x

CunninLynguists: Internettet er det værste, der er sket for rap

CunninLynguists: Internettet er det værste, der er sket for rap

Den Kentucky-baserede hiphop-trio CunninLynguists udgiver tidligt i april måned (dog uden specifik udgivelsesdato) "Strange Journey Volume One", og i den forbindelse sparker de deres optrædener på den anden side af det store vand i gang i Lille Vega lørdag den 2. april.

CunninLynguists, der består af de to rappere Deacon The Villain og Natti plus produceren Kno, pladedebuterede tilbage i 2001 med albummet "Will Rap For Food", og siden har de udgivet yderligere tre studiealbums og et par mixtapes. Nu er gruppen atter på banen med en mixtape-udgivelse, "Strange Journey Volume One", der senere får følgeskab af "Strange Journey Volume Two". Deacon siger følgende om pladerne:

– "Strange Journey Volume One" og "Strange Journey Volume Two" er i compelation/mixtape-kategorien, men de er mere gennemtænkt end de tidligere mixtape-udgivelser. Vi har altid brugt ”albums mellem albums” til at vise en mere sorgløs side af CunninLynguists, men på SJV1 og 2 er vi mere konceptuelle. Det har stadig sine sorgløse øjeblikke, men ikke så mange. Det er langt fra at være et overvældende konceptalbum, men der er helt sikkert en gennemgående tråd, der holder sammen på det.

En underlig rejse

– "Strange Journey" er i virkeligheden lavet til vores fans. Det viser bare, hvad der kan gøres med noget hårdt arbejde og talent. Pointen med at belyse det at rejse og gæsteoptrædener fra folk, vi har mødt igennem årene, er for at vise, at du ikke har brug for nogen for at følge din drøm. Vi har aldrig haft et promoveringsbudget, har aldrig været signet på et stort pladeselskab, har aldrig haft en tyvendedel af den promo, som andre rappere har, og stadigvæk er det her, hvad vi har opnået med hjælp fra dedikerede fans, fortsætter Kno.

I løbet af årene har CunninLynguists' musik taget dem til vidt forskellige dele af verden såsom Vilnius i Litauen, Bend i Oregon,  Lund i Sverige, Asheville i North Carolina, Santa Fe i New Mexico og Joensuu i Finland. At gruppen er kommet så vidt omkring har gjort, at de nu har en stor gruppe fans i hiphop-sammenhænge verden over, og det reflekterer det nye mixtapes titel:

– Vi ville gerne binde det hele sammen for på en eller anden måde at vise vores fans, at vi er taknemmelige over den universalisme, som er symboliseret i vores gruppe af fans. Vores fans gør meget for os, så vi prøver at komme ud og besøge dem så tit som muligt. Men det kommer der meget af i 2009. Det er helt sikkert en historie, der kan sættes musik til, siger Deacon The Villain.

Rapperen understreger samtidig, at grunden til, at gruppen har fans verden over, er deres underlige rejse. – Vi har altid bare fulgt musikken. Vi er det her rap-lorts Augusts Rush. Vi har aldrig forsøgt at lede musikken, musikken har altid ledt os. Hvis vi hører ”through the grapevine”, at vi har fans i Buttfuck, Kentucky eller i en tilfældig landsby i Rumænien, vil vi efter bedste evne prøve at komme dertil eller i det mindste få vores musik dertil. Race, økonomisk status, tro, sex – intet af det betyder noget for os, vi laver bare musik for musikelskere, udtaler Deacon.

Europa og USA

CunninLynguists er dog heller ikke blege for at rejse, og på disse mange ture mange mærkelige steder hen har produceren Kno bemærket en forskel på Europa og hjemlandet: – Fra et kunstnerisk standpunkt tror jeg, at mange ikke-amerikanske hiphop-kunstnere er splittet imellem enten at lave deres musik hundrede procent på deres modersmål og derved muligvis miste den interesse, man muligvis ville have for dem i USA, som øjensynligt har opfundet og perfektioneret rap-musik, eller smide noget amerikanisme ind i det og på den måde risikere at fremmedgøre deres hjemlige fanbase.

Deacon The Villain kan dog se en helt anden, men ligeså vigtigt økonomisk forskel. – Europæiske fans viser kærlighed med deres penge, siger rapperen og Kno fortsætter: – Yeah, amerikanske fans kommer til koncerterne, men er rimeligt afholdende over for at ramme merchandise-boden. De vil gerne bruge ni dollars på en øl, men de vil ikke købe en T-shirt.

Mediesamfundet er skidt for hiphop

Med min egen nysgerrighed i baglommen spurgte jeg Deacon og Kno om, hvilke fordele og ulemper, der er for hiphop i nutidens yderst teknologiske mediesamfund, og tommelfingeren blev hurtigt vendt nedad i forhold til computeren og internettet:

 – Der er ingen fordel for hiphop med nutidens medier og teknologi. Computere og internettet hat gjort det alt for let for enhver talentløs sinke med en mikrofon og noget software at lave ”et album”, smide det på sin MySpace-side og tvinge det på en uvillig verden, så overmætningen gør det umuligt for fans, der vil have noget godt, at skære igennem alt skidtet. Computere og internettet, i deres nuværende form, er det værste, der nogensinde er sket for rap, konkluderer Kno, og Deacon fortsætter:

– En ulempe er, at folk ikke rigtigt tager hiphop seriøst længere. Hvis du ikke på forhånd har en fanbase, kan det være svært at få folk til at låne dig deres øre. Hvis man HAR en fanbase, kan det være svært at finde måder, hvorpå man forbliver relevant. Rap har gjort en parodi ud af sig selv i løbet af de sidste ni til ti år og jeg tror, at folk har glemt, hvad hiphop-musik kan være. Fordelen er, at hvis du virkelig elsker hiphop, og du i sandhed sætter pris på dit håndværk, så kan du lave noget rigtigt godt lort og stå ud.

Humor og hash-brownies

Den første single fra "Strange Journey Volume One" hedder "Never Come Down (the brownie song)", hvis video netop nu kan ses fra CunninLynguists' hjemmeside www.dirtyacres.com, og som de fleste nok har gættet ud fra sangtitlen, handler nummeret om effekten af indtagelse af forbudte substanser, som på finurlig vis har fundet vej til ens chokoladekage.

Deacon pointerer i forbindelse med fokus på marihuana, at man i hiphop er meget ærlig omkring sine fejl og mangler, og at det derfor er naturligt, at der snakkes mere om ”weed” inden for denne genre. Samtidig gør han opmærksom på, at rappere uden tøven tager tabubelagte emner op, og det at gøre det simpelthen er hiphops natur.

Udover det tabubelagte ser drengene fra rap-gruppen også humor som et vigtigt element. – Du bliver nødt til at have en humoristisk sans for at forblive rask i nutidens verden. Jeg gider ikke lave ”comedy-rap”, fordi folk ikke tager det seriøst ud fra et kunstnerisk standpunkt, men alle, der kender os ved, at vi er nogle klovne, fastslår Kno.

– Du ser vores mest humoristiske side enten via qn5.coms YouTube-kanal, vores live-optrædener eller via vores serie af mixtapes. Ellers kunne du jo invitere os til din families grillaften, bryllup eller Bar Mitzvah, siger Deacon The Villain afslutningsvis. Opfordringen til at invitere CunninLynguists er hermed videresendt.

"Strange Journey Volume One" udkommer i starten af april måned, hvor CunninLynguist ligeledes giver koncert i Lille Vega torsdag den 2. april.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA