x

Skru op for din smartphone – guide til de bedst musik-apps

Skru op for din smartphone – guide til de bedst musik-apps

Smartphone-bølgen er over os og har snart været det i et par år. I hvert tredje danske hjem er det nu en smartphone, der ringer, når nogen slår på tråden. En smartphone kan selvfølgelig alt det basale med opkald og sms, men den kan også så meget andet. For eksempel kan du fylde din telefon med præcis de apps, som opfylder lige netop dine behov. Og med flere hundrede tusinde apps tilgængelige er der masser at vælge imellem.

– Apps er blevet populære, fordi de, som al anden teknologi, der bliver populært, gør noget, vi allerede gør i forvejen, lettere. Det er blevet lettere at fotografere, finde vej, høre og opdage ny musik, tjekke filmfacts på IMDB og gå i banken, fordi vi har det hele samlet i mobilen, og fordi det er convenient og billigt at hente apps'ene. Vi kan gøre det på farten og uden at skulle sidde ned foran en computer eller slæbe rundt på digital-kameraer, iPods og GPS-enheder, forklarer mediestrateg og skribent Morten Bay til GAFFA. Han bor i Los Angeles og har blandt andet udgivet bøgerne Homo Conexus og Generation Netværk.

Ifølge Morten Bay kommer der snart en app til Facebook, der viser, hvilke apps man har installeret på sin telefon, men man kan alligevel ikke tale om, at der kan gå direkte mode i at have de rigtige apps.

– Det er snarere sådan, at den subkultur, man tilhører, bruger nogle bestemte apps, som er essentielle, hvis man vil følge med i, hvad der foregår. Hvis man er Nine Inch Nails-fan, er NIN-app'en uundværlig, hvis man er til sport og politik, findes der nogle bestemte apps, som alle bruger og så videre.

Informationer oven på virkeligheden
Teknologien udvikler sig hele tiden, og de apps, der kunne mest for et par år siden, er allerede overhalet med et par lysår i dag af nye apps. Vi spurgte Morten Bay om, hvad det næste store bliver. Han fremhævede to ting:

– Den ene er Augmented Reality, hvor man kan kigge "gennem" telefonen ud på verden og få nogle ekstra informationer placeret "oven på" virkeligheden. De første forsøg såsom Layar og UrbanSpoon er nu overstået, og nu begynder man for alvor at gøre noget ved det. Jeg regner med, at vi for eksempel vil se Augmented Reality til koncerter, hvor man får informationer om bandet eller koncerten i en lind strøm samtidig med, at musikken spiller.

Den anden næste store app, som Morten Bay fremhævede, var en videreudvikling af den teknologi, som i dag kendes fra blandt andet Shazam. En app, der kan genkende musik, hvis du holder telefonen op foran højttaleren. Fem sekunder senere har du navnet på musiknummeret.

– Der findes en tv-version af Shazam, der hedder IntoNow. Den kan genkende, hvilken film eller tv-udsendelse du ser, baseret på lyden fra tv'et. Med den teknologi kan du streame informationer til for eksempel en iPad, mens du ser en tv-udsendelse, også selvom du har optaget den på din DVR og ser den tidsforskudt. Så har du pludselig din oplevelse på to skærme. De to teknologier går begge ud på at give dig ekstra information eller udbygge en "live"-oplevelse, du har, siger Morten Bay.

Her på GAFFA er vi jo vilde med musik, så vi har sammensat en liste her på siderne over en række apps, som gør din smartphone lidt mere musikalsk. God fornøjelse!

De uundværlige apps

Shazam
Hvis du tit siger: "hvad er det nu lige, den sang hedder?!" så kan du ikke undvære Shazam. Åben din Shazam-app, hold telefonen hen til højttalerne, og Shazam fortæller dig, hvad sangen hedder. Smart, ik'? Indtil 1. januar 2012 er tjenesten helt gratis. Derefter må du selv spytte lidt i kassen, men så finder Shazam også automatisk ny musik, der matcher din smag.
Pris: $ 4,99. Virker til iPhone, Android, Windows Mobile og Blackberry. www.shazam.com

Discovr
Navnet siger næsten det hele. Discovr er designet til at udforske musikverdenen gennem et interaktivt kort. Over millioner af bands og artister. Ud fra den musik du kan lide, kan du bevæge dig igennem musikverdenen og finde ny musik, der passer til din smag. Når du klikker på et band, kan du se deres musikvideoer, læse deres biografi, de seneste anmeldelser og så videre.
Pris: $ 0,99. Virker kun til iPhone. www.discovrmusic.com

Pocket Hipster
Elsker du indie? Så er Pocket Hipster det helt rigtige til din smartphone. App'en går gennem din spilleliste på telefonen og foreslår dig ny indie-musik, der svarer til din smag ud fra, hvad du normalt lytter til. Gennem app'en kan du lytte til smagsprøver på den foreslåede musik, og kan du lide, hvad du hører, kan du købe musikken direkte fra iTunes.
Pris: $ 0,99. Virker kun til iPhone. www.pockethipster.com

MySpace
Med app'en fra MySpace kan du tjekke musik ud fra sitet, når du sidder og keder dig i toget. App'en linker til de kunstnere, du har i dit musikbibliotek på telefonen, og holder kontakten til dine venner via meddelelser, kommentarer og chat.
Pris: Gratis. Virker til iPhone og Android. www.myspace.com/guide/myspaceapp

GAFFA
GAFFA er selvfølgelig også på trapperne med en app, så du kan holde dig opdateret om, hvad der sker på musikscenen, uanset hvor du er. Hold øje med GAFFA.dk, hvor app'en vil blive tilgængelig, så snart udviklerne har den klar. Og glæd dig – den er værd at vente på.
Pris: Gratis. Virker til iPhone og Android. www.gaffa.dk 

 

Be a Rock God-apps

Ocarina
Tryller din telefon om til en fløjte. Blæs ind i mikrofonen og tryk på "hullerne" på skærmen og skøn musik vil – måske – opstå. Du kan endda optage dine numre og dele dem over e-mail eller i Ocarinas online community. På hjemmesiden kan du i øvrigt hente vejledninger til, hvordan du spiller over 2000 sange på din nye fløjte.
Pris: $ 0,99. Virker kun til iPhone. www.ocarina.smule.com

Pocketguitar
Med Pocketguitar behøver du ikke at slæbe den akustiske guitar med ud til lejrbålet. I stedet tænder du bare for telefonen, der så virker som en rigtig guitar med strenge og det hele. Og så kan du desuden vælge at spille elektrisk med masser af forvrængning. Det skal nok tage kegler ved bålet.
Pris: $ 0,99. Virker kun til iPhone. www.podmap.net/pocketguitar

Musical Lite
Udover også at inkludere en metronome, så du kan holde takten, og en stemme-funktion, så du spiller rent, så kan du med Musical Lite spille på det helt store klaver. Her får du ikke bare den ene oktav, der kan være på skærmen. Du kan nemlig scrolle frem og tilbage over alle oktaverne som på et rigtigt klaver, så du både kan spille de allerlyseste og allerdybeste toner. Og så kan du desuden også spille trommer.
Pris: $ 3,99. Virker kun til Android. www.androidmusical.com

Pringles Crunch Band
Med Pringles Crunch Band kan du sammen med vennerne danne jeres helt eget rockband. Og instrumenterne? Vælg mellem guitar, trommer og en ægte slap bass – hvad mere behøver man for at spille rigtig rock? Og så er det ellers bare at gå amok med telefoninstrumenterne – bogstaveligt talt.
Pris: Gratis. Virker til iPhone og Android. www.pringlescrunchband.com

Rock Band Reloaded
Kender og elsker du spillet Rock Band til diverse spillekonsoller, så vil du fryde dig over også at have spillet på din telefon. Vælg mellem at synge eller at spille guitar, bas eller trommer til 15 inkluderede sange fra No Doubt, Megadeth, Nirvana og mange flere. Og så kan du hente 14 yderligere sange gratis, og en god sjat mere, der koster en skilling.
Pris: $ 4,99. Virker til iPhone. www.rockband.com/games/iphone 

MixMeister Scratch
Er det ikke lige guitar og andre instrumenter, der tænder dig, så kast dig over MixMeister Scratch, der er den første dj-app, der blev udviklet til iPhone. Scratch de sange, der spiller på din telefon, eller lav en scratch helt solo med forskellige vinyl-lyde. Store ørebøffer, der hænger rundt om nakken er naturligvis et must.
Pris: Gratis. Virker kun til iPhone. www.mixmeister.com

Cleartune
Når du er blevet så sej til at spille musik, at din telefon ikke er nok mere, så skal du selvfølgelig kunne stemme dine instrumenter uanset om det er en guitar, et klaver eller en fløjte. Cleartune er en kromatisk tuner, der kan stemme de forskellige toner, så dit spil bliver lige i øjet.
Pris: $ 3,99. Virker til Android og iPhone. www.bitcount.com/cleartune

 

Uendelige mængder musik-apps

Slacker
Med Slacker bliver din telefon til en uendelig stor jukebox. Du kan designe dine egne radiostationer eller lytte til 120 ekspert-designede stationer, så du ikke selv skal tænke over, hvad der skal spilles, men bare læne dig tilbage i bussen med ørebøfferne på.
Pris: Gratis. Virker til iPhone, Android, Windows Mobile og Blackberry. www.slacker.com

PLAY
For det første kan du lytte til uendeligt meget musik med PLAY. Men der er mere. Du kan opdage helt ny musik ved at følge med i, hvad dine venner lytter til, og du kan også selv dele musikken med dine venner. Bruger dine venner ikke PLAY, kan du poste direkte på Twitter og Facebook.
Pris: Gratis. Virker til Android og iPhone. www.playbyaol.com

DR Radio
Med DR Radio-app'en kan du lytte til DRs radiokanaler – både de gode gamle og en masse nye DAB-kanaler. Og der skulle være nok at lytte til. Lige fra snakkekanalen P1 over P3 til den nye musikkanal P6 Beat, der med nogle af de mest garvede musikværter bag mikrofonen præsenterer ny, spændende musik.
Pris: Gratis. Virker til iPhone og Android. www.dr.dk/Mobil/Apps/radioapp.htm 

Media player apps

Tunewiki
Med Tunewiki kan du afspille de sange, der ligger på din telefon, og samtidig få vist teksterne og albumcover. Så behøver du ikke sidde på nettet og søge teksten frem til det seneste hit med Rihanna eller Foo Fighters. Funktionen virker i øvrigt også med radio og YouTube-video – og så kan app'en også oversætte teksterne til over 40 forskellige sprog.
Pris: Gratis. Virker til iPhone, Android, Windows Mobile og Blackberry. www.tunewiki.com

MixZing
Der er næsten ikke det, MixZing ikke kan. Afspilleren identificerer dine sange, henter albumcovers på nettet, kommer med anbefalinger til ny musik ud fra, hvad du hører netop nu, linker til videoer, og så er det muligt at købe ny musik direkte igennem afspilleren.
Pris: Gratis med reklamer, ellers $ 4,99. Virker til Android. www.mixzing.com

Amp Music Player
Hvis du er træt af den pre-installerede media player på din iPhone, så er her et godt alternativ. Amp Music Player gør det lettere at lave playlister, rykke rundt på rækkefølgen af sangene og blande musik med podcasts og lydbøger. Derudover linker app'en direkte til kunstnernes videoer, tekster, tourdatoer, biografier og så videre, ligesom den kan poste direkte på Facebook eller Twitter, hvad du lytter til.
Pris: $ 0,99. Virker til iPhone. www.viciousdericious.com

 


Fan apps

Decoded by Jay-Z
Hvis du er Jay-Z-fan, så er der ingen vej udenom. Men denne app får du adgang til en ellers lukket del af Jay-Z' univers, hvor du kan se interviews, der ikke har været offentliggjort før, ligesom du også får adgang til en række sange, tekster, meningen med teksterne og historierne bag musikken.
Pris: $ 4,99. Virker kun til iPhone. atrandom.com/jay-z-decoded

Lady Gaga – The Monster in You app
Lady Gaga har indtaget den internationale musikscene med storm og overrasker igen og igen med sine udfordrende og provokerende outfits. Men denne app kan du ligesom Lady Gaga forvandle dig til et lille monster. Tag et billede med din mobil og slip dit indre monster fri. Du kan også dele det uhyggelige billede med dine venner på Facebook eller se billeder af andre monstre i Monster Globe.
Pris: $ 0,99. Virker kun til iPhone. www.ladygaga.com/monsterinyou

Roxette Singbox
Er du fan af svenske Roxette, og er du vild med at synge, så er denne app helt sikkert noget for dig. Med Roxette Singbox kan du se musikvideoerne til de største hits på din mobil og optage din egen stemme, når du synger med på de velkendte sange. Det er næsten som at være i studiet sammen med Per Gessle og Marie Fredriksson. Du kan i øvrigt score point og udfordre dine venner.
Pris: 7 kroner per sang. Virker kun til iPhone, men kommer snart til Android. www.roxette.se/app.php

Madonna app
Hvis du er inkarneret Madonna-fan, er denne app et must have. Hør dine favoritsange af Madonna og se dine yndlingsvideoer om og om igen eller se flotte billeder af den amerikanske sangfugl. Med denne app kan du også kommentere Madonnas albums og koncerter eller bare diskutere musikken med de mange fans over hele verden.
Pris: Gratis. Virker til iPhone og Android. www.madonna.com/news/title/new-official-madonna-app-for-iphone-and-android  

VolbeatFan
Hvis hård rock er lige dig, så vil du elske denne Volbeat-app. Se interviews med det populære danske band bag scenen og følg med, når drengene går i studiet for at indspille deres sange. Du kan også se musikvideoer og billeder, holde dig opdateret på, hvad bandet har gang i samt uploade dit eget fanbillede. 
Pris: Gratis. Virker til iPhone. itunes.apple.com/dk/app/volbeatfan/id412844016?mt=8


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA