000 mennesker deltog, udbrød der panik i en smal passage ved en tunnel, som var en den eneste vej ind og ud af festivalen. Det resulterede i, at 21 mennesker omkom og yderligere 500 mennesker blev såret. Love Parade blev herefter permanent aflyst.

LÆS OGSÅ: TILBAGEBLIK: 10 Roskilde-koncerter, der vakte skandale


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA