x

Finale – Lone Scherfig

Finale – Lone Scherfig

Alder: 50 år.
Civilstatus: Gift.
Profession: Filminstruktør. Lone Scherfig er kendt og rost for sine film "Wilbur Begår Selvmord" og "Italiensk For Begyndere" og er for nylig hjemvendt fra Oscar-uddelingerne, hvor hendes seneste film, "An Education", var nomineret. Filmen har premiere i danske biografer den 22. april.


Kommer du fra et hjem med klaver?

– Ja. Da jeg var helt lille, sad min søster og jeg ved klaveret på hver side af min mor hver aften. Hun spillede og sang fra Danmarks Melodibog. Også negro spirituals, som vi blege små tresserbørn i nattøj sang med voldsom patos.

Spiller du selv?

– I princippet ja, men det er så pinligt, at det kun er, når jeg en sjælden gang er alene hjemme.

Synger du i badet?

– Nej, men i bilen. Især hvis jeg skal et eller andet, som  jeg ikke særlig gerne vil.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?

– Min mor arbejdede på Det Kgl. Teater, og jeg har mange gange som barn tænkt, at jeg gerne ville spille i kapellet som voksen. Jeg tror stadig, det er et godt liv at være musiker, især hvis man ikke spiller på eliteplan. Men jeg synes, at det job, jeg har i dag, er det bedste, jeg overhovedet kunne forestille mig.

Hvad betyder musik for dig?

– Jeg elsker det virkelig, men er ikke så nysgerrig over for ny musik, som jeg burde være. Jeg har heller ikke rigtigt kunnet bruge de forslag, jeg har fået udefra de gange, hvor der har været musik-supervisorer tilknyttet til mit arbejde. Jeg vil hellere høre hundredvis af numre igennem selv uden at foretage mig andet imens. Til gengæld synes jeg, at samarbejdet med filmkomponister som Kasper Winding og Paul Englishby er et kæmpe privilegium.

Hvor meget fylder din musiksamling?

– Ikke ret meget, hverken hyldeplads eller bytes.  Det er meget værre med dvd'er, som jeg hele tiden køber.
 
Hvad er din yndlingsplade?

– Jeg har ikke rigtig nogen yndlingsplade, jeg har mere yndlingssange, og jeg kan virkelig mange udenad, også alle mulige, jeg ikke fatter. Hvorfor kan jeg for eksempel "På Vossevangen, Der Vil Jeg Bo? Come on!"

Hvad er den mest pinlige plade, du har stående i din pladesamling?

– Jeg har nogle skotske juleplader, jeg er helt vild med, selvom min familie uden at tænke over det slukker anlægget, hver gang jeg hører dem.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?

– Formentlig noget selvlækker country eller noget, som Susan Boyle også kunne have fundet på at vælge. Nogle af de numre, der sidder i "An Education", er også stærke karaoke-kort.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

– Emerson, Lake and Palmers "Pictures At An Exhibition", Led Zeppelins "Stairway To Heaven" og Beatles' hvide dobbeltalbum.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

– I hvert fald ikke easy listening. Den er musikkens svar på duftlys. Kun overgået af ambient, som gør én vanvittigt rastløs. Intellektuel jazz er heller ikke min genre, og jeg har voldsomme problemer med scat-sang.

Hvad hører du helst søndag morgen?

– Danmarks Radio.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

– Soul. Latin. Det skal helst være et sted, hvor jeg er sikker på ikke at møde nogen, jeg kender.

Hvad er den første sang, du kan huske?

– Vuggesange. Fra "Porgy And Bess", fra "Gianni Schicci" og "Sov Mit Barn Sov Længe".

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

– Nogle få, som jeg forbinder med privat sorg og glæde. Noget filmmusik måske. Jeg bliver ikke så bevæget af de store amerikanske tude-ikoner, heller ikke selvom der er dækning for deres følelser.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?

– Det ved jeg ikke. Det er okay, hvis de efterladte fravælger de skotske juleplader. Især hvis det er sommer.

Har du været i operaen?

– Ja, ofte. Sidste gang var det på La Scala i Milano, "Figaros Bryllup", der er Mozarts sit-com. Mest fordi jeg syntes, min datter skulle opleve det.

Har du været på festival?

– Ja, men ikke så mange. Jeg sidder mest og længes efter en biograf.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?

– Muse i Parken i oktober var en stor oplevelse. Det var Elton John også, men han var forkølet. Jeg har også hørt Bruce Springsteen en gang i Boston, hvor jeg hørte det fra en bil uden for stadion.

Hvilken musiker ville du gerne på date med?

– George Clooney satte sig til klaveret og croonede på hotellet, da jeg var i Toronto på festival med "An Education". Desværre var jeg allerede gået i seng. Uden vuggesang.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA