x

Front Line Assembly: Vi vil skabe musik uden om normerne

Front Line Assembly: Vi vil skabe musik uden om normerne

Næste weekend finder RECession Festival sted på VoxHall og V58 i Århus. Et af hovednavnene er det canadiske industrial-band Front Line Assembly, som spiller på VoxHall lørdag den 9. oktober. GAFFA har fanget forsanger og grundlægger Bill Leeb til en snak om, hvad vi kan forvente.

Sidst I optrådte i Danmark var i København tilbage i 2006 – hvad er der sket hos Front Line Assembly siden dengang?
 
Bill Leeb: - I 2007 drog vi på turné i Nordamerika og Europa for at promovere vores "Fall Out"-ep. Derefter brugte vi et par år på at fokusere på vores nye album, "Improvised Electronic Device". Omkring samme tid drog vi også på turné med Delerium, både i Europa og USA, samtidig med at vi arbejdede på nyt Front Line Assembly-materiale. I juli drog vi på en mindre Europa-turné i forbindelse med "Improvised Electronic Device", hvor vi spillede på et par festivaler og ved specielle lejligheder. En af disse var Gothic Festival i Belgien, hvor vi var hovednavn sammen med Skinny Puppy, og det var et stort øjeblik. Nu vender vi så tilbage med et større show og flere koncertdatoer.
 
Kan du fortælle lidt om det seneste album? Var der specifikke temaer og musikalske idéer I ønskede at udforske denne gang?
 

- Dette album er noget nær et livsstykke for Front Line Assembly og vi havde aldrig klaret den, hvis ikke gruppen havde så mange års erfaring. Undervejs var der brudte løfter, men også god oplevelse med Al Jourgensen som gæstevokalist, og så byder albummet samtidig på nogle af de mest personlige tekster jeg har skrevet. Bl.a. i forbindelse med min fars død, men også med inspiration i vores første besøg i Europa. Herudover reflekteres også gruppens egen udvikling – vi har jo fået nye medlemmer; Jeremy Inkel og Jared Slingerland.
 
Hvad inspirerede jer da du dannede Front Line Assembly og hvad inspirerer i dag?
 
- Vi prøver at skabe musik uden om normerne, musik, der ikke passer ind i hverdagens massemedie-hype, der ikke bukker under for den visuelle overstimulation, der bedøver os alle i det ekstreme. Vi inspireres af den fortsatte misbrug af ny teknologi, af menneskets lidelser generelt, af at føle sig fanget. Vi håber på at vi kan inspirere nye og undergrundsorienterede kunstnere, således at de fortsat vil arbejde videre på at træde ud af normalitetens skygge.

Ikke for mange scene-tricks

Hvad for et live set-up kan publikum forvente til koncerten ved RECession Festival i Århus?
 
- Vi vil ikke afsløre for meget, men vi byder på en virkelig engageret præsentation som vi er sikre på nok skal imponere. Vi spiller naturligvis numre fra det seneste album, "Improvised Electronic Device", men også nogle klassikere. Vi prøver på at præsentere et live-show og ikke en slags "techno-band-optræden". Vi bryder os ikke meget om at benytte for mange scene-tricks, for vi prøver egentlig bare på at præsentere vore sange og de stemninger, de byder på.
 
De fleste mennesker forbinder nok Canada musikalsk med navne som Leonard Cohen og Bryan Adams, men der har også altid været en scene for synth- og industrialmusik, fra Rational Youth over Skinny Puppy til Ohgr og så jer også. Hvordan kan det være?
 
- Jeg synes alle disse kunstnere har formået at opnå at udtryk, som er deres eget og derved skabe musik, der ikke lyder som alle mulige andres. Det kan være svært at sætte ord på, men bor man i Canada, som det vel er tilfældet med andre lande også, så opstår der en egen kultur, et folk. Hverdagsliv og politik. Der opstår en egen lyd, og folk i Canada er ofte ret innovative. Canadierne har været med til at sætte den elektroniske musik på landkortet, hvilket man kan høre rundt omkring i verden, også i dag.
 
I har udgivet en lang række album, men hvis du skulle foreslå tre titler til en nybegynder med interesse for Front Line Assembly, hvilke tre skulle det så være?
 
- Tre album? Så skulle det være "Caustic Grip" (vores begyndelse), "Millennium" (her forandrer vi os) og så "Improvised Electronic Device" (opsummering).
 
I har arbejdet sammen med folk fra Front 242, Covenant og på det seneste også Al Jourgensen fra Ministry/Revolting Cocks, men hvis du helt selv kunne vælge, hvem ville du så gerne lave en sang sammen med?
 
- For mig som kunster ville Thom Yorke nok være den ultimative samarbejdspartner. Vi ville nu heller ikke have noget imod at arbejde med Ninja fra Die Antwoord.

 

Køb billetter til RECession Festival via GAFFA Live


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA