x

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 2010'erne

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 2010'erne

Julen står for døren og i tiden frem mod den 24. december, drager GAFFA ud på en musikalsk tidsrejse, hvor vi sammen udforsker ti julesange fra seks forskellige årtier – i alt 60 skæringer fra 1970’erne frem til 2020’erne

Vi bevæger os med hastige skridt gennem december-dagene og mod det, der for mange er kulminationen på det hele: juleaften. Mange af os har nok allerede tabt Whamageddon eller i hvert fald fået blæst ørerne fulde af julemusik af den ene eller anden art – af eller mod egen vilje.

Uanset hvad man måtte mene om genren, så vender julesangene uundgåeligt tilbage år efter år, og her hos GAFFA er vi i fuld gang med at fremhæve både de store og velkendte numre samt de sange, som måske ikke altid får tildelt den opmærksomhed, de fortjener.

På vores musikalske tidsrejse er vi nu nået frem til 2010’erne. Et årti, hvor hiphopgenren fik vokseværk, og hvor EDM begyndte at spilde over i mainstreammusikken. Hvor teenpopidoler markerede sig gennem kunstnere som Justin Bieber, Ariana Grande og Selena Gomez, og hvor boybands vendte tilbage, blandt andet anført af One Direction, imens girlbands ligeledes brød frem med navne som Little Mix og Fifth Harmony. De vestlige lyttere begyndte desuden at få øjnene op for, hvad der siden ville blive en kæmpe spiller på musikscenen: K-pop.

Det var tiden, hvor smartphones og streamingtjenester blev udbredte i samfundet. Et årti, som bød på alt fra Black Lives Matter og det arabiske forår til fidget spinners og fedora-hattenes tilbagevenden i modebilledet.

GAFFA præsenterer her ti forskellige julesange, der lynhurtigt vil bringe dig tilbage til 2010’erne.

1. “Mistletoe” – Justin Bieber (2011)

Vi starter ud med en af de kunstnere, der i årenes løb har formået at dele vandene. ”Mistletoe” blev udgivet som hovedsinglen fra Biebers julealbum Under the Mistletoe, men fik sin premiere forinden til en koncert på sangerens My World Tour. Sangeren har i sandhed været på en rejse, både musikalsk og personligt, siden nummerets udgivelse, og der er noget nostalgisk ved at vende tilbage til det lette nummer, hvor Bieber synger om alle de dejlige ting, han kunne foretage sig i juletiden. Han vil dog hellere vente under misteltenen…

2. “Santa Tell Me” – Ariana Grande (2014)

Absolut en af de mest catchy sange på listen finder vi i Ariana Grandes ”Santa Tell Me”. Sangeren udgav sit første musikalske juleudspil i 2013 i form af albummet Christmas Kisses, men det er særligt dette nummer fra det følgende år, der bliver spillet heftigt i radioen ved juletid. Der er tale om en julesang med en feel-good melodi, der alligevel rammer et snert af hjertesorg, idet Grande beder en julemand, hun ikke er sikker på eksisterer, om ikke at lade hende forelske sig igen ”if he won’t be here next year”.

3. “Lille store verden” – Rasmus Seebach (2015)

I den opløftende titelsang til julekalenderen Juleønsket synger Seebach om at lægge de dårlige følelser på hylden, fra uvenskab til krig, og se verden ”som et barn igen”. Nogle vil måske affeje nummeret som et blødsødent og barnligt indslag, men ”Lille store verden” rummer et oprigtigt håb og en tro på det gode i mennesket, som er værd at fremhæve i en verden, hvor vi især som voksne godt kan have en tendens til at glemme det magiske i tilværelsen og fortabe os i alt det negative.

 

4. “A Willie Nice Christmas” – Kacey Musgraves & Willie Nelson (2016)

Ser man bort fra teksten, er der ikke specielt meget jul over dette nummer, der med sit lette musikalske lydbillede snarere lukker op for følelsen af at ligge på en strand og slappe af i solen. Men det er måske ikke helt tilfældigt, idet der i nummeret opfordres til, at man ikke lader sig fange af julestressen. Selvom julen er en tid, mange forbinder med hygge og afslapning, er højtiden også forbundet med stress over køb af julegaver og julemad. ”A Willie Nice Christmas” åbner op for en lille verden af ro, og så er det i øvrigt et dejligt inkluderende nummer, der blandt andet giver plads til den jødiske højtid Hanukkah og den afroamerikanske højtid Kwanzaa.

5. “Candy Cane Lane” – Sia (2017)

Så er der dømt juleglæde med bjælder og det hele! Sia formidler et dejligt juleland med et malerisk sprog, der er til at forstå. Således er det noget nær umuligt ikke at komme i julestemning, når man lytter til dette upbeat nummer fra sangerens album, Everyday Is Christmas. Der er både plads til Rudolf og alle regnbuens farver. Som Sia synger: ”here, everything is possible”.

LÆS OGSÅ: Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 00'erne

6. “De juleløse holder jul” – Katinka Band (2017)

”Jeg har altid elsket december og dens mærkelige blanding af varme og melankoli,” har sanger Katinka Bjerregaard selv udtalt om nummeret, og netop denne kontrast skinner da også igennem i dette mere melankolske bud på en julesang. Bjerregaard laver blandt andet et spil på Grundvigs kendte salme, når hun synger ”dejlig er den himmel grå”. Nummeret er skrevet om julen på Christianshavn, hvor alle de brogede karakterer – fra de nyrige til drankerne på torvet – for en stund rykker tættere sammen. Det gælder for julen som for så meget andet, at man må tage det søde med det sure.

7. “You Make It Feel Like Christmas” – Gwen Stefani featuring Blake Shelton (2017)

Denne romantiske julesang fra albummet af samme navn fremføres som en duet mellem Gwen Stefani og sangerens daværende kæreste, Blake Shelton. Teksten emmer af taknemmelighed for ens kære, som gør livet værd at leve, og selvom parret siden er gået fra hinanden, så holder dette dansevenlige nummer stadig stik. Inspireret af julemusik fra Stefanis barndom mikser sangen popmusik med et hint af country.

8. “By Christmas Eve” – John Legend (2018)

På overfladen handler dette stille klaverdrevne nummer fra albummet med den skønne titel A Legendary Christmas om at nå hjem til jul, hvad end der skal til. Dykker man dybere ned i sangens tekst, finder man dog frem til en kærlighed, som rækker langt ud over julens rammer. Den slags kærlighed, hvor man vil ”krydse ørkener og oceaner, frosne floder og følge stjernerne”, som det lyder i nummerets tekst. Blot for at være sammen med sin elskede. Modsat mange andre julesange gør ”By Christmas Eve” ikke et stort nummer ud af sig, og det er netop derfor, at den virker så godt, som den gør. Legend formilder store følelser med ganske få virkemidler.

9. “Here (For Christmas)” – Lukas Graham (2019)

Selvom julen for mange er en glad højtid, kan den være særlig svær at fejre for dem, som har mistet. For der mangler jo uundgåeligt nogen i alt det, man gør, og i alle de glæder, man oplever. Netop denne kamp beskriver Lukas Graham i dette nummer, der tager form som en hyldest til den afdøde barndomsven William. I teksten bruger sangeren en båd, som barndomsvennen ikke nåede at bygge færdig og sejle i, som en metafor for alt det, han ville ønske, han kunne gøre med dem, som ikke længere er her. Musikeren far døde som 61-årig og er også et tilbagevendende omdrejningspunkt i mange af Lukas Grahams sange.

10. “Christmas Tree Farm” – Taylor Swift (2019)

Oven på en kort intro om stress og juletrafik springer vi ind i dette up-tempo nummer, der tager form som en klassisk julesang – med bjælder, naturligvis. Nummerets musikvideo byder på hjemmevideoer fra Swifts barndom på den juletræsfarm, hvor hun voksede op. Musikeren synger om at gemme sin egen juletræsfarm i hjertet, hvor der udelukkende er plads til juleglæde, tilgivelse og kærlighed. Til dig, der ønsker et juleunivers uden negative aspekter, er dette et oplagt bud til december-playlisten.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA