x

Top Fem: The Psyke Project

Top Fem: The Psyke Project

På mandag den 24. august udgiver den danske hardcore-kvintet The Psyke Project sin fjerde plade, "Dead Storm", hvor de nordiske naturkræfter udgør inspirationskilderne. GAFFA har snakket med bandets trommeslager, Rasmus Sejersen, om "Dead Storm" og bedt ham formulere bandets top fem her få dage inden udgivelsen...

Psyke Project har eksisteret siden 2001 og har givet mere end 300 livekoncerter i sin levetid. Deres seneste album, "Apnea", gav bandet fine anmeldelser i de udenlandske medier og åbnede døren til de store spillesteder på den europæiske metalscene. "Apnea" blev i øvrigt nomeret til årets album både til Danish Metal og Danish Music Awards.

GAFFA: "Apnea" fik gode anmeldelser. Hvordan følger man op på sådan en plade? Hvad er der sket på "Dead Storm" i forhold til "Apnea"?

Rasmus Sejersen: - Da vi lavede ”Apnea” for 2-3 år siden, ville vi skabe et album, der rev lytteren igennem en mur af lyd, der bevægede sig fra det tunge, droneagtige metal til det kaotiske punkede, hvor melodiske passager undervejs skulle agere åndehuller for lytteren. På ”Dead Storm” har vi bevaret det tunge element, men bare gjort det mere massivt. Vi er ikke særligt kaotiske i lydbilledet længere, og de melodiske passager er blevet mere gennemgående og gennemarbejdet. Vi bevæger os næsten kun i taktarten trefjerdedele, hvilket har givet en langt mere groovy fornemmelse. Desuden har vi arbejdet meget med vokalerne og tilført nye lyduniverser - som træfløjte og sang eksempelvis, som er gemt langt væk bag den massive guitarlyd, og som lytteren selv skal opdage. Som jeg ser det, er ”Dead Storm” en naturlig udvikling fra ”Apnea".

Hvad er jeres mål og ambition med pladen? Skal I til udlandet?

Pladen er først og fremmest et udtryk for vores passion for musikken og bandet. Vores største succeskriterium er hvordan vi kunstnerisk skaber så god musik som muligt, ud fra egne forudsætninger og stilart. Det der drev os sammen som små, er det der stadig driver os. Vi lever jo ikke af det. Alle de eventyr og store oplevelser bandet har givet os gennem tiden gør, at vi føler det er alt det hårde arbejde værd. Vi har spillet over 300 koncerter, udgivet 4 albums og stadig er tre af os på S.U. Det siger lidt om det.

I nævner de nordiske narrativer - myter, naturkræfter - som inspiration på pladen. Hvordan bliver energien i natur og myter til musik for jer?

- Da vi stille og roligt begyndte at forberede os på skriveprocessen omkring ”Dead Storm”, søgte vi tilbage til vores hjemegn, hvor vi i perioder boede sammen i en lille hytte i skoven. Den lå ud til kysten oppe i Nordsjælland. Det handlede kun om at være sammen, skrive sange og blive inspireret. Det var her, tanker omkring vores herkomst, stemninger og myter begyndte at udvikle sig. Én tanke førte til en anden, og vi blev især hooked på at finde den Skandinaviske klang og integrere den i moderne metal. For at gøre det så autentisk som overhovedet muligt, blev alt billedemateriale såsom bandfotografier, cover artwork samt musikvideoen til ”Winter”, taget i det naturområde omkring hytten. Det officielle bandbillede, hvor vi sidder i sofaen, er fotograferet i hytten, vi boede i.

Top Fem: Psyke Project

DMF

Vi er blevet taget i røven af en psykopatrevisor, og DMF har kæmpet en tapper kamp for os i snart alt for lang tid. Fra før vi overhovedet tænkte på ”Dead Storm” frem til nu. Når Hollywood en dag filmatiserer vores bandliv i et brag af en actionfilm, er Ruth Evensen oplagt valg i rollen som den særdeles modbydelige og skrupelløse revisor. Hun er stadig derude, så pas på.

Øvelokalet

Vi har tilbragt oceaner af tid sammen i vores øvelokale på Amager. I perioden op til indspilningen af ”Dead Storm” var det særligt intenst, og vi har derfor et helt specielt forhold til det sted. Vi er netop gået i gang med at øve op til koncerter, så nu vi er tilbage.

Kulden

Den absolut fysisk hårdeste tid i vores band nogensinde, var under optagelserne til musikvideoen ”Winter” fra ”Dead Storm”. Den blev optaget i Troldskoven ved Tisvildeleje i marts måned, mens det stadig var koldt. Da videokonceptet er ”Back To The Nature” style, skulle vi være indsmurt i mudder og nøgne det meste af tiden. Vi have ikke råd til slæbecrew i budgettet, så vi måtte selv bærer alt vores gear fra A til B i bare tæer, nøgne og indsmurt i mudder. Vi kunne ikke tage tøj på mellem optagelserne, da det pålagte mudder så ville ryge af. Kan godt se, at det måske lyder lidt pivskidsagtigt, men det var virkelig hårdt. Videoen er netop blevet offentliggjort, og vi har igen fået varmen.

Call Of Duty 4

Mens vi var i Studio Fredman for at indspille albummet, brugte vi al ventetid på at battle hinanden i Call of Duty 4 på vores medbragte Xbox360'ere. Det er ikke noget så fedt som at sprænge sin bassist i stumper og stykker med en bazooka eller snitte i sin forsanger med en 45 centimeter jagtdolk.

Hinanden

Vi er bedste venner, har kendt hinanden siden, vi var små drenge, og vi elsker simpelthen at være sammen. I medgang og i modgang. At vi har hinanden, er det vigtigste.

I september og oktober spiller The Psyke Project syv koncerter med deres "Dead Storm" i bagagen.

25/09 - København @ The Rock
26/09 - Kolding @ Pitstop
09/10 - Lyngby @ Templet
10/10 - Roskilde @ Gimle
15/10 - Århus @ Voxhall
16/10 - Viborg @ Paletten
17/10 - Odense @ Kansas City


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA